用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 vs 民生書院 vs 國際英文幼稚園 vs 根德園 ...
樓主: dmms
go

培正 vs 民生書院 vs 國際英文幼稚園 vs 根德園   [複製鏈接]

回覆樓主

ST Cat

dmms 發表於 18-12-3 15:11
培正 vs 民生書院 vs 國際英文幼稚園 vs 根德園

呢几間超熱門名幼, 你地最中意边間?

deleted

回覆 231274 的帖子

请问如果st cat ,民生,明我撞时间interview,应该点选?主要想问老师有爱心的

altl 發表於 19-10-25 08:17

请问如果st cat ,民生,明我撞时间interview,应该点选?主要想问老师有爱心的 ...

民生出名無乜愛心
你睇返之前啲Posts好多人面試既經歷都一啖氣

ST Cat連學校裡面啲姨姨都好有愛心

講到底都係睇你有幾想入半龍校啦。

回覆 Angelina_barbie 的帖子

哎呀,真的不知道民生出名没爱心。有一个朋友的朋友说老师好,小朋友开心。但有朋友读了3个月就转走,因小朋友常病,学校空气不流通。我只听说st cat很难入,不知道原来里面老师和职员都很有爱心。长知识啦。谢谢

回覆 altl 的帖子

我们无需要找龙校/半龙校

回覆 altl 的帖子

请问一般st cat in多久?

altl 發表於 19-10-25 15:41

哎呀,真的不知道民生出名没爱心。有一个朋友的朋友说老师好,小朋友开心。 ...

話雖如此,我還是會建議你都報名,面試時親身感受一下,亦都係一個好機會看看校舍,睇下小朋友鍾唔鍾意。

回覆樓主:

报了名,但民生,明我同st cat 撞时间,所以一定要取舍

altl 發表於 19-10-25 19:34
报了名,但民生,明我同st cat 撞时间,所以一定要取舍

舊年經驗,個人覺得民生interview程度頗深,如果係細B有一定難度!除咗硬件一流其他一般!見完之後發覺不太適合我同仔仔,我會揀SC

回覆樓主:

谢谢你的分享,我仔都是细B, st. cat interview 会不会易D? 我们住港岛东,民生近过st cat, 不过如果有保姆车,可以接受(如果车程45分钟内)

altl 發表於 19-10-25 20:45
谢谢你的分享,我仔都是细B, st. cat interview 会不会易D? 我们住港岛东,民生近过st cat, 不过如果有保姆 ...

民生k1 interview,除顏色、生果外,已考1-10和A-Z.  如果是細B有一定難道! Interview後覺得學校不適合我小朋友,不是我杯茶! 個人認為應該看看學校適唔適合你小朋友,距離遠近等可等有Offer再篩選

回覆 altl 的帖子

你可看看舊post也有不少讚民生設備完善
校舍大 有net長駐 語境好 活動多
小朋友返得好開心
我自己就放棄了st cat offer
只考慮幾間龍校
所以真的看個人需要和小朋友是否適合
而且親身去感受下最好
面試過兩間我覺得老師同樣有愛心

回覆 KatieSo11 的帖子

谢谢,因为民生同st cat都没有tour ,面试有撞时间,真不能建立初步对校舍或老师第一身的感觉,难取舍。多谢你们的分享!

哇,这样的面试要求的确有点难:(

大仔龍年有sc kv ms, 刨完文最後go for sc, 因為呀仔性格活躍好奇,想搵返適合佢性格既學校俾佢

結果呀仔3年sc真係返得好開心,佢係活躍但喺學校又有足夠空間俾佢表達,考小嗰年係好驚險,一開頭食一堆reject嗰時真心有dd後悔當年無take ms, 好彩最後都入到間心儀小學

到呀哥預備考小嗰年細佬又考到ᴍs,本著預備考小都咁大壓力諗住都係有龍讀龍,但再刨一次文都真心覺得ms唔適合細仔,結果又stay 返sc, 今年又到細佬考小,雖然路係難行但見佢呢幾年既得著都係覺得無選錯

最初都見ms有不少負評都有點擔心
但問讀緊的朋友意見
認為ms學術程度適中 德育做得好
老師有愛心 有不同種類活動參加 好多機會嘗試
小朋友k3都不捨得走 話一定要上番小學
而他們考小成績都不錯
St Cat 當然都好多優點
小朋友好presentable
有自信 英文好
考神校機率高
兩間都好多人考
各取所需
如果不需要龍校安全網
自然去st cat

altl 發表於 19-10-26 23:53
回覆 KatieSo11 的帖子

谢谢,因为民生同st cat都没有tour ,面试有撞时间,真不能建立初步对校舍或老师第 ...

又會咁啱全部面試撞晒同樣時間!挺可惜⋯⋯ 不過也就逼你早就要抉擇

其實SC MS都各有各好
如果龍校不是你Concern,SC確實係較好的選擇

回覆 mini629 的帖子

谢谢你的分享,我们都是想见部行步,不会像小学那么远,最紧要仔仔爱心健康快乐的成长。似乎st cat听你们分享真的不错,可惜我们上年没报,因为我怕2岁人仔搭搭太耐车。如果保姆车到港岛东(太古)会不会很长时间呢?下年仔仔会3岁。

谢谢分享。SC是不是主要是活动教学?他们是不是天主教的?着不着重德育?
‹ 上一主題|下一主題