用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【溫馨提示】小心打手入黎宣傳升中網站 ...
樓主: miriam
go

【溫馨提示】小心打手入黎宣傳升中網站 [複製鏈接]

kkhon 發表於 18-12-7 13:16
老老實實今年低form加的ST傳闻係咪你地要求架?

乜之前冇ST架,我只知佢地小測完又大測跟住就考試,温書冇限loop,攪到考試前都唔知仲有乜好温

Queenielam88 發表於 18-12-7 14:35

乜之前冇ST架,我只知佢地小測完又大測跟住就考試,温書冇限loop,攪到考試前都唔知仲好温

未換校長前,直頭係NT。。。無測驗呀!

不過我唔會批評佢。。。至少佢對我有恩,在驚濤駭浪中執番我個仔!

kkhon    發表於 18-12-7 15:45
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Queenielam88 發表於 18-12-7 14:35
乜之前冇ST架,我只知佢地小測完又大測跟住就考試,温書冇限loop,攪到考試前都唔知仲好温
...
每个学期一大测幾好吖,keep住温書mode

Queenielam88 發表於 18-12-7 10:14
Facebook邊個post有得睇呀,我想睇下踩成點呀,如果唔夠勁我想幫拖喎!

之前啲人又話呢間窩打老道 ...

鐘校長除咗係好校長之外,佢自己打網球亦有一手,上星期打比賽對佢打得難分難解~

奥脫福 發表於 18-12-3 14:30
中學都有打手?咁咪愈打愈多人爭?會難入左喎!
「窩打老道男校」= 窩打老道56號既九華?

hkpapa852 發表於 18-12-4 10:35
希望唔會俾版主打頭:

https://www.schooland.hk/download/sspa-2018-ca-analysis-20180417.xlsx
但係咁多年,其實有啲學校,上上落落咗唔少,港華點可能仲係B1A

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-12-8 16:54
但係咁多年,其實有啲學校,上上落落咗唔少,港華點可能仲係B1A

睇完港華 17/18 校務報告,只能講語言偽術好勁,睇錯既蕉硬
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王家爸爸 發表於 18-12-8 16:54

可能仲有B1A*同B1A**級呢!

王家爸爸    發表於 18-12-9 15:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

乜之前冇ST架,我只知佢地小測完又大測跟住就考試,温 ...

又話某男校老師唔教書,我仔功課唔洗我跟,老師冇教冇理由識做呢

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-12-9 12:55
可能仲有B1A*同B1A**級呢!
依家咁勤力連星期六日都上黎巡視業務
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

乜之前冇ST架,我只知佢地小測完又大測跟住就考試,温 ...

但我果個就真係好似傳聞甘冇溫過書,十一點半前Geog本書先睇到4.1,係睇咋,筆都冇拎過出嚟,唔知佢聽日點考

bibitom 發表於 18-12-11 03:57
但我果個就真係好似傳聞甘冇溫過書,十一點半前Geog本書先睇到4.1,係睇咋,筆都冇拎過出嚟,唔知佢聽日點 ...

佢地話測驗已經溫晒喇,都唔知仲有咩嘢溫,我個仲好強調話自己上堂好留心聽書喎
唏!等派卷就知佢地係龍定蛇

Queenielam88 發表於 18-12-11 07:24
佢地話測驗已經溫晒喇,都唔知仲有咩嘢溫,我個仲好強調話自己上堂好留心聽書喎
唏!等派卷就知 ...
係唔係中一的通病?

joeyxlma 發表於 18-12-24 09:08
係唔係中一的通病?
可能好多Form 1仔都仲未知"危險經已在前面"!等第一次考試派成績表佢地應該會瞓醒啦卦。

回覆樓主:

謝謝miriam 提醒。

另外小心有些中學家長,可能自尊心缘故,為學校做打手,將中學的banding 在posts 故意說高點,但中學實際未到該banding。

醒目開學勳章 王國長老

tpmon 發表於 18-12-31 17:42
謝謝miriam 提醒。

另外小心有些中學家長,可能自尊心缘故,為學校做打手,將中學的banding 在posts 故意 ...
呢樣發現唔少, 我太忙無時間再去睇, 有既可以單聲.

Queenielam88 發表於 18-12-24 09:59
可能好多Form 1仔都仲未知"危險經已在前面"!等第一次考試派成績表佢地應該會瞓醒啦卦。

...

Hi
請問可否分享上年面試和校內課外活動?
英文是否一定要好流利?面試氣氛是否好嚴肅?
謝謝

baubaulee 發表於 19-1-8 13:16
Hi
請問可否分享上年面試和校內課外活動?
英文是否一定要好流利?面試氣氛是否好嚴肅?
我之前在九華交流區已經答過你關於面試的內容,聽當事人講面試時是一班學生入禮堂個別坐下面對兩位老師問問題,氣氛是輕鬆的不會太嚴肅。全程是用英語對答,我諗英文要流利才能過關。入學後你便會知道課外活動多羅羅,姪仔忙著樂團及合唱團,他一星期只有一日可以放學後準時回家的,但他是非常享受這種忙。係呢,你小朋友諗掂自行揀邊間未呀?九華是一個不錯的選擇!

Queenielam88 發表於 19-1-8 14:46
我之前在九華交流區已經答過你關於面試的內容,聽當事人講面試時是一班學生入禮堂個別坐下面對兩位老師問問 ...

謝謝。面試不是太有信心,所以再問問。

‹ 上一主題|下一主題