用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 vs 民生書院 vs 國際英文幼稚園 vs 根德園 ...
樓主: dmms
go

培正 vs 民生書院 vs 國際英文幼稚園 vs 根德園   [複製鏈接]

回覆 KatieSo11 的帖子

民生比较近我们家(太古),它有没有户外游戏空间?感觉北角空气一般,除非上山(比如合一堂之累),对吗?

altl 發表於 19-10-27 23:25
回覆 KatieSo11 的帖子

民生比较近我们家(太古),它有没有户外游戏空间?感觉北角空气一般,除非上山(比如 ...

我估大家講緊應該係九龍城民生書院,不是港島區嗰間!已家都仲係interview階段,我覺得有Offer先再詳細考慮

回覆樓主:

啊,我会错意啦。我们要星期六前确定究竟in香港民生还是st cat ...

我以為講緊九龍民生
原來講緊港島個間
港島民生非龍校
不算熱門學校
St cat 九龍民生較受歡迎
較多人報
另外st cat應沒有宗教
民生係基督教
如同港島民生比
應較多人去st cat

Angelina_barbie    發表於 19-10-28 09:53

anyapple 發表於 18-12-3 16:57
MS 都一樣唔俾抽獎

請問唔比大抽獎又升唔到原校會去邊?thx

回覆樓主

我地當年有呢幾個offer, 爭扎了一輪,最後選了龍校。
好處: 雖說非100%直升,但升85-90%基本上,只要不是最差,完全不用爭,就有小一offer,而且是一間不錯的小學和band 1A中學.
壞處:如果打算考其他小一,的確學校沒有幫你準備,要自己攪。
換句話說,有一不錯的龍校作backup, 進可攻退可守。
要知道,不是努力了,就一定入神校,天時地利人和,關係,狀態,性格,也會影響升小結果。家庭付出了努力,不一定有同等回報。所以個人覺得不要神化某些名幼,反而要考慮自己有什麼籌碼,如果本身有25 分,有人士關係,當然可以搏D,如果N 無,又希望穩陣有band 1 學校backup, 龍校似乎十拿九穩些。

初哥一問,其實25分係點計?thanks v much

回覆 Dadagaga 的帖子

非常非常認同 "天時地利人和,關係,狀態,性格,也會影響升小結果。家庭付出了努力,不一定有同等回報。"

千源爸爸 發表於 19-11-5 01:49

上網search 有個計分表。

25分或以上,要父母係舊生,有子女就讀,自己是職工,同宗教等才有機會。

如果以上也不是,一般人只有10分-15 分。

Dadagaga 發表於 19-11-5 19:55
上網search 有個計分表。

25分或以上,要父母係舊生,有子女就讀,自己是職工,同宗教等才有機會。

Thanks dadagaga

pokopon 發表於 19-11-3 02:41
請問唔比大抽獎又升唔到原校會去邊?thx

MS 自行deadline 前會出信confirm 升唔升到小學。升上去先唔俾大抽獎;如果唔升上小學部,可以自行、大抽獎。至於去邊睇你自己住邊區,有幾多分之類。
6月大抽獎完先開始報接受報名,校外/最初唔收果啲可以再報名考小一。

吉蒂小豬 發表於 19-11-6 08:36
MS 自行deadline 前會出信confirm 升唔升到小學。升上去先唔俾大抽獎;如果唔升上小學部,可以自行、大抽 ...

Thanks

會選龍校

千源爸爸 發表於 19-11-5 01:49
適齡入學10分, 家中首名子女 5分.  普遍多人就15分.

同宗教信仰多5分,  爸爸、媽媽、哥哥或姊姊是畢業生多5分. 加起來就25分.   

https://www.schooland.hk/post/psa01

dmms 發表於 18-12-3 15:11
培正 vs 民生書院 vs 國際英文幼稚園 vs 根德園

呢几間超熱門名幼, 你地最中意边間?

大仔ms vs sc 讀左sc,因ms 小同中唔係我杯茶, pc 冇收,kv冇考
二仔 sc vs kv ,讀左kv,冇考 pc 同 ms 因經大仔個次,覺得培正中小同ms 中小都唔係想要。
再比較係貪平簡kv,2個讀完後,覺得sc較好,英文 presentation 明顯好d,kv 我個人覺得個個wk都要跟默書,一年幾次assessment.

rickchan108 發表於 20-3-10 18:21
適齡入學10分, 家中首名子女 5分.  普遍多人就15分.

Thanks Rick
‹ 上一主題|下一主題