用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田中學以2017年文憑試結果,這網站推算的沙田中學band ...
樓主: kamtong
go

沙田中學以2017年文憑試結果,這網站推算的沙田中學banding.   [複製鏈接]

回覆樓主

先唔理 主Banding... 最後個英文字母, 代表中一選校, 家長心中既排名... 完全同DSE成績無關!!

kitmay 發表於 18-12-9 00:05
回覆 wawa70 的帖子

但聖羅撒好傳統主攻學術及好多功課,少活動少其他學習經歷。女生係好乖,但對面對日後 ...

阿前小學同學家長,其實書院同學咁缺乏競爭力,就咪叩門入小學,你要思覺失調,級二同學都入左HY,仲扮考中學,唱好HY唔阻你,但做人有D本心好!

沙田中學過去幾年有君子協定,不收扣門,可能因為咁,呂中曾記都有留班位剩,所以每班人數都只是30鬆。
不過據聞今年考生多,可能俾扣門(未經證實)

聖羅撒用家,學校都有樂隊、籃球隊、排球隊…阿女係籃球校隊,但因住得較遠,阿女亦想放多D時間讀書,玩了一年沒有再玩。
本身不是聖小上,以前小學都有玩校隊,每星期兩天訓練,比賽前就一星期三至四天(放學後and weekend),我相信中學應該差不多,特別直資神校,咁又冇得比嘅,人哋收生方面始終係有優勢。
只可以說聖係不太重視攞學界運動、音樂獎,但不代表她沒有活動。
學校亦有鼓勵學生参加朗誦,一路亦有参加集誦。老師見阿女同兩位同學响一次合唱表演不俗,竟然幫佢哋報名参加公開比賽~~所以我覺得聖羅撒又不像傳聞中咁保守。
聖响DSE中文、英文同LS成績係唔錯,數學一路係比較弱,收生方面亦有先天條件缺陷,希望學校可以諗辦法改善。有次招呼過阿女D同學,佢哋都好有禮貌,竟然識講"Auntie, 唔好意思,打搞哂你哋",感覺非常良好。

但聖羅撒好傳統主攻學術及好多功課,少活動少其他學習經歷。女生係好乖,但對面對日後 ...

我係畢業生,又唔覺身邊朋友競爭力低

hkpapa852 發表於 18-12-6 14:21
沙田蘇淅
http://www.kccshatin.edu.hk/sch_plan_report/report1718.pdf

應該系自行入吧,呈一二系band1,考埋呈三落左band2, 都可能系荃灣生,沙田中學一般自行中意生區外生,校務報告幾詳細,連preS1資料都有

gigiyyc 發表於 18-12-9 15:46
我係畢業生,又唔覺身邊朋友競爭力低

我都係ROSIAN,而家睇返我啲舊同學,個個份工都唔差喎~
同埋要講嘅係,ST. ROSE出身嘅語文能力真係唔差,可惜我嗰個係仔..如果我生囡,我都希望佢可以讀ST. ROSE

kirstyau 發表於 18-12-9 10:25

阿前小同學家長,其實呢書院同學咁缺乏競爭力,就咪叩門入 ...

呢位家長周圍開xx vs 聖羅撒,去唱衰書院

gigiyyc 發表於 18-12-9 23:01

街外人講當睇唔到,但自己小學既家長仲係叩門入,早知佢係邊個,大話連篇都唔諗住講,但一次又一次咁講書院,真係睇唔過眼。

gigiyyc 發表於 18-12-9 23:01
同學校有咩過節?

我仔仔初中時在補習社考試時都做過沙田區名校的試卷,亜仔話聖羅撒的試卷比曾記和吕明才深(我仔讀吕),特別是英文。所以我會覺得聖羅撒唔差得過曾記和吕明才,試想書院要接收六成以上小學部學生,我諗當中都有不少band2生,基於這個因素的限制,但書院仍然有這樣的質素,真不可低估這學校,它只是較低調。

sunflower2000 發表於 18-12-10 08:10
同學校有咩過節?

人地個女級頭去左好有競爭力神校啦  ,好明顯覺得高人一等,睇唔起書院。

競爭力呢樣野會否係睇個人呢?我識人神校出身,大學畢業,但做咗10年,同期入行D人升晒去管理層,只剩她。點解?朋友間都知佢與人溝通上有D問題。

wawa70 發表於 18-12-10 09:16
我仔仔初中時在補習社考試時都做過沙田區名校的試卷,亜仔話聖羅撒的試卷比曾記和吕明才深(我仔讀吕),特 ...
聖羅撒書院英文科既公開試成績, 好大機會係沙田區既No. 1

畢業年度中學名稱英文5+比例英文4+比例
2012 -  2013
聖羅撒書院
51.10%92.60%
2013 -  2014
聖羅撒書院
55.60%92.60%
2014 -  2015
聖羅撒書院
40.10%92.80%
2015 -  2016
聖羅撒書院
35.40%88.50%
2016 -  2017
聖羅撒書院
40.40%83.80%
2017 -  2018
聖羅撒書院
36.80%85.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

熱媽 發表於 18-12-10 09:20
競爭力呢樣野會否係睇個人呢?我識人神校出身,大學畢業,但做咗10年,同期入行D人升晒去管理層,只剩她。 ...

Agreed. 宜家咩世代吖,好多學校都好有方法,唔係淨係名校先會搞project, 活動……你入神校亦未必好事,又係大池小池D野。大池小魚,小池大鱼都要睇小朋友性格,有可能反而令佢力不從心亦唔定;小池大鱼,亦可能令佢加强佢自信,當然無絕對!我都識兩個女仔做纪律部隊,一個協恩做 Rank and file, 一個鄭榮之做inspector。協恩個較硬朗自我,鄭榮之個較斯文親和,邊個有競爭力?有時D嘢好多因素,唔係凈係靠學校,家庭敎育都好重要!

kirstyau 發表於 18-12-10 09:19
人地個女級頭去左好有競爭力神校啦  ,好明顯覺得高人一等,睇唔起書院。
...
實而不華,用心做好教育,呢D先值得尊重。如只重名利,不值一提!

醒目開學勳章

回覆樓主

留名學嘢
‹ 上一主題|下一主題