用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
樓主: nanxiamei
go

QC vs SPCC vs DBS   [複製鏈接]

rich8 發表於 18-12-5 19:24
我有一姪仔唸住報DBS, 但原來只有band 2 成績!如果他不是體育及音樂愛好者,是否應随便考一間津校好過?
...

B2成績最好都係報番B2學校,而唔係直資或津校嘅分別~

Soundervolt 發表於 18-12-5 21:35

B2成績最好都係報番B2學校,而唔係直資或津校嘅分別~

可能我說得不淸楚,他係B1成績,但見有位家長說DBS是brand2成績,所以問是否值得報讀DBS?

EK真係好多臥虎藏龍,大開眼界,我都聽聞QC嘅老師。對於DSE嘅成績,唔係我最考慮的因素,始終太長遠,六年唔知會點變,而且每屆應考嘅學生都唔同,考卷深淺都互相影響。呢排真係到處「揾料」,聽聞SPCC同DBS好重視學生的家庭背景,如果一般家庭的學生入讀,會有比較,產生自卑,自問比上不足,比下有餘,但相對專業人士家長、上巿公司CEO,真係

nanxiamei 發表於 18-12-5 22:19
EK真係好多臥虎藏龍,大開眼界,我都聽聞QC嘅老師。對於DSE嘅成績,唔係我最考慮的因素,始終太 ...

好老實講, 如果唔睇DSE成績, QC跟其它學校有什麼的分別呢? 若然唔計成績 SPCC DBS都應該有你要的'其它考慮因素'.你所說的白鴿眼都可能是聽聞吧. SPCC DBS 肯定未到富豪級學校呢

nanxiamei 發表於 18-12-5 22:19
EK真係好多臥虎藏龍,大開眼界,我都聽聞QC嘅老師。對於DSE嘅成績,唔係我最考慮的因素,始終太 ...

阿仔有同學用iphone X,有同學用iphone SE,有同學用Nokia,大家都係一齊開心打機,用iphone X嘅同學無意show off,同其他人比較係自己本身嘅心魔。

ABC-DAD 發表於 18-12-5 11:52
深水埗嘅劏房,尺價唔嘢少呀。

中大就離有新私人醫院,附近點解咁多富貴大盆唔知關唔關事?
節日氣氛濃厚,大家唔好停,我真係要繼續學嘢,接住就慶祝新年

nanxiamei 發表於 18-12-5 22:45
節日氣氛濃厚,大家唔好停,我真係要繼續學嘢,接住就慶祝新年
Merry Christmas and a happy New Year
你提出嘅三間學校,都上百年歷史以上,家庭背景唔會有好大差別。

顯赫同草根嘅都有,學生間唔太覺有咩白鴿眼嘅情況。

收得入去,就當你自己人啦,初初要適應下新環境就好正常吖。

nanxiamei 發表於 18-12-3 21:21
他還會小提琴(5級),二胡(五級),古箏和敲擊
最初無留意,細看樂器同戲曲有點聯繫,是嗎?

醒目開學勳章

ABC-DAD 發表於 18-12-5 23:21
Merry Christmas and a happy New Year
你提出嘅三間學校,都上百年歷史以上,家庭背景唔會有好大差別。
通常同學唔會白鴿眼,不過家長就難講

醒目開學勳章

rich8 發表於 18-12-5 22:01
可能我說得不淸楚,他係B1成績,但見有位家長說DBS是brand2成績,所以問是否值得報讀DBS?
...
dbs係band 2真係聞所未聞

bobbob 發表於 18-12-6 09:45
通常同學唔會白鴿眼,不過家長就難講
你有不愉快經驗想分享下?
其實,只要正經去求學,家長嘅交流都係睇啱唔啱咀形啫,成年人處理到啦。

平常心交往,都真係好少有遇到白鴿眼。

回覆樓主

除非你積極參加PTA活動,除咗班嘅whatsapp group以外,同其他家長可以係零交流,又何來俾人白眼。
至於班仔,佢哋真係無所謂,或者佢地預咗有啲同學好有錢,至多嘩一聲。

IloveJJ 發表於 18-12-6 10:44
如果剩係睇成績,DBS的確無乜吸引力,有好多官津成績更好。

淨係睇DSE成績,根本無需俾錢讀直資,SPCC都係咁話。

2jkidsfather    發表於 18-12-6 16:55

DBS band2, 响EK都好似第一次見有人問或者講.可能入土嘅舊舊舊生都跳返出嚟問邊個講嘅.

ilyrd 發表於 18-12-6 10:54
DBS band2, 响EK都好似第一次見有人問或者講.可能入土嘅舊舊舊生都跳返出嚟問邊個講嘅. ...

我谂佢係话申请者原来係B2成绩怕冇得入场,吾係话DBS係B2。

讀DB只因成績吸引而入?,咁你不如去第二間算喇.所以只為成績,可以不選DB.

醒目開學勳章

ABC-DAD 發表於 18-12-6 10:07
你有不愉快經驗想分享下?
其實,只要正經去求學,家長嘅交流都係睇啱唔啱咀形啫,成年人處理到啦。
無乜接觸應該唔覺,你估粵語長片嗰啲連個心都講埋出嚟咩,不過唔係話緊呢3間,係現實中就算普通學校都有呢啲事發生

選擇入讀直資嘅家長,只係見到成績去選擇,唔係無嘅,不過大部份係察覺到有好多成績已外嘅學習空間存在先做選擇。
如果見唔到,實在無必要去選直資。正如我早排提過,如果資源未能為你所用,那再多,再 慷慨,都同自己無關,呢種錯配係選擇前未必預計到架。

bobbob 發表於 18-12-6 11:21
無乜接觸應該唔覺,你估粵語長片嗰啲連個心都講埋出嚟咩,不過唔係話緊呢3間,係現實中就算普通學校都有呢 ...
ABC-DAD 發表於 18-12-5 23:21

#通常同學唔會白鴿眼,不過家長就難講#你tag 我,我以為你有獨家體驗爆下料,咁年尾會熱鬧啲,我搭錯線,唔好意思。
‹ 上一主題|下一主題