用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 搭校車返學一談
go

K1 搭校車返學一談 [複製鏈接]

小朋友下年9月讀K1,雖然未出晒offer,但報既幼稚園多數都無直車到校門,打算俾佢搭校車。因為媽媽自己本身都未搭過校車,所以想問下大家意見,小朋友搭開校車既可唔可以分享下?
例如 講解下你地幼稚園搭校車大概流程? K1搭校車其實危唔危險?會有姨姨係車度照顧定係點?你地小朋友搭校車有無試過發生d咩特別事?

謝謝大家(emoji)(emoji)

1    0    0    0

回覆樓主:

我兩個小朋友由2歲班開始搭校車, touchwood ok。我仔學校的校車係在學校的停車位上車, 基本上連校門都不會出。我女學校離上車地點有梯級有斜路, 幼稚園時有老師、義工家長傍實, 也有校車姨姨睇住, 現在小學也有老師當值, 校車姨姨也很好。

我經驗是要搭就搭校車, 不考慮保母車(街車), 另外可以留意下司機同保母姨姨的流動性, 穏定的話會比較好!

dovfu 發表於 18-12-3 10:18
小朋友下年9月讀K1,雖然未出晒offer,但報既幼稚園多數都無直車到校門,打算俾佢搭校車。因為媽媽自己本身 ...

可問下校車公司多少少資料,譬如:大車定細車? 中途要轉車嗎? 有幾多個姨姨跟車? 同級小朋友會安排一齊坐? 固定坐位?

bk/ek間唔中都有聽聞校車安排失當或不愉快事件,樓主可參考下衡量搭唔搭。

回覆樓主:

我小朋友搭校車超開心我話送佢番學都吾要

wg_ann 發表於 18-12-3 13:56
可問下校車公司多少少資料,譬如:大車定細車? 中途要轉車嗎? 有幾多個姨姨跟車? 同級小朋友會安排一齊坐? ...

啱! 我都覺得一定唔可以轉車, 一車到校。

我小朋友下年讀 K1, 若在別區讀都要搭校車, 由於地點問題, 我估校車不到我家樓下, 保姆車可能彈性大點, 會不會有保姆車的保姆會細心點?

回覆樓主

上次見到成架大車 成車小朋友 司機同保姆係車出面食煙 d煙又飄翻入車 好牙煙

回覆樓主

我覺得校車、保姆車質素好參差,睇你好唔好彩。阿大n班搭果架唔好,保姆安全意識低,為咗唔搭校車,k就轉咗校。阿細k班搭果架就好好,保姆細心,佢搭咗校車之後,識咗好多姐姐,成日傾計,之前佢講嘢唔太叻,而家咀gel gel
‹ 上一主題|下一主題