用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田校網、深水埗瑪利諾神父邊到好?
go

沙田校網、深水埗瑪利諾神父邊到好? [複製鏈接]

就黎搬去沙田.....
自行收生階段用20分去入瑪神好?
定駁111扣門入沙田某間小學好?

麻煩各位媽媽比dd意見
   0    0    0    0

回覆樓主

你就咁講好難比較喎,有冇多啲詳細資料

karixi 發表於 18-12-3 20:21
就黎搬去沙田.....

瑪神有中学吾错呀,点解吾要呀?好可惜喎

就黎搬去沙田.....
沙呂

回覆樓主

瑪神中學只B2,沙田大把B1中學。
我會在沙田讀書派沙田的中學

betaruce 發表於 18-12-4 00:11
你就咁講好難比較喎,有冇多啲詳細資料

因為我唔太熟沙田校網....
第一輪係沙田只得15分....又驚統一派位我填錯曬搞到派得唔好...但我又怕扣門果時唔係3條1又冇機會面試(因我上網睇過d人咁講)....其實沙田區競爭係唔係好激烈架?

fghjkl 發表於 18-12-4 08:33
瑪神有中学吾错呀,点解吾要呀?好可惜喎

搭車每日來回兩小時....唔知小朋友會唔會辛苦
直屬中學可以煩小樣野..

elbar 發表於 18-12-4 10:53
沙呂

好似好多間都係要3條1自有機會扣門
又好似見過就算有3條1都未必有得interview

回覆樓主

瑪神自行20分唔係必收要抽籤。
你黎緊會搬沙田邊度?校車到唔到?
你係舊生定有宗教分?瑪神扣門唔使111

如果瑪神已收,我會揀叩門入沙田試試。沙田區小學網都係天地網,我就唔會放棄瑪神自行位再入沙田大抽獎。
係瑪神讀到成績好,升中一樣可以用住址入返沙田網。又或者唔想太大壓力,升返瑪記又得(前提校內成績中上)。

adrio    發表於 18-12-19 11:00

就黎搬去沙田.....

將會搬去沙田,就唔好花時間去考究深水埗瑪神,沙田的小學有好多同級或更好升中的小學。就算比你20分抽中瑪神,每日要花兩小時來回的交通時間,其實大人都頂不順,唔好攞嚟辛苦,比多d時間小朋友休息、溫書/放下電/親子時間。
反正自行不是必然會中。
沙田升中網係比深水埗好,由其對仔。
你趁有時間,去研究下沙田的小學點部署好過。

Felix223 發表於 18-12-10 11:31
將會搬去沙田,就唔好花時間去考究深水埗瑪神,沙田的小學有好多同級或更好升中的小學。就算比你20分抽中 ...

yes SHATIN has many good schools

將會搬去沙田,就唔好花時間去考究深水埗瑪神,沙田的小學有好多同級或更好升中的小學。就算比你20分抽中 ...

Agree,你而家面對嘅正是我之前一樣,但我係25分瑪神必收,你20分唔係穩入,如果扣返沙田,你會無左1條1,瑪神唔使111,我識有舊生扣門入返。因為校車唔到我地屋企,我地要搭車出去搭校車,來回兩個鐘,其實大人小朋友都辛苦,所以我地決定轉校,插班返屋企附近。我建議你考慮清楚,始終要讀6年。

我都知沙田校網對男仔有利d!
你都講得啱...每日用差唔多兩小時來回都真係辛苦!
算啦...我都係疊埋心水等大抽獎啦!
反正15分都應該咩都入唔到架啦

betsylimin 發表於 18-12-18 09:34
Agree,你而家面對嘅正是我之前一樣,但我係25分瑪神必收,你20分唔係穩入,如果扣返沙田,你會無左1條1, ...

每日兩小時來回...一諗到就唔想啦

回覆樓主

所以我地已經搵左沙田區學校下學期插班了
其實瑪小係好好,又有聯繫中學,只係路程問題

回覆樓主

一聽兩小時來回,真係有所保留。小朋友、大人也辛苦。而且,沙田校網比深水埗更好。
‹ 上一主題|下一主題