用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 日文
go

DSE 日文

小朋友係中一新人,現在想讀多-種語言,佢揀佐日文,從未學過。
想請教如果想將來考埋 DSE 日文,可以有什麽途徑學習?例如:要不要先學到 N2/N3 再轉去讀 DSE 班?現在開始會否太遲?市面太多日文課程,怎樣選擇?
謝指引

zitaeric 發表於 18-12-4 10:30
小朋友係中一新人,現在想讀多-種語言,佢揀佐日文,從未學過。
想請教如果想將來考埋 DSE 日文,可以有什麽途徑學習?例如:要不要先學到 N2/N3 再轉去讀 DSE 班?現在開始會否太遲?市面太多日文課程,怎樣選擇?
謝指引
你小朋友揀咗日文嘅意思係學校有日文俾中一生讀? 係課外活動班? 定係初中上堂嘅其中一堂?

你可以參考吓呢個討論帖 >>> DSE 考日文 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3685599&fromuid=1539350

回覆樓主:

吾該哂。我揾緊適當課程,但岩佢地年紀吾太多
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 18-12-4 11:20
吾該哂。我揾緊適當課程,但岩佢地年紀吾太多
如果唔係中學有日文學而係出面學, 想 DSE考日文, 你要了解清楚學校會唔會幫學生報自修生考日文.

回覆樓主:

校長開學有講到会幫報考

小時了了    發表於 18-12-4 11:52

zitaeric 發表於 18-12-4 10:30
想請教如果想將來考埋 DSE 日文,可以有什 ...

留意大學嘅理、工programmes一般都不計DSE日文。

未學過可從能力試N5班開始,S1開始在日語學校讀普通班到S6嘅DSE試(10月尾)大概去到N2水平,考DSE試前take DSE preparation course。

我諗你要考慮小朋友每星期可騰出多少時間於學習日文。

LingChiBaBa 發表於 18-12-4 17:46

未學過可從能力試N5班開始,S1開始在日語學校讀普通班到 ...

真係吾該,我可以用到一星期兩個鐘,睇緊小組形式,讀日文考DSE 係因利成便,興趣先行,吾知有冇聽錯,聽講曰文DSE程度係日本高小日文水平,吾会太難只要勤力

zitaeric 發表於 18-12-4 18:09
真係吾該,我可以用到一星期兩個鐘,睇緊小組形式,讀日文考DSE 係因利成便,興趣先行,吾知有冇聽錯,聽 ...
聽講曰文DSE程度係日本高小日文水平 ===> 我唔知日本高小日文水平,不過應該唔會啩。

最重要唔好影響到校內成績。

真係吾該,我可以用到一星期兩個鐘,睇緊小組形式,讀日文考DSE 係因利成便,興趣先行,吾知有冇聽錯,聽 ...

聽考過日文DSE 合格的人講,
大約是N2-N3 程度
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

"睇緊小組形式"

I am also finding courses for the whole family as all family members are interested. Would you mind sharing any recommended courses? Many thanks! :)

LingChiBaBa 發表於 18-12-4 17:46

未學過可從能力試N5班開始,S1開始在日語學校讀普通班到 ...

Dse日文除了日本研究科之外,還有對其他科目有用嗎?例如?

心心 發表於 19-10-20 23:16
Dse日文除了日本研究科之外,還有對其他科目有用嗎?例如?
Dse日文不單只適用於報中大的日本研究科,其他科目如文學院及社科院的學科,Other languages成績都被考慮為unspecified elective。

不同大學有不同的計分方法,詳細的到各院校網頁看看。

我個女報讀左培正搞嘅高中外語課程,中四讀到中六,考埋dse。因為有資助,除咗行政費,基本上免費。我女由零開始,你小朋友中一,可以遲D考慮一下都唔遲呀。不過一定要學校申請,因學校幫報dse同申請資助。