用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
樓主: nanxiamei
go

QC vs SPCC vs DBS   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

你有時十分吋咀,但真心欣賞。

要去禮賓府,先要爭取在小鳳姐演唱會中伴奏。

artroboy 發表於 18-12-5 10:26
我覺得最重要係學校肯投入強大既支援及奬學金,呢點真係無得頂。
強大既支援比奬學金更重要,尤其係幫運動員補習。

manmonster 發表於 18-12-5 10:43

你有時十分吋咀,但真心欣賞。

你仲未清楚特首係有性別歧視嗎? 多方面都擺明要抬高女性地位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-5 10:47

女性高官多咗

b3410 發表於 18-12-5 10:49
女性高官多咗

所以點解唔係DBS可以去禮賓府表演, 咪就係因為校長唔係女人囉!

你可以唔信, 但係呢個係事實既機會, 大過你所想像的.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-5 10:47
仲未換走最廢果兩件

hkpapa852 發表於 18-12-5 10:56
所以點解唔係DBS可以去禮賓府表演, 咪就係因為校長唔係女人囉!

你可以唔信, 但係呢個係事實既機會, 大過 ...
佢係班長咋,校長話事。

你地攪錯小小野.同凸手和徐X鳳friend嘅係小學校長,唔係中學校長, thats why I said once the principal of primary school retire next year, will this primary school still keep its excellent performance? I dont know, lets see.

b3410 發表於 18-12-5 10:18
compare 樓主所講的3間,我自己再加一間LS
的確覺得DBS對非學術方面,可以發展的更好。未必係suppo ...
以為你想加YW, 直資學校資源係好少少嘅,龍頭津校亦有其過人之處。
資源,要對胃口先有意思,呢點要家長做決定前自己去細味下嘞。

hkpapa852 發表於 18-12-5 10:15
題外話, DBS如果換位女人做校長, 下次可能可以去禮賓府表演了!
倒想DBS 同荃灣聖芳濟互換校舍十年,會有何變化?
DGS ーYW女都去深水埗 深造過。幾OK

ABC-DAD 發表於 18-12-5 11:38
倒想DBS 同荃灣聖芳濟互換校舍十年,會有何變化?
DGS ーYW女都去深水埗 深造過。幾OK
...

會令荃灣樓價上升囉

ilyrd    發表於 18-12-5 11:49

深水埗嘅劏房,尺價唔嘢少呀。

中大就離有新私人醫院,附近點解咁多富貴大盆唔知關唔關事?

PS、sorry 呀樓主,我估你知自己要咩就好。我跟大隊過聖誕節高興下。Merry Christmas

好通透

去返深水埗,可以試下同英華書院換
-都係直資男校
-都有自己小學
-都係直資

ABC-DAD 發表於 18-12-5 11:30
以為你想加YW, 直資學校資源係好少少嘅,龍頭津校亦有其過人之處。
資源,要對胃口先有意思,呢點要家長做 ...
因為我覺得要音樂與學術並重。而且呢四間是我心目中dream school, 現場考察過

IYY    發表於 18-12-5 13:37
artroboy    發表於 18-12-5 13:32

b3410 發表於 18-12-5 12:28
因為我覺得要音樂與學術並重。而且呢四間是我心目中dream school, 現場考察過
...

DBS 改咗政策,加長咗lunch break,所以好多課外活動可以食飯時間做。Orchestra大部分時間中午排練,一星期淨係有一日留放學後練習。其實讀書同音樂已經有平衡,當然lunch就唯有食canteen,冇得去旺角食好野啦

artroboy    發表於 18-12-5 13:09

kennyklt 發表於 18-12-5 12:51

DBS 改咗政策,加長咗lunch break,所以好多課外活動可以 ...
良策!

b3410 發表於 18-12-5 12:28
...
我都覺得一文(學術)一武(體藝),對身心平衡發展係好重要。

皇仁書院簡介(中一入學)
https://www.qc.edu.hk/admission/QC%20Prospectus%202018_1129.pdf

我睇完即刻跌爛哂玻璃

DBS 音樂, 真的

他們的音樂有靈魂, 有個性。個別好手出來 solo 時更有 charisma 吸引觀眾。我知道他們比賽出色, 奪獎無數。技巧上, 在學界能匹敵只有英華同LS。 可是我見到有更出色表現的 DBS 樂手是在其他非比賽表演場合。看得出他們愛音樂, 造詣一流是因為有心, 所以他們的演奏才會有靈魂, 能打動人心。

我相信 DBS 花了不少資源在學生的音樂路上發展, 是用心培養, 不像其他學校只為奪獎而訓練。級數完全不同, DBS 奪獎無數只是他肯用心培養音樂人的副產品。
‹ 上一主題|下一主題