用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
樓主: nanxiamei
go

QC vs SPCC vs DBS  

bobbob 發表於 18-12-5 16:53
識人n年前讀qc已經話啲阿sir唔多教書,學生都要靠自己。。你仔諗住target qc? ...
one of targets

mcl203 發表於 18-12-5 16:56
但,有網友話某校D學生P6超前左1-2年,理應不可能存在噃~~~
某校?邊間?咁總有一些小學英文勁掛。正常官津中文小學上sjc 有壓力。

artroboy 發表於 18-12-5 16:59
某校?邊間?咁總有一些小學英文勁掛。正常官津中文小學上sjc 有壓力。

好多學生自行考入果間,佔左一半自行咁滯~~~

ilyrd 發表於 18-12-5 16:19
咁有冇全港5+數據? 2018年可能成績比2017年差咗好多,會唔會?

歷年全港日校DSE成績統計 (節錄)

中文5+8.4%8.8%7.9%7.5%9.2%9.1%10.0%
英文5+7.7%9.6%9.9%8.8%10.3%10.1%9.0%
數學5+12.1%11.8%13.1%14.2%13.8%14.5%13.9%
通識5+7.7%8.0%9.2%10.5%9.1%8.9%7.2%
整體5+10.6%11.2%11.8%12.2%12.5%12.6%11.9%

中文4+26.8%27.5%25.7%25.5%28.0%27.9%30.5%
英文4+23.7%25.6%26.4%26.1%28.6%27.5%26.8%
數學4+34.1%34.7%36.5%38.6%38.6%39.1%38.8%
通識4+35.7%35.5%35.5%36.3%36.3%36.5%34.9%
整體4+32.2%33.2%33.6%34.2%35.5%35.6%35.4%

中文3+49.8%52.3%51.8%52.6%55.2%55.8%57.2%
英文3+50.1%48.8%52.8%52.4%55.1%52.2%53.8%
數學3+57.1%57.3%57.9%59.6%58.5%59.0%59.9%
通識3+72.5%69.3%66.5%65.8%67.7%67.4%66.8%
整體3+59.8%59.6%59.8%60.1%61.6%61.3%62.0%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-5 17:01
歷年全港日校DSE成績統計 (節錄)
hkpapa852, 你真係冇得頂, 佩服佩服.

睇嚟係個别學校自己每年有高有低

hkpapa852 發表於 18-12-5 16:06
其實無需要把QC睇得太神, QC係2014年DSE, 主科5+其實和今年其實相差不遠: 27.57%/44.62%/65.05%/32.80%

L ...
27.57%/44.62%/65.05%/32.80%

~24%/~35%/~53%/~28%

係4個主科一齊跌喎

bobbob 發表於 18-12-5 16:41
sjps無得揀人,質素始終比較參差,我見有啲都幾麻麻。。
SPC 有得揀, 不過都唔係最 top 果批

jessimm 發表於 18-12-5 17:36
係QC跟大圍表現姐

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jessimm 發表於 18-12-5 17:36
就係咁至有的驚嚇呢,希望出年上返嚟。皇后要保重。

hkpapa852 發表於 18-12-5 17:43
係QC跟大圍表現姐

跑贏大市?基金佬講法~~~

hkpapa852 發表於 18-12-5 17:43
係QC跟大圍表現姐
武當, 娥眉真係飲得杯落, 執番身彩

jessimm 發表於 18-12-5 17:52
所以我更有興趣想知QC既4+表現如何, 同埋SPC既5+表現

jessimm 發表於 18-12-5 17:52

娥眉上年搶高喎~~~

hkpapa852 發表於 18-12-5 17:54
所以我更有興趣想知QC既4+表現如何, 同埋SPC既5+表現

閣下估計SPC四主科今年5+平均會是幾多?

醒目開學勳章

artroboy 發表於 18-12-5 16:59
大名頂頂嘅3c1直嘅1員都唔識
又係喎,始終普通官津有機會係抽獎入,咁有啲外校生要追都唔奇。但spc外校生全部考入,英文唔達標都唔會收啦

醒目開學勳章

siufu 發表於 18-12-5 17:38
SPC 有得揀, 不過都唔係最 top 果批
就算唔top都唔會係沉底。。。

artroboy 發表於 18-12-5 16:33
打機真係幾憂心,男校無乜幾個唔打。唔好打機既好似係學校變咗少數民族,入唔到圈子咁。就好似以前唔打麻雀 ...

金句:晤識打麻將無得埋堆。

artroboy    發表於 18-12-5 19:07

bobbob 發表於 18-12-5 18:48
大名頂頂嘅3c1直嘅1員都唔識
又係喎,始終普通官津有機會係抽獎入,咁有啲外校生要追都唔奇。但spc ...
咁考得入sjc 自行既,都唔係普通料子。

hkpapa852 發表於 18-12-5 16:06
其實無需要把QC睇得太神, QC係2014年DSE, 主科5+其實和今年其實相差不遠: 27.57%/44.62%/65.05%/32.80%

L ...

我有一姪仔唸住報DBS, 但原來只有band 2 成績!如果他不是體育及音樂愛好者,是否應随便考一間津校好過?