用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田中學以2017年文憑試結果,這網站推算的沙田中學band ...
樓主: kamtong
go

沙田中學以2017年文憑試結果,這網站推算的沙田中學banding.   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-12-5 10:08
沙循今年DSE成績, 可能只得番B1C水平, 林裘謀多年嚟整體4+都只係數~60%, 今年又跌到得56%

培英算係最好,  ...
謝謝 hkpapa852

sammi1 發表於 18-12-5 12:37
五、六年前殺校人數沒這麼多,用現在中一比中六沒有依據。我所知的是從170幾到畢業160左右。 ...
剛畢業的學生, 係2012年升中, 當年有 56,942人參加升中派位

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20120710/16499564

2012年前, 參加升中派位人數起碼都係56,000人以上

2015年係升中人數低潮, 當年只有 46,659人參加升中派位, 剛剛升中呢屆已升番去 49,554人. 呢幾年人數少成萬人都唔會收唔足人, 何況當年呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 18-12-5 09:59
好過沙循及林裘謀?  可能太多選擇, 咁沙田友走寶了。

恨死我地呢D荃灣友!!

傳統女校吾系個個都中意,我女話一定吾選

幸好hkpapa852終於忍唔住出手以正視聽。其實我自己追看bk咁耐,係比較相信佢分析。
其實沙田曾記、呂明才一定係頭二,沙崇近年好明顯標咗出來,而其他B1中,大家都咁上下,作為家長就自己不妨温下書,睇下邊間啱自己小朋友,當然又要睇清楚間學校近年成绩潛力升潛力跌,不是只睇2017年!呢樣又可以睇置頂post。
唔知啱唔啱,D學校如果肯公佈自己DSE全面成績,會比只公佈33222係好似好D,我見好多神校都係咁

angiehouse 發表於 18-12-5 14:12
傳統女校吾系個個都中意,我女話一定吾選

我個女都係, 佢自己女仔都話女仔麻煩又小氣。

宜家讀男女校, 佢話有D男仔中和下, 搞下氣氛又一day.

不過ek好多父母buy齋校!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-12-5 14:15

宜家讀男女校, 佢話有D男仔中和下, 搞下氣氛又一d ...
某程度係嘅,因為有男仔,D女仔可以笑下D男仔(因為一般男仔係遲熟D),無男仔,D女仔可能會易D分黨派。亦有人話讀男女校,女仔會大方D,自小同男仔一齊成長,讀女校就冇呢個優勢,可能唔太識同異性相處

limehouse 發表於 18-12-5 14:25
某程度係嘅,因為有男仔,D女仔可以笑下D男仔(因為一般男仔係遲熟D),無男仔,D女仔可能會易D分黨派。亦有 ...

唔覺。依家住深山咩?阿女讀緊,讀過2間女校,不覺有咩分黨欺凌,女以經算文靜人。

limehouse 發表於 18-12-5 14:15
幸好hkpapa852終於忍唔住出手以正視聽。其實我自己追看bk咁耐,係比較相信佢分析。
其實沙田曾記、呂明才一 ...

算啦!通常我當睇唔到。

kirstyau 發表於 18-12-5 14:36
唔覺。依家住深山咩?阿女讀緊,讀過2間女校,不覺有咩分黨欺凌,女以經算文靜人。
...

其實我女間都冇,宜家咁多補習活動,都好多機會接觸到異性,睇下康堤夠讀女校,中三就拍拖!馮盈盈同麥明詩都係女校出,亦唔覺佢倆個文静小氣所以都係果句,好多傳聞、排名.....仔女係自己,都係要靠自己做足功課,希望揀到間真係啱自己小朋友嘅學校。

limehouse 發表於 18-12-5 14:45
其實我女間都冇,宜家咁多補習活動,都好多機會接觸到異性,睇下康堤夠讀女校,中三就拍拖!馮盈盈同麥明 ...

我個小學中開始每星期幼童軍,年年有露營,依家中學繼續童軍,補習又有。今時唔同往日,點會唔識同男仔相處。

聽聞中學好似同男校有Xmas Party。不過次次同一間,因為同一教會。

kirstyau 發表於 18-12-5 15:57

我個小學中開始每星期幼童軍,年年有露營,依家中學繼續童 ...

係呀,你上youtube睇下,佢哋傳統男校每年都邀請女校去佢哋學校D xmas party, 拍到好似MV咁,有哂劇情架,宜家D细路真係~~

limehouse 發表於 18-12-5 16:18
係呀,你上youtube睇下,佢哋傳統男校每年都邀請女校去佢哋學校D xmas party, 拍到好似MV咁,有哂劇情架, ...

我讀中學(女校)時已經有去九華個X'mas party, 不過齋企左成晚 之後冇去了, 費時嘥時間!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-12-5 16:31
我讀中學(女校)時已經有去九華個X'mas party, 不過齋企左成晚  之後冇去了, 費時嘥時間!! :nothin ...

阿女今年先中一,未知咩環境 ,唔知係咪規定出席 我估中一去到應該男仔一堆,女仔一堆。

hkpapa852 發表於 18-12-5 12:18
呂中一級5班, S1收生應有180人, 但近年畢業都只有~150人, 都有近一班學生流失
...

呂中之前因減派方案減咗位!我大女七年前入係每班33人左右,但細女今年入,總新生係151人,老師話每年出外嘅學生人數都係差唔多,大約十至十幾個

cherry媽咪 發表於 18-12-5 18:02

呂中之前因減派方案減咗位!我大女七年前入係每班33人左 ...

211減派外有其它減派嗎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-5 18:10
211減派外有其它減派嗎?

詳細我可以返去問問老師,除咗2-1-1之外,還有沒有其他因素。
lmy

gracelam 發表於 18-12-5 14:15

宜家讀男女校, 佢話有D男仔中和下, 搞下氣氛又一d ...

讀男女校女仔系未大方D吾知, 不過男女校一定多樂趣 D, 吾一定拍拖個種, 男仔通常大方d, 比人笑下有時又引下人笑甘, 或者做下gentlemen 幫下手, 女仔就細心d, 中和下氣分, 都系學習人際關係一種,通常男女校同學仔會注意儀容多d, 都系一件好事

hkpapa852 發表於 18-12-5 10:08
沙循今年DSE成績, 可能只得番B1C水平, 林裘謀多年嚟整體4+都只係數~60%, 今年又跌到得56%

培英算係最好,  ...

唔好意思呀,我在沙循網只見到 3+同 top 5 subjects 成績。

可以在那裡看到多點資料呀?

回覆 hkpapa852 的帖子

今年2018 沙呂中 S1 全级是151 人 (分5班,其中4班30人,一班31人)!S1 全級是 180人!

lctang 發表於 18-12-6 08:43
回覆 hkpapa852 的帖子
沙呂有參加211減派, 減派完仲有160個S1學位.

除非佢將10個重讀位全部扣起唔收生, 否則應該唔會得151人咁少

‹ 上一主題|下一主題