用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
樓主: nanxiamei
go

QC vs SPCC vs DBS   [複製鏈接]

Veron081207 發表於 18-12-4 13:10
升中由佢自由發展
咁最好。

ilyrd 發表於 18-12-4 09:26
我好直接,好似講到3間任揀?老實講,鋼琴OK,但好多年已經不理,其他樂器多而未精,5级只能是基本,成績级1亦要睇 ...
我都覺,好似3揀1咁 (先利申:得1個女),我識人係因為音樂+地區一線小學既級1-3內(9成考級1),有DBS同SPCC offer,最後佢入SPCC。不過佢音樂係超班果隻 (唔講太detail,怕俾人知係邊個)

chloe_b 發表於 18-12-4 13:14
我都覺,好似3揀1咁 (先利申:得1個女),我識人係因為音樂+地區一線小學既級1-3內(9成考級1),有DBS ...
我地學校要考第一果個先入到SPCC.

入左學先有得諗其他,唔係要OS獎學金入學就簡單啲。瞭解下環境都係好嘅。就Coed而言音樂仍然偏向古典嘅多少少,男校嘅音樂發展就多方面啲。

體育嘛,一定係男校可以選擇嘅到嘅多啲。

無論音樂、體育或其他藝術、競技, 已發展到超班水平嘅,都必定有自己一套方向,多瞭解下升中環境,加上其他範疇發展嘅可能性,會掌握好啲。

nanxiamei 發表於 18-12-3 20:33
他的成績沒問題,一向級頭(P5級一),請問如果直資收了,QC是否免問?因為QC要七月才公佈,還到時再叩QC? ...
先取得心儀直資的offer,7月放榜後再去QC叩門,但pre-requisite係之前要自行時in過QC。我仔冇咁做,因為佢最喜歡SPCC,我們亦prefer男女校。

nanxiamei 發表於 18-12-3 20:39
阿仔三間都鐘意(QC佢去參觀幾次,另外兩間有樂團),我地想佢成績和音樂都可以平衡發展,同時都知QC(本身 ...
若阿爸係QC舊生,的確會有情意結。

chelsea_ying 發表於 18-12-3 22:36
兩間有offer,羨慕。請問貴公子係咪成績超好?
還可以吧,但他在小學時並不是最top那些,只是各科較為平均,而英文比較好一點。他也玩管樂團,在中學包括SPCC、QC和DBS等來說,管樂似乎較弦樂受關注,而他的小學也是學界和音樂節奪冠的常客,這點或許幫助了性格較內斂的阿仔,因他並無參加音樂節/朗誦節的個人項目,只有學校的樂團。

Veron081207 發表於 18-12-4 12:11
可分享spcc 體育資訊嗎?
問下在學嘅家長吖。

chloe_b 發表於 18-12-4 13:14
我都覺,好似3揀1咁 (先利申:得1個女),我識人係因為音樂+地區一線小學既級1-3內(9成考級1),有DBS ...
都唔係咁易估嘅,因為的神校收得外校生大多級頭另加樂器或體育都勁嘅.你講嘅呢種學生,我都識两個,来自两間小學,有間有直屬中學添.咁多,點知係邊個呢.

DBS 2018 有不少中六考生中文肥左得2仔, 有幸某些美國或者英國大學唔考慮中文科所以佢地仍可升上大學, SPCC 中英文卻是強項. 學習語境你可以此作為參考!

當然, DBS 都仍然有好多叻學生. 只是SPCC 少有同學中文2左升唔到大學而已.

nanxiamei 發表於 18-12-4 08:26
除左鋼琴,阿仔有學小提琴、敲擊同中樂,暫時睇呈一及呈二成績,佢應該無問題。請問如果當年係SPCC同QC揀, ...

自阿仔上咗小學,我開始留意中學就偏愛QC,爱佢既學習風氣、學生簡樸、交通方便。當時選校,目標很清晰 , Plan A : DBS收了繼續交自行申請,SPCC收了就跳過去SPCC,不收就留DBS。如果自行QC有得見,開始Plan B : 就準備衝埋個畢業試再參加各式各類音樂比賽及歷史比賽,盡量可突出阿仔能力的來叩門QC,所以一切順利。

當時自己心想,已經盡了力,QC唔收也沒有遺憾了。

pamelaywy 發表於 18-12-4 09:16
回覆 nanxiamei 的帖子

介唔介意分享下是怎樣的音樂上有級數獎項
其實我地都唔識,係音樂老師建議阿仔去參加,不過佢講過要睇評判,如黃X倫、羅X新等等,亦都可以參加一D國外嘅比賽。

ABC-DAD 發表於 18-12-4 11:03
音樂老師嘅具體建議係點?
鋼琴方面,SPCC 有Piano Chamber, 樂團方面,audition 會睇個別人嘅能力,考過 ...
音樂老師建議係DBS。坦白,我對音樂真係無興趣+一竅不通,(阿仔音樂老師話我連拍子都打唔準)不過因為阿仔,我都盡力去了解,阿仔自細參加比賽,幾乎所有評判都睇得出佢好享受音樂,甚致到外國讀音樂課程,老師都係咁講。難得阿仔有自己的興趣,作為父母真係好欣慰,所以先想盡力幫佢搵一間適合的中學。感謝你的資訊,對我地黎講好重要。

ABC-DAD    發表於 18-12-5 10:04

nanxiamei 發表於 18-12-4 23:03
音樂老師建議係DBS。坦白,我對音樂真係無興趣+一竅不通,(阿仔音樂老師話我連拍子都打唔準)不 ...
你兒子老師都好奇怪,如果因為音樂,係港島區無理由推薦DBS,可能佢只係貪戀DBS既名氣而已。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20121111/18063800

看一看,大概會明白音樂老師的進薦,不無道理。

If you follow your mind, you will be successful but may not be content. If you follow your heart, you will be content but may not be very successful.#

ABC-DAD 發表於 18-12-5 08:28
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20121111/18063800

看一看,大概會明白音樂老師的進薦,不無道理 ...

係咪叫人去做Glory Hunter?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-5 08:31
係咪叫人去做Glory Hunter?
選擇合適學校,除了要花點心神,也就是一點點...隨緣。

你具體有那些意見,大可獨立講出來。

hkpapa852 發表於 18-12-5 07:54
你兒子老師都好奇怪,如果因為音樂,係港島區無理由推薦DBS,可能佢只係貪戀DBS既名氣而已。 ...

DBS交通咁方便,住港島返DBS有咩問題?可能仲方便快捷過去麥當勞道
而且DBS向有體藝才華嘅同學有好好嘅培訓,並非得名氣咁簡單,當然,如果讀中學單純為求考好DSE,就冇嘢好講。

ABC-DAD 發表於 18-12-5 08:28

看一看,大概會明白音樂老師的進薦,不無道理 ...

我看好鄭校長對DBS 投入的心,會經營好學校原來 承傳的意志。
https://youtu.be/ekDzlSB1p28

ABC-DAD 發表於 18-12-5 08:34
選擇合適學校,除了要花點心神,也就是一點點...隨緣。

你具體有那些意見,大可獨立講出來。

港島區其實係生活上, 同埋學校供應方面都可自給自足.

要著重學術既男校, 有QC, KC, 要學術兼體育, 有SJC, 要學術兼音樂, 又有SPC

實在無乜必要渡江

‹ 上一主題|下一主題