用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
樓主: nanxiamei
go

QC vs SPCC vs DBS   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-12-6 14:51
我現正最喜歡坐關愛坐!

坐關愛座有時幾麻煩,當見到尐「疑似適齡」或需要嘅人想讓座俾佢地時,會俾部份人拒絕(有尐人拒絕時仲加上唔多友善嘅眼神)呢個情況尤其女士更甚.....所以唔好亂讓座俾人,尤其「疑似適齡」女士呀!

ANChan59 發表於 18-12-6 14:51
我現正最喜歡坐關愛坐!

而且坐關愛座晤可以掛住玩手機,要聚精會神留意四周情況,因為要留心有冇「獵物」出現需要讓座,若果真係遇上目標「獵物」自己掛住玩手機睇唔到,又會俾身邊其他乘客用鄙視眼神照射...所以冇乜事唔好坐關愛座~

puipuimum2    發表於 18-12-8 16:57

地鉄我最鍾意坐關愛坐...旁邊嗰個,因為關愛坐多數冇人坐,就算有都多數唔係牙牙炸炸的人.

Soundervolt 發表於 18-12-6 16:13

而且坐關愛座晤可以掛住玩手機,要聚精會神留意四周情 ...
「獵物」

Soundervolt 發表於 18-12-6 16:03
坐關愛座有時幾麻煩,當見到尐「疑似適齡」或需要嘅人想讓座俾佢地時,會俾部份人拒絕(有尐人拒絕時仲加 ...

哈哈,因為我的樣子夠老成了,近這一兩年,在香港及深圳的年輕人都讓坐給我,所以應該過了年紀及面容測試!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Soundervolt 發表於 18-12-6 16:13

而且坐關愛座晤可以掛住玩手機,要聚精會神留意四周情 ...

我試過從關愛坐讓坐給其他人,我覺得她或他應該比我更年長,但他們婉拒了,可能看起來我更年長,又或是他們怕坐「批鬥」坐
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

CPLA 發表於 18-12-6 16:01
This video from DBS is interesting:

https://www.youtube.com/watch?v=WBciZ4n-6uM
問洋人識唔識 DBS/LSC 好無聊... 咁都可以自 high?

Soundervolt 發表於 18-12-6 16:03
坐關愛座有時幾麻煩,當見到尐「疑似適齡」或需要嘅人想讓座俾佢地時,會俾部份人拒絕(有尐人拒絕時仲加 ...

你唔讓座,周圍嘅人會鄙視你,你讓座又可能有人話你侮辱佢(尤其係疑似有孕)!

我遇到呢啲情況通常都係自己靜靜離座!

siufu 發表於 18-12-6 17:18
問洋人識唔識 DBS/LSC 好無聊... 咁都可以自 high?

DB仔同LS仔喜歡互相比較揶揄一下係傳統,大大師兄攞嚟開下玩笑,無需太認真。
田二少講得好,DBS俾空間啲仔自由發揮,所以各行各業都會見到佢地嘅畢業生。
當然,臨尾鄭校長出場確有驚喜同學仔俾大師兄恐嚇禮拜一DC,笑死

siufu 發表於 18-12-6 17:18

兩間學校嘅學生或舊生互相揶揄只係一種氣氛,當中好多私底下好老友,有時俾友校開玩笑都係一種榮幸,如果互相冇番咁上下,根本可以隻字不提~

喺香港DBS當然名氣響噹噹啦,但係喇沙會喺全球80個國家有90萬學生,當中超過二百間大中小學都名為La Salle,之前仲有套有關De La Salle College事蹟嘅荷李活電影,外國人對呢個校名應該較深,我有尐外國朋友都畢業於外地嘅La Salle學校。

小曳人 發表於 18-12-4 07:58
不過如果考慮埋音樂,就LSC >> QC
我識一個中樂人,都係住港島,高小已被邀入LS,但家長想等到升中,所以已 ...

边度收风 有LS小学都不入 除了我識的那位家長

回覆樓主:

APA 自己巳经可以申请 不关入边间 学校 成绩好 又对音乐好有兴趣 DBS 是一个好的選擇 QC SPCC 以成绩行先 音乐不算好注重 SPCC 好像只有西乐团

回覆樓主:

APA 是屬於專業音乐培训学院 小学易入 中学好难入 祝君好运

醒目開學勳章 貢獻勳章

tkhhung 發表於 18-12-7 23:19
边度收风 有LS小学都不入 除了我識的那位家長
嗰個咪你囉!
恐龍家

ABC-DAD 發表於 18-12-6 09:08
最初無留意,細看樂器同戲曲有點聯繫,是嗎?
阿仔學中樂係好偶然機會,只可以講係緣份,同戲曲沒聯繫。

tkhhung 發表於 18-12-7 23:23
APA 自己巳经可以申请 不关入边间 学校 成绩好 又对音乐好有兴趣 DBS 是一个好的選擇 QC SPCC 以成绩行先  ...
多謝,APA每年一次申請,我地想阿仔專心考好呈分試,所以之前無留意,依家好彩兩次呈分都好理想,所以3月會幫佢報APA。

artroboy 發表於 18-12-6 13:40
無拉筋係做運動大忌,特別係我地一把年紀。你做幾多運動應該非主因,係要半小時就起身行下,企係度郁一郁。 ...

一定要拉筋。最近比較忙,時間有限,跑步前後少拉筋,舊傷立刻來訪

nanxiamei 發表於 18-12-8 15:02
阿仔學中樂係好偶然機會,只可以講係緣份,同戲曲沒聯繫。
明白,我好奇問下啫,面完試又上嚟分享下,update 下我地囝囝嘅睇法吖。

Thesio 提我,到左歲數,係每曰,係每曰,係每曰起床同睡前都建議花15分鐘拉下筋。
#講左三次每曰
‹ 上一主題|下一主題