用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何備戰考小一?
樓主: YY_2011
go

如何備戰考小一?  

glee621 發表於 18-12-5 10:32
揀個好八字出世?

大, 小, 中B 入學都有分別。

ar_mak 發表於 18-12-5 10:58
哈哈~有咩咁好笑jack?笑而不語,講d黎聽下係笑咩先得架~!

笑你串佢~

應該拍拖時問佢小學在哪間畢業,唔係LS, st joe就分手啦

認真mode, 見過名幼考直私都零offers,好多外補也零offers
直私要求小孩好學,主動,不是背書機器,要smart,大部份talent 真的來自父母了。
後天盡力吧,不要給孩子壓力。

cat20203 發表於 18-12-5 12:10
應該拍拖時問佢小學在哪間畢業,唔係LS, st joe就分手啦

如果生女點算? 最簡單, 有錢就可以。

ar_mak 發表於 18-12-5 11:09
我多口搭句咀啦.

打個比喻咁講,佢係一個食譜專家,有好多食譜係手,熟悉各類食材和煮法加配搭,然而是否會係 ...

我其實好感激數據王提供o既數據, 真係好有用。
對我黎講, 小朋友冇學習問題, 讀傳統定係活動教學佢一樣都咁吸收、冇問題。咁選官津最重要緊係睇升中B1%, 其他講乜都係其次。只有升中成績亮麗, 小朋友先o係呈分上冇咁大壓力, 唔使成日諗護級, 呢樣先最實際。

至於考直私, 除了學術仲有好多因素影響, 我覺得孩子性格發展都影響甚大。我女性格慢熱, 要好長時間warm up, 呢樣野係令佢面試好輸蝕。但考唔到都唔緊要, 總有更適合o既學校等緊佢。佢現在好enjoy小學生活, 有學習動力又有滿足感, 是否讀直私都唔係最重要了。

Elenalan 發表於 18-12-5 08:37
續...

我孩子讀程度比一般學卷校更淺嘅幼兒園,英普聽說力最弱,所以K2起就上NET oral class和GAPSK/KPCC ...

請問 net oral class 係唔係一對一好些?

快樂媽媽S 發表於 18-12-5 13:56
請問 net oral class 係唔係一對一好些?

我諗視乎小朋友性格,我女係慢熱怕醜型(但熟左又會玩得癲),如果上小組班佢唔肯主動開口講,佢轉了1:1後就進步左好多。

直資, 私立, 同官津小學, 如果無中學部可以直升, 最後都係殊途同歸, 必須面對升中, 要呈分同按排名分Banding.

除非家長好豁達, 否則係呢6年內, 係呢幾類學校返學, 唔會有太大既實質差別.

如果係中小一條龍, 自然玩法唔同, 但問題係: 係咪甘於直上中學部? 如果唔係, 可能只係作繭自縛

而且更大問題係, 如果能力稍差, 中學部係咪可以有合適支援呢? 定係又要自己另覓出路呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

先去了解心儀和同區小學特點, 再因循小朋友性格能力作配對.
學校沒有好唔好, 只有適唔適合.

Elenalan 發表於 18-12-5 14:02
我諗視乎小朋友性格,我女係慢熱怕醜型(但熟左又會玩得癲),如果上小組班佢唔肯主動開口講,佢轉了1:1後就 ...

謝謝你,我囡就係慢熱,多人時少出聲,睇黎都係一對一先得

bb.fayli 發表於 18-12-7 03:25
回覆 Elenalan 的帖子

小朋友咁叻能夠和外國人主動交談,英文一定很好啊! 請問家中是否有菲律賓姐姐?

佢英文唔係特別好(絕不是native那種),但好願意講,亦講到複雜d嘅句子,呢2年進步左好多。一向冇工人姐姐,但我地平時返教會講英文,有時帶佢返公司都要講英文。

ar_mak 發表於 18-12-4 20:16
備戰小一基本上係一個人格大改造既工作,係首先要改變自己(既壞習慣).

學術,自理,態度. 其實態度係好重要, ...

非常同意

delete

三隻馬 發表於 18-12-8 13:54
請問普通話卡通,有什麼推介給K2小朋友?

喜羊羊?其實一些Disney卡通DVD有齊三語,可switch. 但有些小朋友習慣聽某種語言,便難轉。
否則可上YouTube, peppa pig大把煲冬瓜和英文,男仔女仔都鐘意。