用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望面試
樓主: maggie196
go

德望面試

其實果份問卷重唔重要? 定係只係等你FOCUS在問卷,唔好分心去睇自己小朋友而已...?

回覆樓主

有人話份文卷唔重要,因主力睇小朋友反應,爬文話前幾年考小朋友主動舉手答問題,每䣓幾年轉一次,諗返,又的確上年好似無叫舉手,係續個小朋友抽野

Darklady 發表於 18-12-3 10:32
我補充下外籍老師果part
老師指住問個水果係咩同埋問個水果係咩顏色 / 問邊個拎住某種水果

咁可能我同你調轉,我囡坐果邊係廣東話老師,最後先到net,反而係net 問邊個想要禮物,又係要舉手出去拎,我見廣東話老師响隔離mark 緊分

dlpm000 發表於 18-12-3 13:44
咁可能我同你調轉,我囡坐果邊係廣東話老師,最後先到net,反而係net 問邊個想要禮物,又係要舉手出去拎, ...
我諗都係random
問題表面簡單
不過就考小朋友識唔識中英文立即轉channel...

Darklady 發表於 18-12-3 19:46
我諗都係random
問題表面簡單
不過就考小朋友識唔識中英文立即轉channel...

我都覺得問題簡單,但已經分到高下,答題係單字定全句,有冇專心聽,有冇望父母,有冇中答中,英答英咁,但唔個收生標準,即使做岩晒都未收,有喊亦唔代表會唔收

chingmann 發表於 18-12-4 09:54
我都覺得問題簡單,但已經分到高下,答題係單字定全句,有冇專心聽,有冇望父母,有冇中答中,英答英咁, ...

仲有從一D細節見到學校十分重視規矩,話說禮堂等待期間,
隔離有一個小女孩只係推左張椅一下,即刻有老師衝過來阻止,
當然老師完全無惡意KEEP住好nice聲線同笑容,我認為無做成hard feeling

還有interview時六個女仔已有六個坐姿,我信佢地會留意架...
我小朋友有幾秒鐘擘大對腳軟皮蛇攤係度咁坐,心諗乃野啦希望老師唔好見到...mouth:" />

Darklady 發表於 18-12-4 10:14
隔離有一個小女孩只係推左張椅一下,即刻有老師 ...

我小朋友陪跑,表現好一般

Darklady 發表於 18-12-4 10:14
隔離有一個小女孩只係推左張椅一下,即刻有老師 ...

如果坐姿都睇,阿囡死緊,佢坐低後將張椅推後一兩張椅位置 ,跟住又坐返好