用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學課外活動
go

喇沙小學課外活動 [複製鏈接]

請教各位現時讀緊喇沙小學既家長,下課後的課外活動是自行報名就可以?還是要老師推薦?選拔?或者抽籤?謝謝!
   1    0    0    0

Chanhana 發表於 18-12-2 09:46
請教各位現時讀緊喇沙小學既家長,下課後的課外活動是自行報名就可以?還是要老師推薦?選拔?或者抽籤?謝 ...

PTA 的興趣班係自由報名,但校隊係學校揀選。

課外活動係自行報名,個別屬會如游泳,足球,田徑等可安排準小一生可參加來年暑期班,大約來年六月接受申請。

到九月正式開學,會有一個星期六所有屬會包括音樂,運動,棋藝.....舉行簡介會接受申請,個別受歡迎屬會可能要抽籤。

運動屬會可能會選拔一些已有基本能力以上的同學參加加強班訓練。

加強班並非校隊。

個別屬會亦可安排初小 (P1-P3)同學參加一些校外比賽,如田徑會安排的三星青少年及兒童田徑日或公民田徑日,學員會著學校體育服參加,但身份並非校隊成員。

校隊選拔一般只適用 P4-P6,但個別出色的P2 同學可能提早入選校隊一齊訓練(今年游泳會接受P2參加選拔),但代表得學校出賽都要等到 P4.

音樂我就唔係太清楚。

回覆 gattermond 的帖子

Thx for the above info, very detailed!

醒目開學勳章 貢獻勳章

棋藝校隊係以6月試後比賽成績嚟揀人,得到預備校隊成員資格,並需參加最少一次指定賽事,就可以得到校隊成員身份

基本上好多興趣班係有多過一個時間選擇,太多人就有機會加班,所以唔駛太過擔心

恐龍家

小曳人 發表於 18-12-10 08:18
棋藝校隊係以6月試後比賽成績嚟揀人,得到預備校隊成員資格,並需參加最少一次指定賽事,就可以得到校隊成 ...

請問有沒有書法班?

醒目開學勳章 貢獻勳章

521joanne 發表於 18-12-17 12:06
請問有沒有書法班?
唔覺喎~
恐龍家

小曳人 發表於 18-12-17 12:11
唔覺喎~

謝謝回覆!因為剛看到関於報導說雷x榮書法家是喇沙的書法導師,所以想知仲佢係唔係做緊呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

521joanne 發表於 18-12-17 15:59
謝謝回覆!因為剛看到関於報導說雷x榮書法家是喇沙的書法導師,所以想知仲佢係唔係做緊呀
...
問咗人,佢話有書法班
恐龍家

小曳人 發表於 18-12-21 07:36
問咗人,佢話有書法班

Thx!
‹ 上一主題|下一主題