用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇人會揀私大學?
go

有冇人會揀私大學?

例如樹仁或珠海大學

trenycebaby 發表於 18-12-2 16:03
例如樹仁或珠海大學

珠海暫都未被升格為大學  

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

睇送食飯啦,無更好選擇都要讀架.....

elbar 發表於 18-12-2 16:09
珠海暫都未被升格為大學

係咩?我睇雜誌廣告佢寫珠海大學既

花錢花時间讀个無認授性既“学位”倒不如考多幾个有用既diploma. 出黎揾工老闆唔会當你係大学生……

Yanamami 發表於 18-12-2 17:23
花錢花時间讀个無認授性既“学位”倒不如考多幾个有用既diploma. 出黎揾工老闆唔会當你係大学生…… ...

你意思樹仁,珠海吾係大學學位?

trenycebaby 發表於 18-12-2 17:25
你意思樹仁,珠海吾係大學學位?

唔係三大既畢業生已經mund水,更何况唔係八大……或者我禁講会清楚d: 唔係老闆会認同既“学位”。

Yanamami 發表於 18-12-2 17:28
唔係三大既畢業生已經mund水,更何况唔係八大……或者我禁講会清楚d: 唔係老闆会認同既“学位”。 ...

有邊8大?成績吾係好,咁為有揀其他了

trenycebaby 發表於 18-12-2 17:30
有邊8大?成績吾係好,咁為有揀其他了
Google打“香港八大”就会出晒黎……所以我話与其讀認授性唔高既倒不如讀d实用性高既diploma.

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-12-2 17:34
Google打“香港八大”就会出晒黎……所以我話与其讀認授性唔高既倒不如讀d实用性高既diploma.  ...

咁我又唔認同,當然三大、八大、其他大,一定有級數上嘅分別
但同樣,碩士、學士、HD、DSE,一樣有分別,你見咁多人做做下野,part time 咁辛苦都要讀返個degree,就知一定有得解

tiantiangood    發表於 18-12-2 22:17
tiantiangood    發表於 18-12-2 22:17

Charlotte_mom 發表於 18-12-2 22:13
咁我又唔認同,當然三大、八大、其他大,一定有級數上嘅分別
但同樣,碩士、學士、HD、DSE,一樣有分別, ...
做做下野讀,同因成績唔好夾硬要讀,絕对有根本上既分别。而家係為讀而讀,分分鈡係屋企人想佢讀;做紧野係自己觉得有需要讀,亦可能工作上需要而進修,而且有工作經驗都算係有d本錢,自己儲錢讀,同而家無心讀,用屋企錢,讀左呢幾年个所謂degree唔知有無老闆要兼無工作經驗,我觉得有分别。而家同学如有心讀,去修HD再上大学,好過私大。無心既話,家人-廂情願供,胡混完幾年大学又無認授性,又無工作經驗,半天吊。

amy997  [/col  發表於 18-12-5 21:44
amy997    發表於 18-12-5 21:43
amy997    發表於 18-12-5 21:42

Yanamami 發表於 18-12-2 22:41
做做下野讀,同因成績唔好夾硬要讀,絕对有根本上既分别。而家係為讀而讀,分分鈡係屋企人想佢讀;做紧野係 ...
又唔係咁講,你係OU,珠海讀完個Degree,起碼名正言順都係學士畢業生,有資格考AO。去太空讀完AD/HD,一樣符合唔到考CRE既門欄
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-3 08:39
又唔係咁講,你係OU,珠海讀完個Degree,起碼名正言順都係學士畢業生,有資格考AO。去太空讀完AD/HD,一樣 ...

首先你要話畀大家知,邊位AO係珠海/OU出身?

amy997    發表於 18-12-5 21:44
Yanamami    發表於 18-12-3 09:10

JustAParent 發表於 18-12-3 09:08
佢話有资格考啫……仲未慣佢用語?

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-12-2 22:41
做做下野讀,同因成績唔好夾硬要讀,絕对有根本上既分别。而家係為讀而讀,分分鈡係屋企人想佢讀;做紧野係 ...

讀完HD,上返8大,有幾多?
讀完HD,上返8大仲係讀自己想讀果科嘅year 3,又有幾多?

唔好忘記,HD上8大競爭對手中,唔少係DSE成績好好,只係因為無3322而迫住要讀HD。果班人本身係讀到書。如果一個本身讀書麻麻,得果十幾分,只夠入私大嘅人,睇住夢幻升大學數字就以為將來前途一片光明,預左失望了

洋蔥頭媽咪    發表於 18-12-4 17:36

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

況且,有d工作本身有門檻,例如一個社工degree可做註冊社工,無學位sorry,唔駛唸。就算個學位黎自私大,都係fulfill requirement 。既然讀HD爭餐死,又唔一定上到degree,不如直接讀私大

利申女女DSE成績麻麻,讀私大。私大+master,vs HD/asso+degree——如果肯讀我寧願揀master,起碼無HD上degree咁大競爭

如果本身唔係讀書,揀咩讀咩都係嘥氣。degree唔會上到master,HD一樣唔會上到degree

Charlotte_mom 發表於 18-12-3 09:24
況且,有d工作本身有門檻,例如一個社工degree可做註冊社工,無學位sorry,唔駛唸。就算個學位黎自私大,都 ...
無錯。大前題的確係有無心讀。無心就点都係嘥錢嘥时间。

Yanamami 發表於 18-12-3 09:49
無錯。大前題的確係有無心讀。無心就点都係嘥錢嘥时间。
Touchwood計埋日後可能考慮移民

degree就係degree (雖然有部份國家暫時只認受部份香港大學既學歷), 攞位個degree點都好過住個人地可能只當高中畢業既資歷

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JustAParent 發表於 18-12-3 09:08
有得考就有機會, 連場都無得出, 咁只有加入政黨

hkpapa852 發表於 18-12-3 10:21
Touchwood計埋日後可能考慮移民

degree就係degree (雖然有部份國家暫時只認受部份香港大學既學歷), 攞位個 ...
Ielts試要pass先移到民呀~講禁易咩?