用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會簡介會
樓主: 小雞組
go

港大同學會簡介會  

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-12-17 15:41
佢做唔做私補㗎?
阿仔開始青春期,需要搵個小哥哥比佢做個榜樣。
...

女黎架
同埋醫科生好難有時間補習。我真係識個醫科哥哥,屋企都唔得閒返咁滯

artroboy    發表於 18-12-17 16:26

EPB 發表於 18-12-17 16:18
嗰個係女仔嚟㗎喎
Ooh,咁唔洗啦。怕愛上女神多樣野煩

EPB 發表於 18-12-17 15:09
講得好啱呀!雖然學校會想辦法去盡量關顧各同學的程度需要,但最重要係小朋友及家長覺得,呢間學校係咪合適 ...

真心請教同學,家長要係點樣心態先至最夾港同教學模式?邊啲心態又會讀得辛苦?
係咪覺得多功課就係好,要有清清楚楚嘅課程嚟溫書嘅家長就會覺得有落差?
同埋 S1至S3有無測驗考試,定係ongoing assessment,做下Project嗰啲?

greenlover 發表於 18-12-17 16:51
真心請教同學,家長要係點樣心態先至最夾港同教學模式?邊啲心態又會讀得辛苦?
係咪覺得多功課就係好,要 ...
個小朋友要好自律,自己去take care 自己功課溫習嘅schedule. 如果要有清清楚楚課程去溫嘅,又或要有好多功課先好嘅,又要下下見到有分數排名嘅,我唸,呢個係我意見,就唔係好啱。So far, 我無理過我小朋友做功課和溫書,因為我都唔知佢教緊乜,所以我無跟。功課量,佢通常同同學做完才回家,回家就無見佢再做功課溫習。偶爾weekend or term break 會多啲,但有時候,又會有4、5 個projects 同一個禮拜交。測驗考試projects assessments even notes 都計分。但成績表好似DSE 咁,只有123455*5**。亦好多時唔會見到份卷,I.e. 唔知幾多分小朋友心態要自律自主
家長心態係要放手同信任學校方法和小朋友的能力,否則會好心囉囉
希望幫到你

fionaytwong    發表於 18-12-17 18:30

EPB 發表於 18-12-17 18:09
個小朋友要好自律,自己去take care 自己功課溫習嘅schedule. 如果要有清清楚楚課程去溫嘅,又或要有好多功 ...

好多謝你回覆,你講得好清楚,咁我明白了。謝謝 。

EPB 發表於 18-12-17 18:09
個小朋友要好自律,自己去take care 自己功課溫習嘅schedule. 如果要有清清楚楚課程去溫嘅,又或要有好多功 ...
請問你小朋友今年中二?多人出國嗎?我見都幾多直資中二、三走一批。

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-12-19 14:31
請問你小朋友今年中二?多人出國嗎?我見都幾多直資中二、三走一批。

正常都有啊,每年十個八個閒閒地
我女升中六果年,走超過20個

Charlotte_mom 發表於 18-12-19 15:57
正常都有啊,每年十個八個閒閒地
我女升中六果年,走超過20個

今年好似多咗學校係中二、三就走。
聽幾間都話黎緊1月走,或暑假走。

artroboy 發表於 18-12-19 16:21
今年好似多咗學校係中二、三就走。
聽幾間都話黎緊1月走,或暑假走。
係呀,一月去澳紐,暑假去英國美加

EPB 發表於 18-12-19 16:44
係呀,一月去澳紐,暑假去英國美加
有插班位放嗎?

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-12-19 17:03
有插班位放嗎?

有的

artroboy    發表於 18-12-19 19:40

回覆 EPB 的帖子