用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何備戰考小一?
go

如何備戰考小一?  

仔仔明年K1, target 考直私小學。各位有經驗的爸媽,可否賜教如何裝備好仔仔考小學?萬分感謝!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

伴讀真係好重要
考小一如果連獨立閱讀能力/興趣都無,90%註定陪跑
唔好天真到真係信有禮貌自信最緊要,果d正常都會有

為食公主 發表於 18-12-4 11:18
出年先K1,咁快就要準備??

都要準備讀/轉私幼, or 學卷幼。

回覆樓主:

英文好同愛閱讀係基本,同埋我覺得父母悉心嘅教導勝過在外花費昂貴金錢不斷催谷。然後我覺得真係要用心瞭解心儀學校嘅教育理念同教育方式,相信有啲家長係不顧一切一心只想入直私,到頭來錯配才是最痛苦,相信網上唔少嘅負面信息都係來自錯配嘅例子。
最後,祝你成功!!

areyouangry 發表於 18-12-4 12:59
英文好同愛閱讀係基本,同埋我覺得父母悉心嘅教導勝過在外花費昂貴金錢不斷催谷。然後我覺得真係要用心瞭解 ...

英文要好, 特別是考英小。

YY_2011 發表於 18-12-4 11:16
仔仔明年K1, target 考直私小學。各位有經驗的爸媽,可否賜教如何裝備好仔仔考小學?萬分感謝!
...

不如諗清楚一個問題: 係咪一定要去考直資/私立小學?

讀幼稚園唔係為咗考小學, 係為咗學習自理能力

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-12-4 17:55
不如清楚一個問題: 係咪一定要去考直資/私立小學?

讀幼稚園唔係為咗考小學, 係為咗學習自理能力

又不如清楚一件事
裝備好小朋友,唔止為考直私。只要係繼續讀書,其實應學嘅都係要學

JazlynBaby 發表於 18-12-4 19:16
一啲都唔快、我超後悔後知後覺K1下學期先準備、其實N班已要準備

請教你點準備,準備左什麼想借鏡嗄。

回覆樓主:

語文能力一定要好,閱讀是必需品,自理在家學,學校有幫助加速作用,但也是指定必要成份。語文基礎扎實,不光是考小有幫助,主要是升小後,學習時理解力强,對於學任何科目也更易上手。
當個好爸爸

JazlynBaby 發表於 18-12-4 19:29
借咩鬼鏡、就係嫌自己遲咗準備、但我現在先K2,未上戰場、俾唔到任何借鏡你、真不好意思!
...

嚇嗄你先,仲有未夠半年就要開始報直私,唔係真好耐既事你無理由一心叩門掛

Charlotte_mom 發表於 18-12-4 19:10
又不如清楚一件事
裝備好小朋友,唔止為考直私。只要係繼續讀書,其實應學嘅都係要學
...

"其實應學嘅都係要學" 是很多虎媽的座右銘

target 直資私小。我相信小朋友的同理心也很重要

JazlynBaby 發表於 18-12-4 19:37
咁唔好意思嚇我唔到、因為我有後路、我一向唔覺香港教育制度好好、田鴨教育、咩年代? 一啲思維創 ...

恭喜你及你孩子

JazlynBaby 發表於 18-12-4 19:38
同埋我估你真係唔太清楚、最早果間2綫音小是5月報、大部分正式想考既都係暑假後先有面試、所以你唔洗替我 ...

我知,我真係知