用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會簡介會
go

港大同學會簡介會  

大家看法如何?

回覆樓主

錯過了簡介會,可以分享吓嗎?謝謝

大部份學生都話讀得算輕鬆,
佢地講野好快好快,
要留心聽佢地講野,
不論老師,學生

純粹個人感覺,無貶意

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問可分享收生準則嗎?
thanks

cacy 發表於 18-12-3 17:52
大部份學生都話讀得算輕鬆,
佢地講野好快好快,
要留心聽佢地講野,

嗰日帶我哋導賞嘅哥哥,係完全停唔到口嘅小朋友,好可愛 似乎港同小朋友嘅特質全部都係唔怕醜,表達能力好高

[/url

fionaytwong 發表於 18-12-4 07:32
嗰日帶我哋導賞嘅哥哥,係完全停唔到口嘅小朋友,好可愛 似乎港同小朋友嘅特質全部都係唔怕醜, ...
係,上次我去係兩位s1 小姐姐做簡介,好主動又無顧累(心直口直),跟住我話想睇乜乜乜,佢起初面有難色,好似已經over 哂時間,可能有其他野要跟,兩個你言我語咁商量應該點處理,我見咁就話唔緊要,唔一定要去。佢哋再諗一下,就話ok , 已經有方法。
原來係其中一個走咗換另一位同學上來。幾可愛。

P.s. 兩位都係港小升上來的。

k1123a 發表於 18-12-4 00:10
請問可分享收生準則嗎?
thanks
我的小朋友是前年校外考入的港同生,今週六也有八卦去聽,但中途我就走了。當時校長並無詳細講收生準則,但強調你小朋友是什麼類別就揀一間啱佢讀的。之後有無講收生準則就唔知。所以,我只可用過來人身分同你分享,港同以我所知是全in 的,at least 前兩屆都是。如果interview 中覺得你小朋友什或家長不是合適或認同他們教學放法,就應該唔收。學校係比較強調自主學習,要有team work 同其他人好好合作和溝通能力,英文底要好,多project and presentation 但少抄寫,好多活動俾佢地玩。上堂要投入,積極,主動性強,強調多思考,什至要反問大人老師所教的是不是一定啱。
因為有得揀,收生成績也比以前嚴緊。
That explains why其他家長覺得港同小朋友是唔害羞,又不停咀咁😅

希望以上可以幫到你,見你好似問咗兩次都無人可以share 俾你😅😅

EPB 發表於 18-12-4 11:51
我的小朋友是前年校外考入的港同生,今週六也有八卦去聽,但中途我就走了。當時校長並無詳細講收生準則,但 ...
你地都有分精英科目分班,而頭兩年係無分名次,咁成績係點分出來?另外,如果少抄寫(我個人認為基本抄寫有助打好個底),咁點令學過既知識根基可以穩固?
純好奇既疑問,無不敬之意。

artroboy 發表於 18-12-4 12:08
你地都有分精英科目分班,而頭兩年係無分名次,咁成績係點分出來?另外,如果少抄寫(我個人認為基本抄寫有 ...
明白。其實學校內部有排位的,只不過同學家長唔知的。因為佢地希望同學自己學習是要向自己交代,不是同其他人爭名次而引起不必要的壓力。不過,啲細路好八卦,佢哋自己係會知邊個勁,因為測驗係有分數的。尤其精英班,同學自己都好有鬥心,會自我向上游的。我自己覺得,做project 其實比抄寫係更加effective, 因為要思考過才可再做下一步,才可完成。抄寫係比較機械式,可以抄但腦可以唔去process(我自己細個時就係咁), 而且,基本抄寫應在小學時都做了。所以,基本功是應該有的。如果唔達標,有補底班,補底班老師其實超級好,會教得慢啲,但會make sure同學個底子會打得穏定,才俾你去番正常班,而且佢地好positive and supportive!
一年有兩次見家長,係每一科都見,科老師可以直接同你同小朋友講上堂有乜問題等等。所以家長唔需要擔心。

IYY    發表於 18-12-4 13:51
fionaytwong    發表於 18-12-4 13:43
artroboy    發表於 18-12-4 12:45

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-12-4 12:08
你地都有分精英科目分班,而頭兩年係無分名次,咁成績係點分出來?另外,如果少抄寫(我個人認為基本抄寫有 ...

就算港小都有分數有先後,唔係學科獎點黎,只係唔會公開名次吧了
主科會分組教,學生唔係傻嘅,睇下咩人咩組已心中有數。我仔好飄忽,中一正常組,中二top set,中三又跌返落稍弱果組,有時都要睇下同老師夾唔夾都影響吸收(我仔sen 更飄忽)
抄寫少,但唔等於唔駛做。正如大家工作唔駛抄寫,唔等於輕輕鬆鬆唔經大腦就可以完成工作。只係effort用落理解分析表達多過抄寫吧了

artroboy    發表於 18-12-4 14:25

醒目開學勳章 王國長老

EPB 發表於 18-12-4 12:35
明白。其實學校內部有排位的,只不過同學家長唔知的。因為佢地希望同學自己學習是要向自己交代,不是同其他 ...

而家仲係咪全部s1生都要做ambassador呢?我仔果年仲係
所以家長見到嘅學生,唔係精挑細選,係所有

Charlotte_mom 發表於 18-12-4 13:47
而家仲係咪全部s1生都要做ambassador呢?我仔果年仲係
所以家長見到嘅學生,唔係精挑細選,係所有 ...
最 like 呢點, 見識到真正學生水平。

artroboy    發表於 18-12-4 14:32

Charlotte_mom 發表於 18-12-4 13:47
所以家長見到嘅學生,唔係精挑細選,係所有 ...
全部都有崗位,唔係做ambassador 就係去subject booth 開檔😅

IYY 發表於 18-12-4 13:53
同埋學校都鼓勵同學有嗰句講嗰句,你覺得啱就考,唔會特別去sell 家長同學。好「佛系」!

Charlotte_mom 發表於 18-12-4 13:46
就算港小都有分數有先後,唔係學科獎點黎,只係唔會公開名次吧了
主科會分組教,學生唔係傻嘅,睇 ...
夾唔夾到老師好重要!不過大部分老師都後生,都玩得,上堂大致都係開心嘅

IYY 發表於 18-12-4 13:53
呢樣真!證明港同收生有一定水平

[/url

我個囡唔係主動既小朋友,普通話真係煲冬瓜
當係見識下就好喇

港同是什麼banding 的學校?
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆 sillydad 的帖子

Band 1

醒目開學勳章

EPB 發表於 18-12-4 11:51
我的小朋友是前年校外考入的港同生,今週六也有八卦去聽,但中途我就走了。當時校長並無詳細講收生準則,但 ...

謝謝妳