用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小康之家,該如何安排學費?
go

小康之家,該如何安排學費?  

小兒而家只是初小階段,但由於有心中學俾佢去英國留學,所以一直都有留意呢個版面。

最近英磅跌左,個人覺得滙率不錯。但小兒始終重有好幾年先會過去,而英磅又唔似澳紙加紙咁多息,所以諗緊而家開始儲會否太早。

我哋係小康,唔會一下子有幾佰萬閒錢可以轉英磅放埋一邊,但都想諗吓有咩方法可以儲定先,畢竟外國升學條數不少。

請教下大家,當初係點樣儲學費? 臨去前先唱英磅? 一開始應該點預算好?

muimui2 發表於 18-12-5 08:45
小兒而家只是初小階段,但由於有心中學俾佢去英國留學,所以一直都有留意呢個版面。

最近英磅跌左,個人覺 ...
我家屬於貧窮線內, 所以我從來冇諗過比小朋友出國讀書,  但中學派成績表家長日當天, 老師一番說話領到小朋友出現壓力,  小朋友突然說要去英國讀書, 佢唔要留在香港讀, 好辛苦, 就這樣就開始了小朋友的留學生活.  而我就而家開始邊儲邊供.

我也是活於貧窮線.
大女明年考DSE, 在港或去英國讀, 我比佢自己決定.
我已開始間唔中有唱下.

相對以前, 我少了買野比自己, 貴野更加少.

我冇車冇樓,而家供一個,出年兩個,有兩年要食谷種⋯。

回覆樓主:

現價算好抵9.9x,平時每月有閒錢入定英鎊先,如中學用時就有budget。。。自己曾两位小朋友去英留學(因本地成績-定上不到大學),也要供樓,船到橋頭自然直

回覆樓主:

其實去外國留學,一年多數要用幾多錢左右?

REbb 發表於 18-12-5 17:11

中學大約40萬港幣1年

回覆樓主:

我好積極。為交学費係開源,唔係節流。

回覆 過客 的帖子

好奇一問,點解屬於貧窮線,但可以送仔女去英國讀書?外國讀書開資真係好大,但為小朋友好,冇辦法。其實,我好擔心,萬一經濟有乜變化,小朋友點算,係咪要轉返香港?

Summiesum 發表於 18-12-5 20:08
回覆 過客 的帖子

好奇一問,點解屬於貧窮線,但可以送仔女去英國讀書?外國讀書開資真係好大,但為小朋友 ...
又儲又用老本, 盡可能完成中學課程. 至於大學就.......到時先算啦

回覆 過客 的帖子

Summiesum 發表於 18-12-5 20:08
回覆 過客 的帖子

好奇一問,點解屬於貧窮線,但可以送仔女去英國讀書?外國讀書開資真係好大,但為小朋友 ...

每個人自己的貧窮線自己決定。曾經有風水師話自己得返幾億好窮。

宏之星球    發表於 19-1-8 14:25

samsam123321 發表於 18-12-5 22:55
每個人自己的貧窮線自己決定。風水師話自己得返幾億好窮。

梅媽媽話自己每個月要洗十萬先至夠。有財爺年薪逾400萬稱自己係中產而已
我會稱自己為草根基層人士

REbb 發表於 18-12-5 17:11

中學最起碼預四十萬,除非北愛果邊,否則一年學費三萬磅係算平。

而家D貧窮線好高 , 李+X可能是免免強強叫做有$人 !

過客 發表於 18-12-5 09:08
我家屬於貧窮線內, 所以我從來冇諗過比小朋友出國讀書,  但中學派成績表家長日當天, 老師一番說話領到小朋 ...

英國讀書始至終貴,何不考慮加拿大...也不錯

過客 發表於 18-12-5 20:37
又儲又用老本, 盡可能完成中學課程. 至於大學就.......到時先算啦

我都係咁諗

小時了了 發表於 18-12-5 23:00
梅媽媽話自己每個要洗十萬先至夠。有財爺年薪逾400萬稱自己係中產而已
我會稱自己為草根基層人士
...

草根階層

回覆樓主

香港讀書申苦,大家努力為兒女捱,希望佢地有第二條出路

scso 發表於 18-12-6 18:24
英國讀書始至終貴,何不考慮加拿大...也不錯

加拿大大概幾錢左右? 不過個人覺得加拿大嘅中學同英國好唔同,後者嘅寄宿生活好似比較多姿多彩。反而我聽同事講澳洲寄宿都唔錯,但價錢都唔平,要40萬一年。