用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南機會大嗎?
go

黃笏南機會大嗎?   [複製鏈接]

女兒小學九龍城區,成績B1a至B1b,請門前自行黃笏南機會大嗎?自己有直屬中學但想試下其他,如果自行2間 (一間同區一間誇區)都唔填自己中學,甲一同乙一是否一定要填自己中學呢?定甲一可以繼續填自行同區果間博一博,乙一先填自己中學?多謝回覆
   7    0    0    0

傻妹 發表於 18-12-6 13:18
女兒小學九龍城區,成績B1a至B1b,請門前自行黃笏南機會大嗎?自己有直屬中學但想試下其他,如果自行2間 ( ...
如果鐘意其他學校, 只需要填乙一就可以了。反正直屬學校B1一定收得返的。

間直中真係咁差嗎?

寧願揀黃先都唔要佢?

衣車?

真的1A何不試瑪記?
我是護書簿

回覆 little_yolky 的帖子

多謝你咁快回覆。
因為有個隨機編號,唔知會唔會因為只係乙一填自己中學而出錯?怕自行及甲一都唔中獎。唔知你明唔明我 意思呢?謝謝你。

回覆 losoco 的帖子

唔係自己中學差,而係如果有能力而學生又比較鐘意另一間學校就想試下。
如我所講係B1A與B1B之間,如果肯定係B1A都唔會咁問了。

傻妹 發表於 18-12-6 13:18
女兒小學九龍城區,成績B1a至B1b,請門前自行黃笏南機會大嗎?自己有直屬中學但想試下其他,如果自行2間 ( ...

黃笏南機會很大

傻妹 發表於 18-12-6 14:33
回覆 losoco 的帖子

唔係自己中學差,而係如果有能力而學生又比較鐘意另一間學校就想試下。
如果係衣車, 論成績就真係衣車好, 除非唔鐘意女校啫。不過, 直屬中學大抽奬85%需收小學部學生, 所以如果係B1學生, 就算係B1C都一定入得返, B2生至要擔心入唔返啫。

傻妹 發表於 18-12-6 14:31

多謝你咁快回覆。
非常明白你既意思。如果你哋小學係津校, 又肯定係直屬, 所有B1生都可以經乙一直屬位派入的, 只係B2生需要抽。你就算係世界大黑仔, 隨機編號最後一個都一定入得返。入唔返就一係B3生, 一係B2生抽唔入。

係咪另一間直屬女校中學要去沙田好遠? 不過佢哋成績好喎。九龍城實在似乎無一間直屬校差過黃。不過, 鐘意呢樣嘢好難講既, 無理由都得, 自己覺得啱就得。祝你成功。

回覆 Arabellahk 的帖子

真係架??

我聽聞兩者差唔多!乜唔係?可以講多一點點嗎?謝謝你。

little_yolky 發表於 18-12-6 16:52
非常明白你既意思。如果你哋小學係津校, 又肯定係直屬, 所有B1生都可以經乙一直屬位派入的, 只係B2生需要抽 ...
請問意思係咪如有直屬中學, 只要係band1生,自行2間都搏其他學校,就算唔得,抽時乙一填返直屬中學都一定入,不會被取消直屬關係的資格?可以當直屬中學做backup?
我們老師只話band1生如果抽時不把直屬中學填乙一而填乙二,便會被取消直屬資格,當校外生,但冇講如果自行都唔填有冇影響

原來直屬生唔會受隨機編號影響,都一 定要收返架(B1或B2)?!真係唔知添。

傻妹 發表於 18-12-6 17:04

我聽聞兩者差唔多!乜唔係?可以講多一點點嗎?謝謝你。 ...
咁你係衣車定沙田呀? 沙田仲好過衣車呀, 不過參觀完, 阿女走夾唔頭, 佢話個個姐姐都黑眼圈既。學校好重成績, 又, 佢哋成績又真係幾好。衣車成績一向好穩定, 介乎B1B-B1C之間吧。兩間學校唯一既問題都(聽聞)係嚴, 同埋係女校, 但如果你哋小學部上, 應該可以適應。至於黃, 佢之前重建去咗臨時校舎真係元氣大傷, 近年搬回牛津道, 終於止跌回升了, 不過, DSE得7年歷史, 佢唔計搬校果幾年, 都唔覺有幾亮麗(同其餘兩校比), 不過, 優點係男女校, 學校活動都多, 又重視音樂。

PM 你。謝謝。
乜原來黃咁既情況??

gillielam 發表於 18-12-6 17:05
請問意思係咪如有直屬中學, 只要係band1生,自行2間都搏其他學校,就算唔得,抽時乙一填返直屬中學都一定入 ...
咁當然, 所謂既直屬位, 只適用於大抽奬乙部, 其餘你點玩無人管到你。

不過, 如果係邊緣人, 要take risk呈三跌去B2, 咁就唔一定入得返, 要靠隨機編號夠前抽返入。始終每次呈分都好似股票咁可升可跌。

傻妹 發表於 18-12-6 17:06

原來直屬生唔會受隨機編號影響,都一 定要收返架(B1或B2)?!真係唔知添。 ...
B1唔會, B2會。除非間直屬中學全部B1 & B2生都收晒, 咁隨機編號至唔影響。但大部份直屬B2生都要抽的, 呢個時候, 隨機編號就係勝利既關鍵了。

傻妹 發表於 18-12-6 17:13

PM 你。謝謝。
喊乜嘢, 黃笏南都係好好既學校呀, 好多B1同學仔報的, 係你自己間直屬好而已, 唔係人哋唔好。即係, 我覺得自己都靚, 但如果企咗响李嘉欣旁邊.............咁, 唔係我既錯喎。

你好搞笑又親切啊!

傻妹 發表於 18-12-6 17:06

原來直屬生唔會受隨機編號影響,都一 定要收返架(B1或B2)?!真係唔知添。 ...
普遍來說, 如中學部的直屬位多於小學部Band 1 人數, 由於Band 1 先抽, 所以必入.不過小學Band 1 人多就要小心了.

joeyxlma 發表於 18-12-6 17:46
普遍來說, 如中學部的直屬位多於小學部Band 1 人數, 由於Band 1 先抽, 所以必入.不過小學Band 1 人多就要小 ...

多謝提醒 (emoji)

‹ 上一主題|下一主題