用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田中學以2017年文憑試結果,這網站推算的沙田中學band ...
樓主: kamtong
go

沙田中學以2017年文憑試結果,這網站推算的沙田中學banding.   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-12-3 13:52
你真係信嫁?
我信架

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-12-3 13:52
你真係信嫁?

鄭榮之今年3X%入Degree course, 我覺得係B2A, 但始終佢掛住"英中"牌頭, 點都不會係B2B,
哥個網站都係靠估, 每間學校出的訊息背後數據計算方式都不同,係冇辦法簡單去比較。

如林漢光寫"Degree Offer" 75%. .....包唔包明愛DEGREE? 海外合辦DEGREE? 遙距DEGREE?
真係冇人知

chesswin 發表於 18-12-3 14:46
鄭榮之今年3X%入Degree course, 我覺得係B2A, 但始終佢掛住"英中"牌頭, 點都不會係B2B,
哥個網站都係靠估, ...
請問邊到見到林漢光有75% degree?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-3 14:57
請問邊到見到林漢光有75% degree?
簡介會PPT

chesswin 發表於 18-12-3 15:12
簡介會PPT

可唔可以分享下?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

你做乜要篤穿人地條盲腸, 搞到一肚 CCCCCCCCCC
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

kamtong 發表於 18-12-2 23:33
http://dse.bigexam.hk/zh-hk

以2017年文憑試結果,這網站推算的沙田中學banding. 在這裡做個撮要。☺
作為某中學家長, 應該好清楚某校DSE成績, 無理由見人地網站推高自己子女學校排名就放上嚟開心share:

以2017年DSE成績整體4+計, 有公佈既沙田區中學排名如下:

中學名稱整體4+比例
沙田崇真中學76.80%
曾肇添中學75.80%
沙田培英中學67.80%
林裘謀中學63.40%
沙田蘇淅中學61.40%
培僑書院61.00%
沙田循道衞理中學60.20%
沙田官立中學47.67%
郭得勝中學43.00%
培基書院37.00%

hkpapa852 發表於 18-12-3 15:31
作為某中學家長, 應該好清楚某校DSE成績, 無理由見人地網站推高自己子女學校排名就放上嚟開心share:

以201 ...

請教一下DSE level 4 or 5 =  hkcee  C ?

如果嗰年DSE成績跌咗,唔通由B1變B3😂

yee618 發表於 18-12-3 16:02
如果嗰年DSE成績跌咗,唔通由B1變B3😂
升跌梗有,正常都係合理範圍吧,如果大起大落,學校一定存在好大問題啦!

一般官津中學每年生源差唔多, 升跌唔會太大.
直資親生仔出來頭幾年DSE成績變化比較大.

以201 ...
WHY 是2017 , 不是2018

EMMA88 發表於 18-12-3 16:41
WHY 是2017 , 不是2018
點解唔問樓主?

咁鄭榮之其實呢幾年好唔好,我哋都有諗呢間

哈利媽 發表於 18-12-3 18:06
咁鄭榮之其實呢幾年好唔好,我哋都有諗呢間
好唔好係相對, 都要用家先知

回覆 kamtong 的帖子

甘奇怪既, 一看郭中1B, 比沙循沙蘇林高都吾可信啦, 自己子女學校 BANDING 比網站調高雖然開心, 不過BK資料系好透明的

Sing13 發表於 18-12-3 12:02
WKF 3322率 75%, 有4%自己學生入神科.
我絕對同意WKF 是Band1C. (甚至Band1 B-C 之間)
因為12年培養既學生 ...

甘沙循,沙蘇,林一定系1B,每年33222都有8X%

醒目開學勳章 王國長老

Cliokohonda 發表於 18-12-3 15:40
請教一下DSE level 4 or 5 =  hkcee  C ?
維基搵到既資料

Hong Kong Diploma of Secondary Education

以201 ...
點解無聖羅撒同呂明才嘅?
‹ 上一主題|下一主題