用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎
樓主: renann
go

bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎  

renann 發表於 18-12-5 23:13
今晚同仔傾計,很不愉快的過程,巨完全十分抗拒轉校呢個諗法,十分抗拒英文!!點解,點解甘無自信?又抑或 ...

我果個高小準備升中時都抗拒架,因為本身英文唔係特別好,小學亦係普通學校,程度不是特別高,但最後升了英中佢又ok

可能你果個怕轉校要面對新環境,又冇得同朋友一齊

今晚同仔傾計,很不愉快的過程,巨完全十分抗拒轉校呢個諗法,十分抗拒英文!!點解,點解甘無自信?又抑或 ...
我係你個小朋友我都唔會想轉啦, 頂晒籠咪至多轉BAND 2頭, 多一兩科英文都話努力D可追上, BAND 1科科全英文教聽都聽唔明點讀?
希望每天開心渡過 ;-)

sfuhsg 發表於 18-12-5 23:23
我果個高小準備升中時都抗拒架,因為本身英文唔係特別好,小學亦係普通學校,程度不是特別高,但最後升了 ...
其實講到尾就係怕辛苦,滿足現狀,至於朋友,巨才來港兩三個月,講吾上有多深的朋友關係。唉,吾識點講,好煩。

Jessy 發表於 18-12-5 23:32
我係你個小朋友我都唔會想轉啦, 頂晒籠咪至多轉BAND 2頭, 多一兩科英文都話努力D可追上, BAND 1科科全英文 ...
bank1尾有吾少中中的。我話英中英文的問題,巨鋼琴老師(bank1A英中畢業)話:“我地小升初上來又未個個都係中小上來的啦,又未個個重新開始,聽聽下識架啦。”算了,巨態度令我有點灰,想暫時吾理呢個問題,但吾理,又驚自己做錯誤決定(因為呢個年紀巨根本未係好識諗,吾會似成年人咁樣考慮到將來的種種問題),我見巨班人都經常講d呢個中意果個的問題,就係情情愛愛呢d野,驚巨受影響,先12歲,係未諗得太多呢?首先,我吾係盲目反對早戀的人,但早都有個度,起碼十五六思想會成熟點吧,至起碼要識分輕重,男仔更加,因為背負責任更大,唉,我都吾知自己講緊咩了,罷了罷了,暫不提,但心真係好吾舒服,吾知點好,好煩。

多d傾計,聽吓佢想法,開解吓佢,好好鼓勵佢。人有虛榮心或者滿足現狀係好正常,唔係佢特別有問題。

你仔已經踏入青春期,你為佢好,希望佢轉去更好的學校行一條更康莊的路。呢個目標係好,但千祈唔好太急太chur,嬲佢hea或者同佢勁嘈,搞差

renann 發表於 18-12-6 08:52
bank1尾有吾少中中的。我話英中英文的問題,巨鋼琴老師(bank1A英中畢業)話:“我地小升初上來又未個個都 ...
青春期,父母就算都係講同一件事,比起-个佢傾得埋既人,都係逆耳好多。如果佢同琴老師好傾,又或者有其他关系好既同輩,由佢地做說客去洗腦,好过你坚持不断嘗試去說服佢(只会原地踏步)。

回覆 renann 的帖子

你呢個case,走係正路。你煩和唔開心,係人之常情,亦係做人亞媽的package,邊個無為仔女操心呢!
煩完愁完,你要開始搵資料,睇吓邊幾間適合你仔,留意學校報名日期和手續。亦要陰d陰d好好同你仔傾。覺得佢hea呀、懶呀、不思進取的言論無謂講,所有負面情緒亦不要帶入對話當中。祝你成功!

Jane1983 發表於 18-12-6 08:56
多d傾計,聽吓佢想法,開解吓佢,好好鼓勵佢。人有虛榮心或者滿足現狀係好正常,唔係佢特別有問題。

你仔 ...
多謝提供意見,好感動,估計十個阿媽九個半都係差不多心態,我會努力❤️

Jane1983 發表於 18-12-6 10:09

你呢個case,走係正路。你煩和唔開心,係人之常情,亦係做人亞媽的package,邊個無為 ...
好感動,多謝❤️

Yanamami 發表於 18-12-6 09:17
青春期,父母就算都係講同一件事,比起-个佢傾得埋既人,都係逆耳好多。如果佢同琴老師好傾,又或者有其他 ...
我都考慮過叫琴老師做說客,多謝提供意見❤️

Jane1983 發表於 18-12-6 10:09

你呢個case,走係正路。你煩和唔開心,係人之常情,亦係做人亞媽的package,邊個無為 ...
你呢段話真係睇到我眼濕濕,心聲❤️

Jane1983    發表於 18-12-6 15:37

renann 發表於 18-12-6 13:26
多謝提供意見,好感動,估計十個阿媽九個半都係差不多心態,我會努力❤️ ...
简而言之:恨鉄不成鋼~

你一定要理解佢個感受, 佢响國內三四線城市, 英文根底係無咁好, 佢無信心係好正常, 佢會考慮一轉去英中,上堂全用英語會影響學習的。佢有咁既顧慮都可以理解。上面有樓主介紹過九龍塘間香島中學, 係直資, 學費唔貴, 亦有一定數量新移民, 所以英文輔導一定好有經驗。佢哋DSE成績都唔錯, 大概係B1尾水平, 同阿仔介紹下。

唔好一下子轉入B1頭既中學, 唔係話阿仔唔聰明, 而係突然間太大轉變, 英語學習唔一定適應到。你想佢入好既學校, 但讀書既係佢, 要佢自己能夠接受, 佢需要時間。另外, 你都要考慮一個問題, 就係升高中時要選科, 大部份學校都係成績好既同學先選。阿仔一下子轉入B1頭既學校, 可以保持前列名次嗎? B1頭既學校, 入面好多都係精英, 要爭取好成績可能更難, 如此, 佢高中選唔到喜歡既科目, 對入大學或大學選科有直接影響。

舊鉄做唔倒鋼,都可以攞去鍍層防氧化嘅物質上去,另到佢唔咁容易生銹.好過咩都唔做,由佢生銹變廢鉄.

little_yolky 發表於 18-12-6 14:24
你一定要理解佢個感受, 佢响國內三四線城市, 英文根底係無咁好, 佢無信心係好正常, 佢會考慮一轉去英中,上 ...
嗯嗯,九龍塘香島我知道,我有同事個女在入面讀緊,小升初時成績比我仔差一點,其實香島也是我心水,可惜太遠,咁樣返學大人細路都會好辛苦的(我地堅持在家吃早餐的習慣),又吾想搬家,所以即使覺得合適也選擇放棄。呢段時間我打算暫吾同巨講轉校的事了,考完期末再算吧。自己上網穩多料,詳細評估點樣才是最好的解決方法。

renann 發表於 18-12-6 15:30
嗯嗯,九龍塘香島我知道,我有同事個女在入面讀緊,小升初時成績比我仔差一點,其實香島也是我心水,可惜太 ...
咁你住邊區呀?

九龍塘係大站,行去都好近.

bank1尾有吾少中中的。我話英中英文的問題,巨鋼琴老師(bank1A英中畢業)話:“我地小升初上來又未個個都 ...

如果你是不想情情愛愛問題轉校,那麼我告訴你B1也避免不了,學習壓力大談個情說個愛正好解壓呢!

首先, BAND 1都一樣有情情愛愛, 除非你讀齋校.
另外, 不如你了解一下你仔英文程度到底去到邊先??
希望每天開心渡過 ;-)

renann 發表於 18-12-3 13:14
阿仔bank2尾中學期中統測平均分92分,全級第一,現在是擔心會受到影響成績以後也會變,該校的平均分是五六 ...

Band幾真係咁重要?