用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think (九龍塘) VS 窩打老道 迦南
go

Think (九龍塘) VS 窩打老道 迦南 [複製鏈接]

收到think (九龍塘)  同 迦南(窩打老道)  pn offer (pm)
Think 小班,可直上k1;  窩迦大班, 80% 上k1
Think 語境好,但偏淺,如果target 本地比較好的津校/ 直資,會唔會好難上/ 銜接?
呢間 迦南 算難入,課程聽聞都算深,但派位唔知好唔好。
但小學學費差好遠,1間7千幾,1間4千幾 + k1 有學卷
應該點揀好? 7千幾係咪真係值?

好苦惱。。。

大家有何意見?
   0    0    0    0

Zed2211 發表於 18-12-2 17:14
收到think (九龍塘)  同 迦南(窩打老道)  pn offer (pm)
Think 小班,可直上k1;  窩迦大班, 80% 上k1
Thin ...
錢係concern就唔好揀think計埋雜費迦南相差仲遠
若然唔計錢以及升小競爭力
think都係一間好好嘅學校

bkjojo 發表於 18-12-6 00:23
錢係concern就唔好揀think計埋雜費迦南相差仲遠
若然唔計錢以及升小競爭力
think都係一間 ...
同意,think 比較happy school,  學術偏淺,升本地小學競爭力弱d,  除非安排外補,同埋think 面試有d hea,好似派好多offer出去咁,1個學期學費要$4XXX, 如果諗住日後升國際小學小1,就實揀佢。唔係的話,就要諗諗先,迦南英文語境差d, 但學術唔錯,唔算淺,都叫抵讀。。兩間都各有優劣。。。
名幼就集合左佢地的優點,所以咁受歡迎 ...

Zed2211 發表於 18-12-6 00:32
同意,think 比較happy school,  學術偏淺,升本地小學競爭力弱d,  除非安排外補,同埋think 面試有d hea, ...
我果年讀完LN半班人都轉咗校有更好offer好多人都會走
雖然好鍾意think但都無辦法
唔通有st cat, LH, 根德,劍鳴,培正,民生仲唔走咩

回覆樓主

我自己好唔鍾意Think嘅admin。現在PN用家,仲未有下學期school calendar。明明係international school,通告出中文版多。有時有英文版,但內容同中文版唔對。

但必須要提一下,老師好有愛心同經驗。小朋友享受返學。

Dydiebb 發表於 19-1-7 18:01
我自己好唔鍾意Think嘅admin。現在PN用家,仲未有下學期school calendar。明明係international school,通 ...
think LN接觸英文的機會不多除了NET,好多老師的英文都很差,呢個係事實
但聽講讀上去,就會有更多講英文的機會

回覆 bkjojo 的帖子

1. 兩歲 :         兒童能流利地以母語溝通。

2. 三歲 :         兒童能聽懂英語的指示,並以英語作簡單的回應。

3. 四歲 :         兒童能以中、英語及普通話溝通,並能閱讀中、英文故事。

4. 五歲 :         兒童能以中、英語書寫,表達意見。

佢網站咁寫,校長開學前都有講,LN唔好expect有太多英文

因為要先打好母語基礎

無話唔啱

但要考小學,咁就會比其他幼稚園慢一啲

我唔係有25分小學必收果啲,加上有offer所以就走咗

如果讀1間國際幼稚園,佢的賣點是英文語境,如果pn 的英文不足,咁真係要考慮得清楚d 先決定讀唔讀。。  初初一心諗住淨係交think的留位費,諗多兩諗, 佢升小的競爭力好似差d, 最後我都交多1間比較"傳統"學校的留位費,比多幾個月自己考慮吓。。 同埋我見佢派offer得幾濫,影響對佢的印象。。
關於admin,  單憑張面試通告,我都覺得d英文麻麻地。。
‹ 上一主題|下一主題