用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 WsIC-IV 四大範疇差異大
樓主: Giyo
go

WsIC-IV 四大範疇差異大   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 rabbittwin 的帖子

坊間的確比較多掛住資優課程名堂嘅學術班,但亦有同leadership 、情意等相關嘅課程 (HKAGE)但如果係藝術,你預咗要自己搵
恐龍家

小曳人 發表於 21-9-16 16:26
回覆 rabbittwin 的帖子

坊間的確比較多掛住資優課程名堂嘅學術班,但亦有同leadership 、情意等相關嘅課 ...

明白,謝謝。

小曳人 發表於 21-9-16 15:40
一般情況,出事係因為唔同方面能力差異大
其實我仔就係呢個情況,PSI係最低分嘅一項,同最高分嘅相差25之多 ...

咁最後仔仔有冇因為psi低有問題?

我女女就psi average, 其他very sup/sup,高低相差30幾分

佢本身有啲讀寫困難和語言問題
睇過完言語治療師,講嘢好咗好多,但讀寫仲係差
可能再溝埋psi差距大,學校成績只係中游

其實佢讀書就好快讀入腦,睇一兩次就熟
但就係讀極都有字唔識寫,仲有英文數學狂錯啲細節位,攪到好低分
加上有啲情緒和焦慮等等問題,自信心又好低,曾經我懷疑佢係輕度弱智
佢咁的情況學業上我地都無俾壓力佢
現在仲有社工跟進,情況有啲改善

由佢出世我地都係用正向教育的方法,但對佢都無乜效咁
我都煩緊點幫佢

醒目開學勳章 貢獻勳章

iloveapplepie 發表於 21-10-10 10:16

我女女就psi average, 其他very sup/sup,高低相差30幾分
其實佢就係佢,我無再問點解,無研究個報告同佢能力/表現作對照
我仔最大問題反而係太淺嘅野,佢覺得無聊,唔願做
其他野,真心感恩,有學習動機,學習表現出眾 (非學校課程)
只係EQ比較爭
但青春期算係無同我搞對抗,同其他家長傾開,我花多年心血培養嘅親子關係,真係算唔錯

我呢d已經叫上岸,你繼續努力,加油呀!
有需要的話,可以問問EP 仲有咩方法幫孩子

恐龍家

小曳人 發表於 21-10-10 14:02
其實佢就係佢,我無再問點解,無研究個報告同佢能力/表現作對照
我仔最大問題反而係太淺嘅野,佢覺得無聊, ...

學習動機真係好重要...
現在我地和社工主要都係睇吓點提高番佢的自信心和主動學習...

iloveapplepie 發表於 21-10-10 10:16

我仔都有讀寫問題,中文較嚴重,VCI係average,WMI係high avarage,另外兩樣係sup,VCI同其他相差成30,ep話發展有問題,如果其他三樣係average,咁VCI可能會變左borderline(emoji)

我個小一,之前一直都唔覺有問題,係k3畢業家長會老師先講,到summer holiday自己都發覺係有d問題,所以做左評估。

我都好迷惘,有問過ep如轉is或去西方國家讀書會唔會好d,ep話家下仲細,到小二再做讀寫全面評估係咪問題只在中文,而英文無問題先得。

有無過來人都有我同樣問題?可以比d意見我嗎?

siutreasure 發表於 21-10-12 19:34
我仔都有讀寫問題,中文較嚴重,VCI係average,WMI係high avarage,另外兩樣係sup,VCI同其他相差成30,ep ...

我細仔都有讀寫問題。年頭做智力評估,佢VCI 同WMI 都係average or high average(實際我唔記得),其他兩樣都好似係superior. 出嚟個overall IQ score 唔算高,不過佢叻嘅地方係評估嘅範疇係quantify 唔到出嚟的,例如佢嘅創意同interpersonal skill 。

佢都係中文差過英文好多。小一至小四佢每次默書都令我好沮喪,但今學年小四開始,完全好似另一個人咁。中默英默都大進步。學習能力都強咗好多。

我好多時覺得IQ report 只係一個reference,唔需要太在意。可能只係唔同小朋友嘅學習步伐有快慢。每個小朋友都可以係資優。每人都有強弱項。做家長嘅,盡量幫佢嘅長處發光發亮之餘。弱項方面,給予佢大量耐性同鼓勵。幫助佢取長補短。

sleepy.head 發表於 21-10-12 21:35
我細仔都有讀寫問題。年頭做智力評估,佢VCI 同WMI 都係average or high average(實際我唔記得),其他兩 ...

我無overall iq分,ep響report度寫因為vci同其他三樣相差太多,所以係無意思!其實係點計的?我聽有人話將scaled scores加埋就係。

係睇到數好,識四式混算、我地無特別教,最近見到哥哥功課有份數就問點計。ep話照用呢個方法對佢,佢想學就教,另外叫報下stem課程,我又唔覺佢特別鐘意,但有見佢code過遊戲玩。

發現除左verbal方面弱外,還有係無創意,叫畫幅畫都畫唔到,ep同佢一畫先畫到,話佢連油顏色都細膽,會想好耐用乜顏色好。其實有上online art class,都係自行上,英文教,無問題,所以我唔知連呢樣都有問題

今日派左英默,morning寫左mornirg;name寫nane(emoji)

今日派左中默範圍,我都驚驚地。社工好好介紹左去恊康會上中文班。

就係今次做評估問我之前既野,回想起佢有delay,講野到讀n先講到,n前ee erer;18m先識行路,ep話家下已經追到無問題。

因一直都唔想到仔有這麼多問題,需要消化下同想睇下大家有乜意見同點處理,多謝你回覆

siutreasure 發表於 21-10-12 19:34
我仔都有讀寫問題,中文較嚴重,VCI係average,WMI係high avarage,另外兩樣係sup,VCI同其他相差成30,ep ...

我的女女的兒童心理學家話(大意)中文和英文在腦內的機制係唔同
所以有中文困難的小朋友,英文未必有事
有英文讀寫困難,學中文又可能正常

好似我女女的英文讀和寫都無事,英文默書都唔洗點溫都高分
主要都係扣大小楷和標點。

sleepy.head 發表於 21-10-12 21:35
我細仔都有讀寫問題。年頭做智力評估,佢VCI 同WMI 都係average or high average(實際我唔記得),其他兩 ...

請教中文可以點開竅進步呀?

言語治療師/心理學家話我女女主要係"形音"果條path有困難
即係默一個字,佢知點解,但寫出嚟有困難
在睇一個字,佢知點解,但在腦內拎番個讀音出嚟有困難

iq test 上的vci細分都有sup和very sup,顯示佢理解力和表達力都ok

呢部分專家都係話睇多啲適合和有興趣的書和伴讀等。不過相對學校的進展都係慢。

回覆樓主:

deleted
‹ 上一主題|下一主題