用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼? ...
樓主: YY_2011
go

如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼?   [複製鏈接]

Forgetmenot999 發表於 18-12-11 11:10
本身小朋友活撥主動就無需專登SC,去到邊都會活撥主動。本身小朋友夠定夠專注就無需專登揀KV,因為你去到邊 ...

I agree ! 大量認字!

回覆樓主

K2 尾發現有千奉 25 分。早知去樓下幼稚園,唔駛小朋友舟居勞動

我都想分享下2個兒子經歷…

大仔當年是KV 生。 (或者性格大膽,肯表達對考小學有利。小朋友性格,家庭環境是最重要,所以不要神化幼稚園,適合的才重要,KV 也有功勞使小朋友寫作能力高)
其實當年他有數間直資私小 offers, 當中有部分是最後call waiting 收。因為老師見他有弟弟跟尾加上KV 筆試成功率好高才鼓勵去叩門。(利申:本人3年前仍未太了解官津和直私分別,只知有弟弟跟尾和官津免費), 當年叩6間有4間收。KV 同班大部分同學只跟兄姊入官津,亦有小量考到直私(印象中傳統型直私較多: SFA, KTS等)

亦在循X學校讀了2年,可惜校內學習環境和氣氛的確跟KV 有些分別。加上哥哥喜歡閱讀和寫作所以今年已經轉了私校,這私校的確比到小朋友增加自信心或許因為較靈活課程模式。回想當年選另一活動教學幼稚園的話或者更適合他。

弟弟今年剛入了龍校(85%升小)的K1

hoihoima 發表於 18-12-23 22:22
回覆 YY_2011 的帖子

我兩兒讀同一間幼稚園,一個升中了,一個未。至今都覺得他們的幼稚園好好,由N班開始 ...
請問係邊間幼稚園啊?

rchan1 發表於 18-12-27 12:50
請問係邊間幼稚園啊?
LH

hoihoima 發表於 18-12-29 16:06
LH

請問LH的面試班是否足夠?唔需要出去另外再上?

回覆樓主

回望仍是覺得KV最適合兒子

回覆 02413124 的帖子

我小朋友性格較被動 (偶爾會舉手答問題)、內向、倔強,自理、模仿和語言能力不錯,能專心坐定定,但有時候會不守規舉。請問你覺得SC 和KV那間會對他的發展有幫助? 謝謝

tigerbee 發表於 19-1-10 15:43
回覆 02413124 的帖子

我小朋友性格較被動 (偶爾會舉手答問題)、內向、倔強,自理、模仿和語言能力不錯,能 ...

我最近都有呢個煩 煩惱
朋友話stcatherine 考得好過根德園 in term of 直私神

回覆 tigerbee 的帖子

我會簡SC,因為不守規方面,SC會寬鬆少少,同埋我同期比較,語言方面SC進步得好D,我估因為多D機會講野XD

romanli 發表於 18-12-4 10:48
囝囝K2從迦南轉SC,性格好動開朗,他非常喜歡這間學校,有上面試班,再讀phonic和英文興趣班,現有港同和Ck ...

(emoji)(emoji)可以分享如何預備小學面試嗎?
現在小朋友準備九月升k1
Offer sc,KV ms

rchan1 發表於 18-12-29 16:07
請問LH的面試班是否足夠?唔需要出去另外再上?

已經足夠了。每堂都有集團遊戲、模擬粵普英面試,都是由其他分校的老師來面試的。每堂都有評估報告,包括每一個環節的老師給的評語。家長可以觀看兩次模式面試。十分全面的面試班,我兩個孩子都沒有參加外面的面試班了。

hoihoima 發表於 19-1-11 23:57
已經足夠了。每堂都有集團遊戲、模擬粵普英面試,都是由其他分校的老師來面試的。每堂都有評估報告,包括每 ...

謝謝分享!

回覆樓主

過來人,我小朋友有唔少直資私校offer,但要咁多offer 都冇用,最終只會讀一間,所以唔明為何幼稚園要以學生有幾多offer 來做賣點。我小朋友並非SC/LH 學生,成績只是中游,也有7直私offer 。如果有得選的話,我會認為:1)心儀龍校,再博心儀直私 2)心儀直私target 的幼稚園 3) 名幼 4)學術好的幼稚園

如果話小學選學生非常重視學生來自邊間幼稚園,老實說我唔太相信,因我小朋友畢業的幼稚園只是一間得唔夠100人畢業的細校。

回覆 YY_2011 的帖子

身為8月都算細B 的家長黎講 , 要考入出名的名私幼真係唔容易 , 我亦無其他家長咁好彩 , 有咁多名幼的 offer , 所以 , 我最後決定幫小朋友選擇一間人人都話商業同有錢就收的私幼
睇得 EK 多開頭我對D 間幼稚園的睇法都唔係太有好感 , 但係有次家長會 , 親身去睇到個校園自己真係好鍾意 , 有好大的戶外空間俾小朋友每日走出去活動 , 而且設施亦算保養得新淨 , 由於小朋友係上國際班 , 上堂時間大部份都有外籍老師係課室 , 而外籍老師的教學質素亦算高 , k1 返左半年 , 學校搞左好多活動 , 家長們都好滿意的係 , 有好多位學校都會諗得好周到[size=13.3333px]。

現在好多時小朋友都會自己都轉講英文對答 , 學校有幫小朋友影相 , 現到自己個小朋友都好開心 , 至於學術方面可以話比好多名私幼/龍幼深 , 但係暫時黎講 , 就算小朋友唔太跟上 , 到現階段老師仍未開始俾壓力家長[size=13.3333px]。(但係以我所知 , 同樣係8月b , 讀緊SC 如果發現小朋友跟唔上 , 老師會俾壓力家長)[size=13.3333px]。

如果你問我 , 我有無選擇錯學校 , 我可以答你無 , 雖說學費堅係貴 , 但係學校對小朋友提升英語水評 , 同考小學的 back up 亦實在唔少  , 我覺得係值得的 , 希望你對選擇幼稚園亦要想清楚日後條路有點行 , 如果此路不通有無其他選擇呢....!!

3hearts 發表於 19-1-10 15:55
我最近都有呢個煩 煩惱
朋友話stcatherine 考得好過根德園 in term of 直私神

sc 偏向收講嘢叻+外向的小朋友, 這亦是很多直資揀人的要求, 只是配對問題, 並不是因為呢間幼稚園所以就揀佢( 個人認為)
‹ 上一主題|下一主題