用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼? ...
樓主: YY_2011
go

如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼?   [複製鏈接]

YY_2011 發表於 18-12-4 00:38
非常感謝你們分享寶貴的經驗和意見,非常有用!   

仔仔現有St. Cat 和 崇真中英文部(有學券) offers ...
如果target 一線直私,應該選 SC/ LH.

回覆樓主

如果target 直私,就算讀名幼都要外補,你要預每個月幾千補學術,還有面試班

YY_2011 發表於 18-12-4 00:38
非常感謝你們分享寶貴的經驗和意見,非常有用!   

仔仔現有St. Cat 和 崇真中英文部(有學券) offers ...

SC, 可以的話, 加強英文, 數學, 面試班, 活動班。

回覆樓主:

龍校

囝囝K2從迦南轉SC,性格好動開朗,他非常喜歡這間學校,有上面試班,再讀phonic和英文興趣班,現有港同和CkY offer,等 緊旺角男校offer,聞說好多同學仔都有2nd/3rd in

回覆樓主:

私幼上津小基本上都可較輕鬆適應小一,甚至應付普教中冇難道,能力再高可再考慮應付教深教快既私小

我女讀私幼, 依家讀一缐小學, 完全冇問題, 不用補習, 所以再一次俾我選擇都係私幼, 打好根礎, 對小一面試有幫助, 有佐私小offer作為後備, 大抽獎就可以進取一些

Fchu 發表於 18-12-2 11:38
如果小朋友係比較靜、內歛讀happy school 同有多些上台機會係會好些。因為考直私亦需要小朋友主動、能放能 ...

LH既校本課程好好,讀緊既時候,小朋友係跟到課程,當時冇咩大感覺,但一上小學面對默書測試考試,真心覺得LH真係教得好好。

語境好係LH另一個特點。

考小一,LH雖然有面試班,但其實SC及好多其他私幼都有,同埋始終LH係一間幼稚園,點都唔及外面專做面試班既機構。

會,大仔讀SC,細孖貪平讀KV,我覺得TRAIN出黎既小朋友係有分別,SC較開心同有自信

02413124 發表於 18-12-5 09:21
會,大仔讀SC,細孖貪平讀KV,我覺得TRAIN出黎既小朋友係有分別,SC較開心同有自信 ...
不過KV畢業生無論入讀任何小學, 應該可以無痛銜接

反而SC畢業生, 入咗官津和中文小學應該要花時間適應

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

大仔讀地區津小(佢個間都多KV同SC人入),完全冇問題,都算TOP.而且老實講TOP個D反而KV俾SC少,唔知點解我覺得SC係教方法,比較活,KV好似硬生生要你學好多野,但根本好快唔記得

hkpapa852 發表於 18-12-5 09:28
不過KV畢業生無論入讀任何小學, 應該可以無痛銜接

反而SC畢業生, 入咗官津和中文小學應該要花時間適應

但讀KV 的過程比SC 較痛苦 。
俾我, 會選SC.

assado 發表於 18-12-5 09:34

Agree 大仔時最多間唔中幫佢串下字就ok

乜現實有得比你選嗎?
我個仔今年考小一, 我夠想揀培正, 男拔啦 !

識人小一KV入港同適應有困難, 因為教學太活動

assado 發表於 18-12-5 09:34

可以講下點樣辛苦嗎?謝謝

ByBoy88 發表於 18-12-3 13:39
回覆 chloe_b 的帖子

資源許可下,入讀國際幼稚園,打好基礎,小一才回到主流小學(非國際學校)。小兒今年K ...

請問讀國際幼稚園中文程度足夠考小一嗎?抑或要外補呢?

02413124 發表於 18-12-5 09:32

大仔讀地區津小(佢個間都多KV同SC人入),完全冇問題,都算TOP.而且老實講TOP個D反而K ...

KV學術基礎打得好、亦唔會咁容易唔記得!亦不是傳聞中咁難讀。
考直私同父母付出、小朋友天資有絕對關係、唔好諗住入私幼就一定得、父母唔付出、大把只得少量不熱門直私offer

pigmum2012 發表於 18-12-5 20:46
KV學術基礎打得好、亦唔會咁容易唔記得!亦不是傳聞中咁難讀。
考直私同父母付出、小朋友天資有絕對關係、 ...

細個2個讀緊kv k3,我只是比較哥哥sc,老實講唔覺得kv付出多咁多就比sc有多好多offer。
難唔難讀我只可以話如果一星期完全唔同小朋友咁溫習,個個星期既中英數默書就哈哈哈

Lingfung813    發表於 18-12-26 13:32

回覆樓主

考小一要小朋友學術好亦要有自信、所以無論邊一間(e.g. kv/sc)都有幫助
父母要了解小朋友性格才選幼稚園、
選對了,自己將小朋友敎好才會有更多小學垂青~

‹ 上一主題|下一主題