用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs SKH vs 高幼
樓主: pidget
go

SC vs SKH vs 高幼

oldkin 發表於 18-12-17 17:10
但係SKH個升小同SC真係差好遠。。。

Sc not good as SKH??

karllambb 發表於 18-12-19 12:35
Sc 個度係duplicate offer, 分分鐘得100人攞晒,然後其餘個600人乜都無

你係用家?事實定估計?SKH 你知情況?

happyschooling 發表於 18-12-19 17:31
你係用家?事實定估計?SKH 你知情況?

睇到offer list估計,非用家

karllambb 發表於 18-12-19 17:33
睇到offer list估計,非用家

如果SC 係咁,就不會有人讀了!不要以人數判斷學生能力

SC vs SKH ? HOW TO CHOOSE?

If live in HK Island, SKH for sure, 派位成績優異, 學生多升讀拔萃女小學、拔萃男書院附屬小學、喇沙小學、聖保羅男女中學附屬小學、九龍塘學校(小學部)。

wccfgoldcard 發表於 19-1-9 15:59
If live in HK Island, SKH for sure, 派位成績優異, 學生多升讀拔萃女小學、拔萃男書院附屬小學、喇沙小學 ...

如果住九龍?

wccfgoldcard 發表於 19-1-9 15:59
If live in HK Island, SKH for sure, 派位成績優異, 學生多升讀拔萃女小學、拔萃男書院附屬小學、喇沙小學 ...

同埋佢哋本身父母係alumni定係真係小朋友有優勢可以入到呢啲咁嘅學校? 原來係靠父母關係 又係另一個故仔

caca_yeah 發表於 19-1-9 16:01
同埋佢哋本身父母係alumni定係真係小朋友有優勢可以入到呢啲咁嘅學校? 原來係靠父母關係 又係另一個故仔
...

咁又唔一定靠父母既
靠siblings (張申請表已問),
有關係人士,...
都可以啫

LinusYip 發表於 19-1-9 16:05
咁又唔一定靠父母既
靠siblings (張申請表已問),
有關係人士,...

其實我擔心入咗去之後原來個個小朋友嘅父母都係名校嘅舊學生淨係我個仔唔係到時佢小一offer一樣唔好

回覆樓主:

事實真係咁殘酷呢十分喜歡SKH就搏一搏,以免將來後悔,否則高幼吧!

caca_yeah 發表於 19-1-9 16:07
其實我擔心入咗去之後原來個個小朋友嘅父母都係名校嘅舊學生淨係我個仔唔係到時佢小一offer一樣唔好 :laug ...

其實SKH都有唔少冇好offer的例子,所以我唔認為間學校咁神。

反而我的確認為SKH揀小朋友或家長有一手。佢哋好有經驗揀一啲容易在面試上有優勝之處的考生家庭。呢啲小朋友或家庭可能好有名校歡迎的特質。所以他日佢哋上到名小都係因為自己,而非學校。

caca_yeah 發表於 19-1-9 16:07
其實我擔心入咗去之後原來個個小朋友嘅父母都係名校嘅舊學生淨係我個仔唔係到時佢小一offer一樣唔好 :laug ...

所謂物以類聚,SKH識揀有potential的小朋友及家庭係佢哋成功之處。所謂名幼只係一班好有potential的人的集散地。 所以唔好本末倒置,認為入咗一啲派位好嘅幼稚園自己派位自然都會好。

我反而咁諗如果自己係有potential嘅小朋友或家庭其實去到邊都一樣咁惦。反而搵啲有實際backup的好過啦。

p.s. 個人認為入唔到SKH嘅小朋友或者家庭唔係差。只不過係呢個香港教育制度下,你哋唔係模範小朋友同家長啫。

Lalaji 發表於 19-1-12 14:26
其實SKH都有唔少冇好offer的例子,所以我唔認為間學校咁神。

反而我的確認為SKH揀小朋友或家長有一手。佢 ...

請教下,從何見得呢?謝謝

Mie1107 發表於 19-1-13 18:38

SKh 偏向選大b 超大b 係因為不少名小根本就係教深一點亦歡迎大b ,skh offer group 家長過半係大及超大b(6月前)
佢識選人自然可提高入名小機率 Sc KV 亦如是

SKH 面試內容相當獨特而且十分有心思,相信係佢哋係有心測試小朋友甚至家長一些東西。事實上,我認識有SKH offer的小朋友,同常都有好多offer在手。所以果啲小朋友或家長一定有其過人之處。順帶一提,冇記錯SKH申請表從冇問過家人背景,所以唔係專揀父母係名校舊生。

係咪學校有名小connection?我相信有啲,畢竟聖公會旗下名校多。但除咗co ed外,我唔相信幫助唔係咁大。因為我有幾個朋友都冇名小offer,即使校長出埋信。

所以歸根究底,我係相信間幼稚園揀生好有眼光。而且因為名氣大,考生多,唔愁冇好學生揀。

不過回答番樓主嘅問題。如果skh收咗, 但係我又有其他龍校喺手。 我個人係會揀龍校而放棄skh。 因為講到尾,可唔可到名小係睇小朋友個資質同努力( 仲有家長背後發可功)。 要考到嘅始終會考到。但係冇嘢實際得過有龍校backup。

Lalaji 發表於 19-1-13 20:20
不過回答番樓主嘅問題。如果skh收咗, 但係我又有其他龍校喺手。 我個人係會揀龍校而放棄skh。 因為講到尾 ...

有道理