用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
樓主: nanxiamei
go

QC vs SPCC vs DBS  

ABC-DAD 發表於 18-12-5 08:40
我看好鄭校長對DBS 投入的心,會經營好學校原來 承傳全的意志。
https://youtu.be/ekDzlSB1p28
...

咁鄭校長一定比前任有心好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-5 08:58
港島區其實係生活上, 同埋學校供應方面都可自給自足.

要著重學術既男校, 有QC, KC, 要著學術兼體育, 有SJC ...
那由家長自己決定好啦。
你分析比較全面。

ABC-DAD 發表於 18-12-5 09:04
那由家長自己決定好啦。
你分析比較全面。
我只係齋吹無痛苦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

要著重學術既男校, 有QC, KC, 要學術兼體育, 有SJC, ...
DBS 係非學術技能培訓及支援方面,暫時我覺得無學校代替到。

b3410    發表於 18-12-5 09:30

artroboy 發表於 18-12-5 09:30
DBS 係非學術技能培訓及支援方面,暫時我覺得無學校代替到。
好奇想知道,你基於何種實際體驗去引伸出哩個講法?
「暫時我覺得無學校代替到」?

你意思係代替咩?學校辦學有自己風格就係正常啦。

同意DBS 都做得好好。

hkpapa852 發表於 18-12-5 09:10
我只係齋吹無痛苦
舒緩下好吖,有時太沉重會傷和氣。

IloveJJ 發表於 18-12-5 09:53
咁音樂好似得SPC,咁SPC又好似無DBS咁好喎!
沒有最好, 只有合適

今日的天才, 明日可能係白痴

ABC-DAD 發表於 18-12-5 09:48
你有揀DBS 需要嗎?

要著重學術既男校, 有QC, KC, 要學術兼體育, 有SJC, ...

似乎,欣賞如DBS風格,都有必要渡江,音樂方面似乎DBS係非常強勁~~~

artroboy 發表於 18-12-5 09:57
你有揀DBS 需要嗎?
你進化左喎

IloveJJ 發表於 18-12-5 09:53
咁音樂好似得SPC,咁SPC又好似無DBS咁好喎!
SPC幾年前已經有駐校音樂家、駐校藝術家等,應該會慢慢好。

IloveJJ 發表於 18-12-5 10:03
你似乎對SPC好有信心喎!
不過,我仍然覺得DBS既音樂真係好正!剩係睇佢簡介會學生整嗰條片啲音樂,真係,我 ...
SPC就算唔再進步, 都已經重返頂級男校之列了.

我一向唔係咁識欣賞音樂, 所以樂團再出色都唔會打動到我.

而且對男仔嚟講, 最好建立 brotherhood 既方法, 係運動多於樂器. 而且係大家奮鬥既過程, 而單只係結果.

IloveJJ 發表於 18-12-5 10:03
你似乎對SPC好有信心喎!
不過,我仍然覺得DBS既音樂真係好正!剩係睇佢簡介會學生整嗰條片啲音樂,真係,我 ...

題外話, DBS如果換位女人做校長, 下次可能可以去禮賓府表演了!

hkpapa852 發表於 18-12-5 10:12
SPC就算唔再進步, 都已經重返頂級男校之列了.

我一向唔係咁識欣賞音樂, 所以樂團再出色都唔會打動到我.
男拔係體育方面支援亦十分強勁。

ABC-DAD 發表於 18-12-5 09:48

compare 樓主所講的3間,我自己再加一間LS
的確覺得DBS對非學術方面,可以發展的更好。未必係support, 至少唔會阻手阻腳小朋友萬一唔想玩音樂,又想讀書,或者換其它興趣愛好,DBS都可以轉到彎。或者中間打算直接出國深造,又okay. 比較大的自由度。

artroboy 發表於 18-12-5 10:17
男拔係體育方面支援亦十分強勁。
男拔資源充足,所以對體育運動員、音樂人等既支援真係比其他學校強勁好多。

王家爸爸 發表於 18-12-5 10:21
男拔資源充足,所以對體育運動員、音樂人等既支援真係比其他學校強勁好多。

...
我覺得最重要係學校肯投入強大既支援及奬學金,呢點真係無得頂。