用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈二成績差過呈一
樓主: young8888
go

呈二成績差過呈一

IloveJJ 發表於 18-12-4 14:00
兩個都正確喎!有什麼矛盾呢?
我哋學校好似盡量減少考試壓力,唔止無計宗教,連測驗默書都唔計,功課寫字更加唔計,每年只有兩大考有壓力,仲只係中英數常先有壓力,係呈分先計埋音視。啱晒我!

你學校也不跟 999632.

kls12 發表於 18-12-4 14:24
學校校內排名
有些學校小一至小四是簡單的平均分,小五用 999632 。有些用考試分數,有些用標準分。有些學 ...
我咪一早说了校內名次並不=呈分名次,既然不同當然会有差別。谢谢你赐教了!

IloveJJ 發表於 18-12-4 14:38
第二句係我講我學校,第一句係kkhon講全香港,你抄埋一齊,認為講緊同一間學校,當然有矛盾啦!  ...

他是答我的,怎會是説你學校呢?
但你又話中五先跟? 怎是小一至小六?很明顯不是說你學校吧

回覆 joyee410 的帖子

份卷家長睇唔到, 靠學生自己對

kls12 發表於 18-12-4 14:34
我哋學校好似盡量減少考試壓力,唔止無計宗教,連測驗默書都唔計,功課寫字更加唔計,每年只有兩大考有壓力 ...

同我仔果間一樣.. 考試定生死. 好定唔好兩睇

回覆 young8888 的帖子

這樣成績誇區band 1是純無可能。要布處過

成績表每科有細分不同比例的試卷有些只有70,成個總分8x,是否對自行有影響因為學校會考慮各份卷的成績

young8888 發表於 18-12-4 22:24
成績表每科有細分不同比例的試卷有些只有70,成個總分8x,是否對自行有影響因為學校會考慮各份卷的成績 ...
到面試時,除考慮成績面試表現亦很重要的,我覺得唔好咁憂心了。

請問大家見直資或自行時,教育局會給次弟給自行的學校,那麼也會否給直資呢?

young8888 發表於 18-12-5 00:32
請問大家見直資或自行時,教育局會給次弟給自行的學校,那麼也會否給直資呢? ...

當然會

young8888 發表於 18-12-5 00:32
請問大家見直資或自行時,教育局會給次弟給自行的學校,那麼也會否給直資呢? ...
如果直資學校問教育局, 教育局就會俾。但因為要呈二後教育局至會排次第, 所以太早面試既直資, 第一輪面試係唔會有次第的。