用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
樓主: nanxiamei
go

QC vs SPCC vs DBS  

ABC-DAD 發表於 18-12-6 11:37
選擇入讀直資嘅家長,只係見到成績去選擇,唔係無嘅,不過大部份係察覺到有好多成績已外嘅學習空間存在先做 ...

認同呀,要學術,地區名校更合適,做乜要比錢。

artroboy 發表於 18-12-6 12:17

更正确的讲法是:要学术,又要名气。地方名校提供不了。

artroboy    發表於 18-12-6 12:48

醒目開學勳章

ABC-DAD 發表於 18-12-6 12:07
ABC-DAD 發表於 18-12-5 23:21
Merry Christmas and a happy New Year
你提出嘅三間學校,都上百年歷史以 ...
你諗多咗,我絕對無話人嘅意思。我嘅留言經常惹人誤會,臨近年尾要檢討下

即係聖誕大減價,都唔好使錢買用唔著嘅嘢返去擺?

各有所好,心頭好嘅嘢,自己揸主意,睇自己心水。

無包生仔,有時買細開大,不過又中到購物大獎,收到特別紅利都有可能。

bobbob 發表於 18-12-6 12:26
你諗多咗,我絕對無話人嘅意思。我嘅留言經常惹人誤會,臨近年尾要檢討下 ...
溝通下就係啦,檢乜鬼嘢討啫。
我都話和搭錯線,畀你挑起條8卦癮

今朝坐骨神經突然嚟料,休息一天/?多幾天,原來痛症好折磨人

ABC-DAD 發表於 18-12-6 12:38

你坐得多,好易坐骨神经痛,好好保重。

搬家之后,我多咗坐西铁,还有行多咗好多路,每天平均一万步,腰酸背痛等少咗!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 18-12-6 12:38
富貴病,行多d 啦

ANChan59 發表於 18-12-6 12:45
你坐得多,好易坐骨神经痛,好好保重。

搬家之后,我多咗坐西铁,还有行多咗好多路,每天平均一万步,腰 ...
我日日坐十幾個鐘,上落班陸上交通工具都坐均咁滯。最近重有隻fitbit 有近兩萬步,一游3次水,可能無拉筋,加上近排無注意坐立資勢啩。

會注意,多謝。大家注意身體建議康。

artroboy 發表於 18-12-6 12:47
富貴病,行多d 啦
好翻啲,要多啲跑下同踩下單車。好似話出下汗會調節到尿酸。
食少啲蛋白質。

ABC-DAD 發表於 18-12-6 13:01
我日日坐十幾個鐘,上落班陸上交通工具都坐均咁滯。最近重有隻fitbit 有近兩萬步,一游3次水,可能無拉筋, ...

你有足夠運動量,咁坐姿可能才是問題了!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我日日坐十幾個鐘,上落班陸上交通工具都坐均咁滯。最近重有隻fitbit 有近兩萬步,一游3次水,可能無拉筋, ...
一星期平均游三次。

ANChan59 發表於 18-12-6 13:07
你有足夠運動量,咁坐姿可能才是問題了!
多數係

無拉筋係做運動大忌,特別係我地一把年紀。你做幾多運動應該非主因,係要半小時就起身行下,企係度郁一郁。

即係每日瞓四、五個鐘,星期六、日補眠係無效的。

上落班搭車就盡量企啦。

artroboy 發表於 18-12-6 13:40
無拉筋係做運動大忌,特別係我地一把年紀。你做幾多運動應該非主因,係要半小時就起身行下,企係度郁一郁。 ...

一把年紀,可能經常會有人讓坐,盛情頗難卻~~~

artroboy    發表於 18-12-6 13:54

但好多直資有得揀IB, GCE.不一定考DSE.另外直資在中四選科組合多好多....其實重有好多與學術有關嘅優勝之處.

ilyrd 發表於 18-12-6 13:43
但好多直資有得揀IB, GCE.不一定考DSE.另外直資在中四選科組合多好多....其實重有好多與學術有關嘅優勝之處 ...

我明呀,但DSE 始終係升大學既大戶。
讀IB唔平,GCE ..唔⋯我覺得係香港未成氣候。

mcl203 發表於 18-12-6 13:43

我現正最喜歡坐關愛坐!

mcl203 發表於 18-12-6 13:43
會參考你經驗。

長得比實際年青也不一定是好。

This video from DBS is interesting:

https://www.youtube.com/watch?v=WBciZ4n-6uM