用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
go

QC vs SPCC vs DBS  

大家好,阿仔快要升中,本來目標明確(選小學已目標QC),呢幾年突然發現阿仔好鐘意音樂(中西都鐘意,鋼琴已考AT)假如以上三間都有機會,請問大家會點揀?🙏(住港島,已打算大學到外國讀)                                 1、QC+演藝
2、SPCC
3、DBS

醒目開學勳章 貢獻勳章

點解讀QC先可以去演藝? 其他唔得?

呢3間應該文化上有幾明顯差別,阿仔自己選,書係佢讀嘅,呢3間都唔會"差"得去邊

另外,如果你要俾意見嘅,就係你對佢有乜期望,會唔會個別學校做到多d?
恐龍家

小曳人 發表於 18-12-3 20:02

呢3間應該文化上有幾明顯差別,阿仔自己選,書係佢讀嘅,呢3間都唔會" ...

我諗“QC+演藝”意思係指皇仁自行中有20個面試名額給予“在音樂及/或運動具卓越表現的申請者”。

nanxiamei 發表於 18-12-3 18:13
大家好,阿仔快要升中,本來目標明確(選小學已目標QC),呢幾年突然發現阿仔好鐘意音樂(中西都鐘意,鋼琴 ...

這三所學校都睇成績,你兒子的成績如何?

當年小兒三間都有in,其中兩間有offer,現在也就讀其中一間。

QC音樂嘅課外活動較少,阿仔好鍾意音樂,所以如果報QC,課外活動就參加演藝嘅音樂課程

cornelius 發表於 18-12-3 20:19

他的成績沒問題,一向級頭(P5級一),請問如果直資收了,QC是否免問?因為QC要七月才公佈,還到時再叩QC?

nanxiamei 發表於 18-12-3 20:33
他的成績沒問題,一向級頭(P5級一),請問如果直資收了,QC是否免問?因為QC要七月才公佈,還到時再叩QC? ...
揀一間直資,7月叩門QC。

cornelius    發表於 18-12-4 13:46

小曳人 發表於 18-12-3 20:02

呢3間應該文化上有幾明顯差別,阿仔自己選,書係佢讀嘅,呢3間都唔會" ...
阿仔三間都鐘意(QC佢去參觀幾次,另外兩間有樂團),我地想佢成績和音樂都可以平衡發展,同時都知QC(本身係校友)和另外兩間文化好唔同,所以有D猶豫。

nanxiamei 發表於 18-12-3 20:20
QC音樂嘅課外活動較少,阿仔好鍾意音樂,所以如果報QC,課外活動就參加演藝嘅音樂課程 ...

原來我搭錯線

令郎除鋼琴外還有玩其他樂器嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

nanxiamei 發表於 18-12-3 20:39
阿仔三間都鐘意(QC佢去參觀幾次,另外兩間有樂團),我地想佢成績和音樂都可以平衡發展,同時都知QC(本身 ...

佢有無失敗經驗?對自己要求高唔高 (完美主義?)
面對唔再係第一,會唔會有問題? 甚至係較後名次?

之前聽過一位普通津小年年考第一嘅學生分享,入到SPCC用咗兩年適應,會唔合格!花咗好大努力先跟到...
我相信男生响SPCC要面對穩定好多嘅女生,响QC/DB 會比較容易生存同適應

btw, 响演藝嘅學習,同樂團係兩回事!你自己响外面參加樂團都得架,唔係一定要跟學校~
其實就算有學校樂團都唔應該放棄演藝

恐龍家

cornelius 發表於 18-12-3 20:52
原來我搭錯線  

令郎除鋼琴外還有玩其他樂器嗎?
他還會小提琴(5級),二胡(五級),古箏和敲擊

nanxiamei 發表於 18-12-3 20:39
阿仔三間都鐘意(QC佢去參觀幾次,另外兩間有樂團),我地想佢成績和音樂都可以平衡發展,同時都知QC(本身 ...
QC冇樂團嗎?記得open day 見到佢哋好多音樂獎項。SPCC冇中樂團,DBS好似就都有。如果想中西平衡發展,是否DBS更加適合?

小曳人 發表於 18-12-3 21:06
演藝學習都一定要參加一個樂團

nanxiamei 發表於 18-12-3 21:21
是否應該去LSC,剛剛出咗一個超級超級狀元應該學校對學業,音樂的支持都好好。

adrio    發表於 18-12-10 00:30

小曳人 發表於 18-12-3 21:06
其實阿仔係普通小學,我地都知道佢D成績相對英小,真係差好遠,所以我地一路都同佢講,無論升邊間英中,佢只可以中下。佢有失敗經驗,對自己要求高但唔太努力,參加外面音樂課程係驚時間唔夠分配。另一考慮係直資英文較好,打算大學到外國讀。

b3410 發表於 18-12-3 21:22
QC冇樂團嗎?記得open day 見到佢哋好多音樂獎項。SPCC冇中樂團,DBS好似就都有。如果想中西平衡發展,是否 ...
QC有樂團,但相對SPCC和DBS嘅音樂,我地覺得有一段距離,阿仔好想讀音樂,但我地覺得佢太細,想佢思想成熟D先選擇。宜家都係想佢學業為重。

b3410 發表於 18-12-3 21:25
是否應該去LSC,剛剛出咗一個超級超級狀元應該學校對學業,音樂的支持都好好。
...
因為我地住港島,當初諗如果QC同LSC揀,一定先揀QC,所以無報LSC

cornelius 發表於 18-12-3 20:19

兩間有offer,羨慕。請問貴公子係咪成績超好?

nanxiamei 發表於 18-12-3 21:55
因為我地住港島,當初諗如果QC同LSC揀,一定先揀QC,所以無報LSC

無報其他直資?

nanxiamei 發表於 18-12-3 21:21

你應該問埋5級小提琴有冇機會入到學校樂團