用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試有無得in?
go

自行面試有無得in? [複製鏈接]

大部分學校都唔係全in, 請問有咩方法 可以大約知道自己小朋友有冇得interview? 自行得兩間,如果報咗都冇得in真係好慘!
   2    0    0    0

inabit 發表於 18-12-5 00:54
大部分學校都唔係全in, 請問有咩方法 可以大約知道自己小朋友有冇得interview? 自行得兩間,如果報咗都冇 ...

之前我地2間all in, 如果唔係1all in, 唯有打聽師兄師姐過往咩位置有得in

大部分學校都唔係全in, 請問有咩方法 可以大約知道自己小朋友有冇得interview? 自行得兩間,如果報咗都冇 ...

所以我地報多幾間唔同程度直資,直資通常最早in,咁咪知道邊D水平既中學啱自行時報。反正無限制報幾多間直資

睇申請表就知,有學校講明中英數常其中兩科A,如果無兩科A,就唔好入紙申請啦!一定就無得in. 依個係基本既入場卷要求。

學校資訊日會講是否 " 全 in "
或者 講 in 幾多成 / 排名首 200 位
排名多數由教署取呈一及二分數所得

Cyntoby 發表於 18-12-5 14:43
學校資訊日會講是否 " 全 in "
或者 講 in 幾多成 / 排名首 200 位
排名多數由教署取呈一及二分數所得 ...
我想問下入表佢後學校就可以向教育局拎排名架?我一直以為佢揀左人之後先拎得添

回覆 Bigtaoc123 的帖子

如果次弟高但沒有A那是否不用去申請?因為有些學校grading 不同的,有些80幾分也可以是A

1) 學校一般係資訊日會講all in 定局部 in
2) 如果配對返小朋友banding正常一定 in

揀程度接近既學校,就唔會無得面試。

pccw2017 發表於 18-12-5 07:30

所以我地報多幾間唔同程度直資,直資通常最早in,咁咪知道 ...
用直資試係辦法之一,另外一個辦法係睇返學校以前同名次同接近名次既主要派咗去邊,從中估計自己最好、最差、最可能去邊。

pccw2017    發表於 18-12-19 10:51

我仔學校有龍中,所以一切都唔公布,老師只講大概banding,   其他一切靠自已。又唔識上届的師兄姐,都唔知點搞.……

young8888 發表於 18-12-19 10:22

如果次弟高但沒有A那是否不用去申請?因為有些學校grading 不同的,有些80幾分也 ...

聽過幾間中學講座,d校長都話有A就可以填表等in,無就唔好填,一定唔會in. 學校唔會評估A校既B等於B校既A,係自行階段係咁樣處理,依一個係制度問題。

Bigtaoc123 發表於 18-12-19 19:14
聽過幾間中學講座,d校長都話有A就可以填表等in,無就唔好填,一定唔會in. 學校唔會評估A校既B等於B校既A, ...
八卦一問邊間中學咁樣講?

young8888 發表於 18-12-19 10:22

如果次弟高但沒有A那是否不用去申請?因為有些學校grading 不同的,有些80幾分也 ...
你講得啱,間間學校水平唔同。有啲學校既B,可能比其他學校既A更加A。

Band 1都有不少是全in。

你是那一區?

Bigtaoc123 發表於 18-12-19 19:14
聽過幾間中學講座,d校長都話有A就可以填表等in,無就唔好填,一定唔會in. 學校唔會評估A校既B等於B校既A, ...
那是否全A或主科有2A才去申請b1學校?就算banding是band 1學校也不一定考慮?若申請是否很冒險?

young8888 發表於 18-12-19 22:40
那是否全A或主科有2A才去申請b1學校?就算banding是band 1學校也不一定考慮?若申請是否很冒險? ...

有d band one 學校寫明中英數常其中一科要A。有就可以申請。

回覆樓主

衷心一問,小女今次呈2成績:中B,英A,數A,常B。但VA同埋體育得C(體育我知係唔計呈分嘅), 想問咁樣會唔會無咗面試嘅機會呢?(因成績表上有2個C,我驚啲學校連睇都唔會睇☹️)先謝謝各位(emoji)(emoji)

幸田實果子 發表於 18-12-23 16:43
衷心一問,小女今次呈2成績:中B,英A,數A,常B。但VA同埋體育得C(體育我知係唔計呈分嘅), 想問咁樣會唔會無 ...
唔知排名同学校程度,单憑ABCD, 好难有準確答案。津校都睇全港排名。

幸田實果子 發表於 18-12-23 16:43
衷心一問,小女今次呈2成績:中B,英A,數A,常B。但VA同埋體育得C(體育我知係唔計呈分嘅), 想問咁樣會唔會無 ...

如果想報嗰間學校只會in 100人,而只得99人報名,咁你係其中一個報名者嘅話,咁咪有得in。

如果同一間學校但有200人報名,咁就要睇呢200人排名。

有冇得in真係好難講。
‹ 上一主題|下一主題