用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
樓主: nanxiamei
go

QC vs SPCC vs DBS   [複製鏈接]

nanxiamei 發表於 18-12-3 18:13
大家好,阿仔快要升中,本來目標明確(選小學已目標QC),呢幾年突然發現阿仔好鐘意音樂(中西都鐘意,鋼琴 ...

我個仔當年去過3間中學面試,就正正係呢三間。結果先入DBS再叩QC成功的。

你小朋友愛音樂,但如果係鋼琴,應該入是但一間都冇用武之地,因為學校樂團以管弦為主,其次係中樂團,所以升人以鋼琴做特異應幫助不大。DBS效看重特異,SPCC看重academic, QC看重academic。如果以鋼琴為特異,不如chur行佢acadamic先。

QC樂團也有不少活動,樂團內也有不少8级或演奏级的弦樂手及管樂手的。

artroboy    發表於 18-12-4 11:50

醒目開學勳章 貢獻勳章

nanxiamei 發表於 18-12-3 21:32
其實阿仔係普通小學,我地都知道佢D成績相對英小,真係差好遠,所以我地一路都同佢講,無論升邊間英中,佢 ...

直資英文好,係佢揀人時d 學生英文好,當然學校有一定課程同要求,但唔可能令"普通"變成"好好"
發功嘅係後面補習社/老師!
你用相同資源去補英文,QC 都可以做到

但係,兩間直資嘅接觸面就同QC有d分別
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 18-12-3 21:23
演藝學習都一定要參加一個樂團
絕對同意!
所以唔明樓主點解只有QC 有演藝,兩類學習係唔同經驗
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

nanxiamei 發表於 18-12-3 21:55
因為我地住港島,當初諗如果QC同LSC揀,一定先揀QC,所以無報LSC
不過如果考慮埋音樂,就LSC >> QC
我識一個中樂人,都係住港島,高小已被邀入LS,但家長想等到升中,所以已經一隻腳踩咗入LSC

恐龍家

chelsea_ying 發表於 18-12-3 22:41
無報其他直資?
無報其他直資,其實一直都心儀QC,只係因為阿仔近兩年好鐘音樂,音樂老師又建議我地試下DBS同SPCC,所以先有D動搖。宜家報左DBS同SPCC

Hellomimi112 發表於 18-12-3 23:13
我個仔當年去過3間中學面試,就正正係呢三間。結果先入DBS再叩QC成功的。

你小朋友愛音樂,但如果係鋼琴 ...
除左鋼琴,阿仔有學小提琴、敲擊同中樂,暫時睇呈一及呈二成績,佢應該無問題。請問如果當年係SPCC同QC揀,你會點揀?謝謝!

小曳人 發表於 18-12-4 07:51
直資英文好,係佢揀人時d 學生英文好,當然學校有一定課程同要求,但唔可能令"普通"變成"好好"
發功嘅係後 ...
明白,所以我地有請外藉老師補習,我地初時想法好簡單,只係考慮到兩間直資嘅音樂,係呢度請教大家後,真係多左好多資訊,真心感激大家幫忙

nanxiamei 發表於 18-12-4 08:22
無報其他直資,其實一直都心儀QC,只係因為阿仔近兩年好鐘音樂,音樂老師又建議我地試下DBS同SPCC,所以先 ...
如果仔仔真的好鐘意音樂,感覺去DB,LS發展會更好。QC,SPCC畢竟學業為重中之重。不過如果將來去外國讀書,特別是打算讀音樂專業,就不如SPCC,放學後去演藝又方便。之前小提琴國際獎項的女仔,也已經去外國深造。

nanxiamei 發表於 18-12-4 08:26
除左鋼琴,阿仔有學小提琴、敲擊同中樂,暫時睇呈一及呈二成績,佢應該無問題。請問如果當年係SPCC同QC揀, ...
有點好奇你是正讀APA Junior嗎? 修讀咩科?
另外,多項樂器是沒太大用處,重點是夠程度
據我所認識嘅人嚟講,小提五級,應該不足以入你想的兩間樂團

小曳人 發表於 18-12-4 07:53
絕對同意!
所以唔明樓主點解只有QC 有演藝,兩類學習係唔同經驗
識人係DBS讀,佢都係讀音樂,見佢好忙,連假期都要練習。我地考慮QC+演藝,係覺得QC無咁重視音樂(希望無理解錯),阿仔可以有時間係演藝讀音樂(我地知道音樂演藝一定要玩樂團,課程都幾密。)
我地擔心直資+演藝,阿仔會好忙(佢係外面有玩中樂團)。

nanxiamei 發表於 18-12-3 20:33
他的成績沒問題,一向級頭(P5級一),請問如果直資收了,QC是否免問?因為QC要七月才公佈,還到時再叩QC? ...

考左呈二未?  呈二都keep到嗎?   

每次呈分試都有驚喜架

b3410 發表於 18-12-4 08:42
如果仔仔真的好鐘意音樂,感覺去DB,LS發展會更好。QC,SPCC畢竟學業為重中之重。不過如果將來去外國讀書, ...
我地都係咁打算,希望佢係香港完成中學,大學到外國讀音樂

pamelaywy 發表於 18-12-4 08:43
有點好奇你是正讀APA Junior嗎? 修讀咩科?
另外,多項樂器是沒太大用處,重點是夠程度
據我所認識嘅人嚟 ...
阿仔唔係讀APA,佢之所以學咁多樂器,完全係巧合(在此不太方便詳述,見諒)。宜家考SPCC同DBS,係音樂(佢好好彩呢幾年得到一D較認受性的獎項)同成績隊。

jaycee_mami 發表於 18-12-4 08:48
考左呈二未?  呈二都keep到嗎?   

每次呈分試都有驚喜架
剛考完,未派卷,聽佢講D內容,我相信應該可以keep到頭十

回覆 nanxiamei 的帖子

介唔介意分享下是怎樣的音樂上有級數獎項

我好直接,好似講到3間任揀?老實講,鋼琴OK,但好多年已經不理,其他樂器多而未精,5级只能是基本,成績级1亦要睇邉間小學(全港咁多级1,唔通都收?).所以我估機會排列: QC>DBS>SPCC

nanxiamei 發表於 18-12-3 21:21
他還會小提琴(5級),二胡(五級),古箏和敲擊
以乐器计,没有一项是顶级中学会count的,因为现在起码是8级或以上,加乐团经验,加成绩。单论成绩,如果呈一和呈二,都是级一,绝对有机会,但不是必然,还要看你的小学的往绩。

多口問句....QC是否沒有升中簡介會的?
HOW ABOUT OPEN DAY??

mianyang_99 發表於 18-12-4 10:30
多口問句....QC是否沒有升中簡介會的?
HOW ABOUT OPEN DAY??
open day好正架,唔去就笨.

mianyang_99    發表於 18-12-4 10:35

回覆樓主

樓主公子考級頭,純以成績考入DBS同SPCC都有機會,不過如果想入學校orchestra可能要加強訓練。其實現階段唔一定要讀APA,不過跟個名師單對單訓練就不可少。
‹ 上一主題|下一主題