用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇人會揀私大學?
樓主: trenycebaby
go

有冇人會揀私大學? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-12-3 09:49
無錯。大前題的確係有無心讀。無心就点都係嘥錢嘥时间。

長憂九十九
咁自己個仔女唔top,都要唸下一步架
唔係教育點會成行成市.....所以我第一句已經答睇送食飯,無論成績、財力....

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-12-3 10:21
Touchwood計埋日後可能考慮移民

degree就係degree (雖然有部份國家暫時只認受部份香港大學既學歷), 攞位個 ...

呢句真
我有親人,中四過加拿大,讀完預備班入u。果個年代又唔係名校,買返黎好容易
但因為一d原因,無讀完大學就返左黎
所以帳面上,呢個親人係中學畢業都無!

好了,出黎做野,到轉工升職咪頭痕囉。連普通sales牌都掛唔到(中學程度都無!)

如果當初有個degree,就算明知係買返黎,條路都唔會咁窄

Yanamami 發表於 18-12-3 10:37
Ielts試要pass先移到民呀~講禁易咩?
阿努瓦圖, 愛爾蘭移民要求IELTS要咩成績?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-12-3 10:37
Ielts試要pass先移到民呀~講禁易咩?

講緊本地大學點解扯去IELTS,言下之意讀得私大IELTS一定差嗎?

hkpapa852 發表於 18-12-3 11:07
阿努瓦圖, 愛爾蘭移民要求IELTS要咩成績?
任你講吖~囗舌上你知我从來無所謂~

Charlotte_mom 發表於 18-12-3 11:29
講緊本地大學點解扯去IELTS,言下之意讀得私大IELTS一定差嗎?

跟哥講左去移民啫~
Sure, 世事當然無“-定”、“绝对”、“必然”

Charlotte_mom 發表於 18-12-3 09:24
況且,有d工作本身有門檻,例如一個社工degree可做註冊社工,無學位sorry,唔駛唸。就算個學位黎自私大,都 ...
私大要自己各間咁去報嗎?

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 18-12-4 13:37

有經jupas有經e-app,亦有先行報名,亦有DSE放榜後獨立招生,即放即報都有,部分熱門院校/科目好快額滿

E-APP 途徑

https://www.cspe.edu.hk/tc/index.html >> 2019年12月6日  E-APP首輪申請開始  >>> https://www.eapp.gov.hk/eapp/faces/info/zh_HK/resources.htm >>> 申請人用戶指南https://www.eapp.gov.hk/eapp/faces/info/doc/User%20Guide%20for%20E-APP%20Applicant%20CHI.pdf P.31 - 35 開始講解 "課程選擇", 畫面顯示可以同一時間報幾間但要分先後次序

JUPAS 可選課程

香港公開大學

指定專業/界別課程資助計劃

我想問, 如果讀完ASSO/HD, 上唔返本地大學, 有什麼出路,
有無人會係讀完ASSO/HD, 才出國讀.

樹仁唔係咁差, 公司之前有個PART TIME讀樹仁 (FINANCE),
佢好快就搵到工, 其實INTERVIEW都好重要.

醒目開學勳章 王國長老

YanYan0116 發表於 18-12-5 11:11
我想問, 如果讀完ASSO/HD, 上唔返本地大學, 有什麼出路,
有無人會係讀完ASSO/HD, 才出國讀. ...

香港地,唔會無書讀。學網友話齋量化寬鬆
不過如果讀完HD AD再入私大再起步,好燒銀紙囉

Charlotte_mom 發表於 18-12-5 13:04
...
咁又係.

Charlotte_mom 發表於 18-12-5 13:04
...
姪仔讀完HD( 成績不太好) 但佢一樣入到top up degree大三,佢話入top up degree 一d 唔難(有錢交學費就得)

醒目開學勳章 王國長老

RoseRose1980 發表於 18-12-5 16:15
姪仔讀完HD( 成績不太好) 但佢一樣入到top up degree大三,佢話入top up degree 一d 唔難(有錢交學費就得) ...

係自果科嗎?係都幾唔錯
我亦聽過讀完HD(定AD)去私大(應該話某大學校外課程)轉科,由頭讀起嘅例子
由勁科HD轉去無咁勁嘅科目嘅自資degree

Charlotte_mom 發表於 18-12-5 16:29

係自果科嗎?係都幾唔錯
佢讀d係沽名釣譽有錢就讀得既top up degree

醒目開學勳章 王國長老

RoseRose1980 發表於 18-12-5 16:48
佢讀d係沽名釣譽有錢就讀得既top up degree

即係無錯的,有錢有書讀囉

RoseRose1980    發表於 18-12-5 17:42
RoseRose1980    發表於 18-12-5 17:42

YanYan0116 發表於 18-12-5 11:11
有無人會係讀完ASSO/HD, 才出國讀. ...
承認副學士學位的海外地區: https://www.cspe.edu.hk/tc/ipass/Reg-Qual-Outside.html

海外國家/地區有很多高等教育院校都樂意為經評審專上課程畢業生提供升學途徑。有關個別課程獲得海外院校承認的最新資料,可瀏覽當地院校的網頁。現時,下列十個國家/地區在不同程度上承認本網頁一覽表所列的經評審專上課程。

澳洲
加拿大
法國
韓國
中國內地
澳門特別行政區
新西蘭
瑞士
英國
美國

小時了了 發表於 18-12-5 21:37
承認副學士學位的海外地區: https://www.cspe.edu.hk/tc/ipass/Reg-Qual-Outside.html

海外國家/地區有很 ...
謝謝妳
‹ 上一主題|下一主題