用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官 VS 安柱
go

荃官 VS 安柱 [複製鏈接]

請問哪間BANDING較高?哪間注重學術多些而少課外活動??
   0    0    0    0

mianyang_99 發表於 18-12-3 10:14
請問哪間BANDING較高?哪間注重學術多些而少課外活動??

荃官DSE成績高D, band 1a

安柱band 1b 齋讀書, 中一中二務必參加制服團隊, 其他冇乜野玩, 冇VA堂冇Home E堂, 中一中二有英國文學讀, 除左讀書就係咁, 好啱文靜嘅學生。

gracelam 發表於 18-12-3 10:44

荃官DSE成績高D, band 1a
THANKS......咁荃官同沙田曾肇添比較呢?邊間學術勁D?邊間唔會硬要學生玩多課外活動呢但又可以自由選擇呢?

mianyang_99 發表於 18-12-3 10:54
THANKS......咁荃官同沙田曾肇添比較呢?邊間學術勁D?邊間唔會硬要學生玩多課外活動呢但又可以自由選擇呢? ...

學術應該差不多。 2間都係band 1a

我冇去過曾記簡介會, 爬過下文, 曾記都係齋讀書。

荃官, 曾記, 安柱, 我個人會揀荃官, 起碼不算一間只係齋讀書嘅學校。

mianyang_99    發表於 18-12-3 13:39
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 mianyang_99 的帖子

論學術成績,沙田曾肇添勁過荃官。
2018DSE 5+人均:
曾肇添 40.8%,  荃官 36%

入三大:
曾肇添 52.5%,  荃官 41.13%

另外,沙田曾肇添和荃官是Band 1A,
安柱是Band1B, 屬於葵青校綱,在葵青區,只有林護是Band1A.

davywm    發表於 18-12-3 18:08
mianyang_99    發表於 18-12-3 13:36

如果不想齋讀書,林護也不錯,都有好多課外活動,較為注重音樂。
論學術水平,林護和曾肇添差不多, 兩間都是Band 1A。近幾年DSE成績,有時林護好些,有時又見曾肇添好些,兩者成績貼近。

ccAu101 發表於 18-12-3 14:37

如果不想齋讀書,林護也不錯,都有好多課外活動,較為注重音樂。
THANK YOU, 我暫時也是考慮林同曾.......其他會作次考慮
‹ 上一主題|下一主題