用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小學生欺凌
go

小學生欺凌

而家初小真誇張,有次同老師講個女比人搶左個值日生做(竟然甘都有得搶,真係唔驚比人知道冒認值日生?)。
我女同老師投訴,老師話管唔到。(跟學號排做值日生係老師定既規則,但佢自己竟然管唔到?)
我同老師反映,老師真係懶到一個點,同返我講返"值日生自己唔主動爭取返就冇辦法。我唔可以因為有同學唔開心就罰別一個人"(難道小朋友開片爭返黎做?)
老師最積極做既就係,家長有投訴,幫你小朋友掉位。
後來又聽到個女同學叫人跪低係佢面前,叫人買野比佢,否則就狂鬧。
呢d野同家長講又怕攪到反面,同老師講又廢。

回覆 wingt903 的帖子

學校係社會既縮影。 當兩個人紛爭,都堅持自己的道理(而又不太講道理),無論於國家、社會、工作場合、學校,從來都是不歡而散,只是不歡是哪一邊而已(當然通常是強勢那邊)。連國家元首也解決不了的事,一個班房老師可以解決得了?

我們財政司長其子女的"校園欺凌"事件,最後是告到上法庭,還是上訴再上訴,可見"欺凌"的確無處不在,只是自己如何處理,及如何選學校給自己子女。

wingt903 發表於 18-12-2 13:08
呢d野同家長講又怕攪到反面,同老師講又廢。...
若然間學校老師處理唔到,如對方子女係有權有勢,我會考慮轉校。若然又唔想轉校,我會直接搵個經常欺凌人既子女家長傾,正常人都怕煩....傾完,佢大都會叮囑佢子女點蝦人都唔好蝦我仔女,若然佢家庭係超惡唔講道理,講完仲搞多我仔女多啲......咁樣,仲諗住學校老師可幫到手?

真係唔明點解家長會怕同家長反面,老師就真係怕....個個家長都可向校長投訴老師,但家長同家長反面理直氣壯,佢地無得投訴,最好做。

Arabellahk    發表於 18-12-3 00:32

Vanadium 發表於 18-12-2 14:04
回覆 wingt903 的帖子

學校係社會既縮影。當你跟老師投訴之同時,你怎知道另一邊的家長不會也在投訴相同的 ...

我呻下者

睇完你成段野,都唔知你想表達咩。

老師怕家長投訴,家長不投訴,老師樂也?

家長愛不講道理,由小朋友自生自滅乎?

因為這是社會縮影?

初小乍!

wingt903 發表於 18-12-2 14:19
我呻下者

我後來已補充講,我係你會直接嘈對方個家長。

你不如講下點解怕同對方家長反面吧?

wingt903 發表於 18-12-2 14:19
我呻下者

"社會縮影"真係濫用到,自己都停止思考。
社會真係冇規則架?

wingt903 發表於 18-12-2 14:23
社會真係冇規則架?

社會上總有人唔守規則,你呢句說話真係可圈可點。

作為家長,係有不可推卸既責任教小朋友點處理衝突。

學校被人搶住做值日生,就如排隊比人打尖一樣,點解唔教小朋友直接同當時人講佢無守規則? 如值日生,明知有人搶住做,就應教小朋友先主動去做,若亦被人搶,就當面對佢講今日幾多號,係我值日。

家長亦可以身作則,直接聯絡果邊家長,教導小朋友如遇不公平,最先要客氣同當時人講,聲明自己立場。若對方仍不合作,先尋求第三方處理。

ensy    發表於 18-12-13 14:55

Vanadium 發表於 18-12-2 14:22
我後來已補充講,我係你會直接嘈對方個家長。

你不如講下點解怕同對方家長反面吧?

講左架那,左耳入右耳出甘囉

又係答返我,小朋友有小朋友世界,大人順其自然。

wingt903 發表於 18-12-3 09:24

未郁手已經好好那

呢樣野真係好難搞,老師有時理唔到咁多,對方小朋友既家長又唔肯配合既話,可以話無得搞 不過通常有咩家長就有咩小朋友

adrio    發表於 18-12-10 00:24

wingt903 發表於 18-12-3 09:24

其實真係好難管,除非對方做傷害人身體的事,否則家長好難介入,而且介入都未必好,小朋友始終要懂得自己去面對。

其實,小學(中學都係)有欺凌不嬲都有,我相信大家細個或多或少都耳聞目睹過。

除非有身體傷害,否則我唔會介入,但當然要教小朋友點樣面對欺凌,同埋唔好欺凌人。當然,知易行難,但都無辦法。

不過,我都同意若果要介入,首先和對方家長傾,如果無改善,先向校方投訴,若果連校方都幫唔到,寫信去教育局。

其實我建議先同家長傾,係因為....好多時同第一身參與既人討論,你先攞到個完整picture,如事情對方係點講,可能同自己仔女講係好大差別。

我自己經驗係從未有同對方家長有反面,反而大家加深了解自己小朋友,然後作適切教導,當然語氣唔可以投訴咁,而係大家了解及商討。

有時有家長甚至好主動,發短訊通知我話佢個仔今日唔好意思打左我個仔一下,雖然都無咩,但感覺呢種係較正面既溝通。

一涉及老師,對方已可能覺得你搞大左件事,令學校對自己仔女有壞印象,加上老師以第三者傳遞訊息,只會令雙方都覺得老師過濾同偏幫,最後小事化大。

只有當向對方家長了解,對方完全唔認,或橫蠻無禮到不可能自己settle,先搵第三者介入會較好,不過....如此場合都唔好期望老師一定幫到手,除非對方仔女欺凌唔係單一事件,而係更多受害者或証人,否則對住野蠻家長,老師做到既係好少。

大仔以前間津小都經常有欺凌發生,老師主任校長不理。
他每次見到瘦弱的同學被打和踏,回家也會告知我,我亦有教他跟老師說做一位正義同學。可惜,惡勢力太強,其他目擊同學只敢避開。

現在教育程度低的家長的確比以前多,老師校長也無辦法

教育情度低不一定沒有家教,家教是一代一代承傳,有好多好多港人三十四十五十年代都没有受過教育,但以禮待人就有好多家庭做得好好。

而家初小真誇張,有次同老師講個女比人搶左個值日生做(竟然甘都有得搶,真係唔驚比人知道冒認值日生?)。 ...
一簡學校有巨既文化,如果主任級校長都吾理尼的欺凌,下面的老師都會跟著做。尼的學校不讀也罷!
你只有准備轉校。大人都成日轉工啦!吾係簡簡公司老板都甘黑暗既!

shypama    發表於 18-12-11 11:37

回覆 Lingfung813 的帖子

好多雙非單非本性就係咁,同現代文明脫軌.

回覆 6543210 的帖子

學校有暴力欺淩可以同學校說如學校不處理家長就自行報警。

ilyrd 發表於 18-12-10 09:53
教育情度低不一定沒有家教,家教是一代一代承傳,有好多好多港人三十四十五十年代都没有受過教育,但以禮待 ...

岩呀教育水平同個人素質冇直接關係

而家初小真誇張,有次同老師講個女比人搶左個值日生做(竟然甘都有得搶,真係唔驚比人知道冒認值日生?)。 ...
搶值日生做和叫同學買東西/跪下是不是同一位同學.如果不是這兩件事上可分開考慮:
1.  搶值日生做事件: 首先不守規矩當然不對. 但個人認為小朋友世界沒咁複雜, 尤其初小. 那個"搶"值日生做的小朋友可能目的不是欺凌, 只是想做而已. 如果是偶發, 情度好像未致於欺凌. 面對這情況, 尤其你已向對方家提出, 可以一方面教自己小朋友強硬些, 下次如果那同學再犯就直接同佢講. 另一方面如果再有, 即那同學已是習慣而為, 可以再向學校反映.

2. 要求同學買東西: 這嚴重得多, 因為強迫同學買東西, 具有成人社會中的刑事成分, 雖然小朋友的目的未必是欺凌之類, 但手法具犯犯性, 有馬上糾正的必要.

以上的事件, 我都覺得對學校反映比自己同家長講好.

joeyxlma 發表於 18-12-13 14:25
搶值日生做和叫同學買東西/跪下是不是同一位同學.如果不是這兩件事上可分開考慮:
1.  搶值日生做事件: 首先 ...
第二件事嚴重好多