用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何備戰考小一?
樓主: YY_2011
go

如何備戰考小一?   [複製鏈接]

JazlynBaby 發表於 18-12-4 19:43
咁你如果知、我估你數學應該好差未夠半年都唔識計

好鬼衰,禁認真,逼我去check website。19/20年小一報名是2018年4月16至21日,所以是小過半年,我贏

ar_mak 發表於 18-12-4 20:06
你都好小可唔使引用數據就講得清清楚楚.

有冇小一面試考摺衫既數據提供?

哈哈哈哈…

參加公開和大型台上比賽,增加小孩自信心

JazlynBaby 發表於 18-12-4 19:16
一啲都唔快、我超後悔後知後覺K1下學期先準備、其實N班已要準備

其實結婚前已要準備。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 18-12-4 20:06
你都好小可唔使引用數據就講得清清楚楚.

有冇小一面試考摺衫既數據提供?

我從來唔認為一定要考直資/私立小學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我從來唔認為一定要考/讀直私小學,我一直最心儀嘅小學只係一間普通地區一線津校。因此,我湊熱鬧嘅心態下喺上年都報考了3間直私,雖然沒有任何offer只有waiting, 但我十分認同為考小學做好嘅裝備能令孩子畢生受用(包括語文聽講寫能力和表達能力,更重要係培養佢濃厚閱讀興趣),亦令我了解孩子更多。我相信該裝備的做好了,只會令孩子更輕鬆地適應小一學習,一定有大得著。

JazlynBaby 發表於 18-12-5 08:29
你指大細B ? 呢樣我又唔覺、教得好、細B都可以好叻! 基本上半歲開始可以做伴讀、未上學前都應該製造一個 ...

搵個名校畢業生做老公/老婆,入埋教。

夠分入名小仲駛乜係幼稚園階段做咁多無謂部署?

Elenalan 發表於 18-12-5 08:31
我從來唔認為一定要考/讀直私小學,我一直最心儀嘅小學只係一間普通地區一線津校。因此,我湊熱鬧嘅心態下 ...

續...

我孩子讀程度比一般學卷校更淺嘅幼兒園,英普聽說力最弱,所以K2起就上NET oral class和GAPSK/KPCC普通話班(每星期一堂),再加睇英普卡通片。除此之外,沒有其他學術上外補,在家只係持續伴讀(2歲起)和鼓勵佢自行閱讀(4歲起)。現在上小一了,面對功課測考完全冇問題,由於識字量多,完全可自己做任何功課,不用讀題目,測默自己溫亦常滿分。佢會主動同外國人講英文,用普通話對答流利。

千算萬算,最後人算不如天算。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

對小朋友最重要的學校和老師,由他/她出生當天已在,只要把這所學校經營得好,遠比考入甚麼神校對孩子的成長更有用。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

口頭禪

hkpapa852 發表於 18-12-5 08:33
搵個名校畢業生做老公/老婆,入埋教。

夠分入名小仲駛乜係幼稚園階段做咁多無謂部署?
我諗起一個我fd既笑話,話說佢老公係QC舊生,我fd未有小朋友既,佢以為佢老公係QC舊生,升中就算點差都可以派去QC,真係笑死我!其實唔止我呢個fd,我有個親戚都以為係(都係中學舊生)

hkpapa852 發表於 18-12-5 09:03
千算萬算,最後人算不如天算。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁點解你仲咁熱衷分析Band 1%數據嘅?
「當行的路」包括一定要上Band 1中學嗎?
無心挑戰,我都好迷惘。

Elenalan 發表於 18-12-5 09:09
咁點解你仲咁熱衷分析Band 1%數據嘅?
「當行的路」包括一定要上Band 1中學嗎?
無心挑戰,我都好迷惘。

教好小朋友係家長既責任,對小朋友發展有期望,自然要家長下D心思。

我一向承認自己比較功利,希望小朋友日後有好發展,自然希望入到"理想"既學校。

選校感想

至於所謂計算升中既B1比例,最主要係,我唔喜歡只靠人云亦云既口碑,去判斷學校係咪真係叻。

現實中,有人氣無實力既學校太多,早點瞭解避免自己選錯學校日後後悔。

hkpapa852 發表於 18-12-5 07:47
其實結婚前已要準備。

揀個好八字出世?
‹ 上一主題|下一主題