用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 WKF G.1 有用家可分享嗎?
go

WKF G.1 有用家可分享嗎?

有用家可分享一下G.1的學習節秦 活動量 功課量 老師有愛心嗎 小朋友返學開心嗎? Many thanks🙏🏼

charliecharlie 發表於 18-12-2 11:00
有用家可分享一下G.1的學習節秦 活動量 功課量 老師有愛心嗎 小朋友返學開心嗎? Many thanks🙏&#127 ...

每年都唔同,唯一不變嘅係老師車輪轉。

回覆 smart_bus 的帖子

老師係每個學期不同,還是學期中途也會轉不同老師?thanks

charliecharlie 發表於 19-4-29 11:57
回覆 smart_bus 的帖子

老師係每個學期不同,還是學期中途也會轉不同老師?thanks ...

2樣都有

charliecharlie 發表於 18-12-2 11:00
有用家可分享一下G.1的學習節秦 活動量 功課量 老師有愛心嗎 小朋友返學開心嗎? Many thanks🙏&#127 ...

我遇過初小老師都好有愛心 升左上去老師都會約番佢地食lunch
又無試過中途轉老師既情況

讀左兩年,未有轉過老師或聽過轉老師

回覆 sof_mama 的帖子

Thanks for sharing!

回覆 hokay 的帖子

Thanks for sharing ! Looking forward to G.1 school life in A school!

回覆樓主:

小女明年升G2, 其實間中都見到有人問有關學校的情況,就此分享一下。

回應你的問題:
學習節奏 - 正常的進度
活動量 - 如果你想參加的話都幾多
老師有愛心 - 好幸運地,遇到幾唔錯的老師
小朋友返學開心嗎 - 非常開心

其實下學期開始前,我有諗過係咪應該轉回一間較傳統的小學,有懷疑過自己的選擇,因為我覺得女兒改變了,可能小一就像開始左一個新的里程碑,所以女兒變得過份興奮,或者係太開心吧。

下學期開始後,沒有了之前的疑慮,因為我明白到學校的確係適合佢,佢亦慢慢地上左軌道,病左冇得返學就係最大的懲罰。學習係漫長的,享受著過程比任何東西都重要,非常幸運地小女的確享受上學,短短一年的小一生活,相信會成為佢將來其中一個重要的回憶。邏輯思維方面亦有好明顯的進步,老師寫在手冊裡的鼓勵亦非常重要,每天都會興奮地和我分享小息及課堂的趣事等等。

學校當然還有改進的空間,可以做得更好的。

我有時會諗,如果在一間非常傳統的小學裡,或許我女兒會變得循規蹈矩,但這應該唔係我想要的結果。

回覆 taidou 的帖子

Thank you so much for your sharing !!

taidou 發表於 19-6-27 22:17

小女明年升G2, 其實間中都見到有人問有關學校的情況,就此分享 ...

你說得很好呀!
很持平.

我小朋友已是中一生了. 喺王錦輝讀了6 年小學.

我覺得每間小學在每一個家長心中都有它的優劣處.
如我是求名氣, 我早就應該跳校.
如我求學校discipline我的小孩, 那我應該往外看看其他學校.
如我小朋友可以活動教學法, 我便選對學校了.
如我不求小朋友次次第一, 但都希望佢有多點機會從不同渠道學習(如參加比賽, 訓練), 王錦輝絕對可提供給你的小朋友.  

每年, 王錦輝都有參觀日. 家長可以到校參觀, 同同學仔傾下計, "challenge" (語言上, 智力上等) 佢地, 大家就會明白它是否適合自己小朋友.

我參觀日去過 見好多學生都有黑眼圈 其實會唔會讀得辛苦

回覆 charliecharlie 的帖子

樓主, 想問下小朋友最後選讀了WKF嗎? 讀了半個學期, 感覺如何?