用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網 天神嘉諾撒學校 幾多分穩入?
go

35網 天神嘉諾撒學校 幾多分穩入?

有無人係家長?知唔知25分是否穩入?20分有無收到?叩門是否一定要111?

Vercatcat912 發表於 18-12-3 18:45
有無人係家長?知唔知25分是否穩入?20分有無收到?叩門是否一定要111?

25分除舊年龍b人較多入唔晒之外,年年都入晒,好彩既話20分都會有人抽中入到!叩門考卷,唔使111,只要叻,000都得!

Vercatcat912 發表於 18-12-3 18:45

首先,我不是天神的家長。不過,以我所知,大部分25分也是穏入天神,除非那一年的人口很多(如 2011年,2012年出生的小孩)。
20分通常就算自行抽入只得1-數位。當然要視乎你當年有幾多個25分及世襲必收生啦!

不過,有一樣,可以好肯定話你知:叩門完全不需要111,任何女生也可以叩,甚至乎你000,或者從來沒有揀過天神的,也可以去叩,1st in 是全部申請者也可以參加的,而且這是筆試,中英數只要夠勁的小女孩便可進入2nd interview. 另外,提提你:天神的1st in 筆試應該是超難的;並且天神叩門近幾年也要3rd in 才出offer.

LittleButter 發表於 18-12-3 20:02
首先,我不是天神的家長。不過,以我所知,大部分25分也是穏入天神,除非那一年的人口很多(如 2011年,201 ...

筆試愈高分就過關?

momocccmomo 發表於 18-12-3 22:58
筆試愈高分就過關?
只知道第一關,必須過筆試,通常幾百個女生一起考,你覺得應該怎樣篩選才可以由幾百個女生中選出幾十個(不肯定多少個,有錯麻煩更正)進行2nd in 呢? 2nd in 仲要面試、仲有3rd in.....才真正的過關。最終好似大概收6個叩門生。

LittleButter 發表於 18-12-3 23:42
只知道第一關,必須過筆試,通常幾百個女生一起考,你覺得應該怎樣篩選才可以由幾百個女生中選出幾十個(不 ...

太誇張
咁樣好像大抽獎較好

momocccmomo 發表於 18-12-3 23:51
太誇張
咁樣好像大抽獎較好

事實如此,沒有誇張,我是舊生,近期開放日與老師傾談得知每年幾百個女仔考,得幾個寫到字出來,叩門入到果啲真係超勁!

正常25分都穩入

VIANNMO 發表於 18-12-4 00:14
事實如此,沒有誇張,我是舊生,近期開放日與老師傾談得知每年幾百個女仔考,得幾個寫到字出來,叩門入到 ...

我都係舊生呀,希望囡囡第時順利入。你小朋友都讀緊天神?

Vercatcat912 發表於 18-12-4 00:17
我都係舊生呀,希望囡囡第時順利入。你小朋友都讀緊天神?

剛剛自行20分入左,真係好幸運,不過如果洗埋禮果心就會定好多

VIANNMO 發表於 18-12-4 00:20
剛剛自行20分入左,真係好幸運,不過如果洗埋禮果心就會定好多

咁你真係好幸運呀!

momocccmomo 發表於 18-12-3 23:51
太誇張
咁樣好像大抽獎較好

抽到就唔使叩啦!

VIANNMO 發表於 18-12-4 00:14
事實如此,沒有誇張,我是舊生,近期開放日與老師傾談得知每年幾百個女仔考,得幾個寫到字出來,叩門入到 ...

Oh! Missed the open day!

momocccmomo 發表於 18-12-3 22:58
筆試愈高分就過關?

筆試成績最好嗰批就2nd in見老師,過到就3rd in,家長見校長、小朋友見副校

回覆 momocccmomo 的帖子

筆試後會揀人2nd in 口試, 再 3rd in 見校長 (見成個鐘的)

對5, 6歲小朋友o黎講筆試口試都唔易過, 耍針對性部署一下

26/1/19 係 Fun Day, 如果識人係舊生/學生都可以幫你買飛

我6年前試過考叩門,失敗左,朋友的朋友在裏面教,當年叩門試最高只有32 分(emoji)(emoji) 可想而知分卷好深,正常小孩應該得0分(emoji)
不需要1-1-1 只要需要好叻好叻好叻

shevachevy 發表於 18-12-4 12:07

筆試後會揀人2nd in 口試, 再 3rd in 見校長 (見成個鐘的)

想問筆試係中文定英文?

中英數三科, 數是中數

想知這些超班的小朋友入讀六年後是否還是超班, 或小時候的叻只是幼稚園階段超前學習了, 當大家同一學習環境下, 就不顯得那麼特出了.

當然, 我相信頭兩三年應該還是有優勢的, 但我想知這些嬴在起跑線的小朋友是否能由頭帶到尾, 是真正的天資聰敏