用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼? ...
樓主: YY_2011
go

如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼?  

02413124 發表於 18-12-5 20:56

細個2個讀緊kv k3,我只是比較哥哥sc,老實講唔覺得kv付出多 ...

唔係話KV教到小朋友自動波溫咩?

Forgetmenot999 發表於 18-12-5 22:03

唔係話KV教到小朋友自動波溫咩?

自動波會一放學做晒功課,但溫習幼稚園小朋友應該唔識點自己溫

回覆樓主:

維記 約 8萬一年,
SC , LH 約 7萬一年,
KV 4萬幾一年,
讀邊間cp值最抵?

fred1920 發表於 18-12-5 23:04
維記 約 8萬一年,
SC , LH 約 7萬一年,
KV 4萬幾一年,

如果抵黎講,kv係抵,一年見2次家長,好多野都唔洗另外俾錢

回覆 02413124 的帖子

我女兒讀KVK3,功課完全自己攪掂。考到SPCC。除左加面試遊戲班,從冇出去補習。KV 教學有佢一套。

starry_night 發表於 18-12-2 12:37

反而我覺得soft skills 係學校會學得好d,學術就出面 ...

soft skill 是指那方邊?

garestacy 發表於 18-12-6 00:53

我女兒讀KVK3,功課完全自己攪掂。考到SPCC。除左加面試遊戲班,從冇出去補習。KV  ...

我地都冇外補,功課都可以自己搞掂,不過一間都冇考,跟哥哥。當年哥哥都一樣有同學冇外補考到神校。只想指出同學獲神校取錄差不多,但感覺上kv多好多paper assessment 同默書。抄寫亦多,教出黎既小朋友太守規。

vote for SC
我覺得每間幼稚園都各有長短,反而可以㨂間適合你小朋友讀既最重要,從而小朋友才能發光發亮。
記得當年考repeat k1,我只幫我女報左三間:sc,kv,ms
首選係ms 因為龍幼
次選kv 之後sc
不知可來的自信覺得是但一間都中所以只報左咁少
三間interview表現其實最好係ms 但最後reject了
kv 只有waiting, sc 最先有offer,但表現不是最好一間
考學校真係一場配對遊戲,事實我女係好動活潑型同主動型太守規矩既學校應該不太適合佢,但SC 真十分適合佢,如果當初ms或kv 有offer,可能我已經㨂錯。
其實香港既學生有一種不好習慣,如果老師問問題,好多學生不願主動舉手回答或發言。因為好多人怕自己答錯而吾敢答。
SC 係訓練到小朋友呢份識吾識都好有勇氣舉手作答呢份勁。
幼稚園除左要打好學術根基,學習態度,尊師重道和禮儀等等之類都好重要,SC 可能中數不及kv, 但英文,訓練小朋友自信敢言勇於嘗試等等做得好好

pigmum2012 發表於 18-12-5 20:46
KV學術基礎打得好、亦唔會咁容易唔記得!亦不是傳聞中咁難讀。
考直私同父母付出、小朋友天資有絕對關係、 ...
同意。你想小朋友讀乜中學,就target乜嘢小學。想小朋友讀乜小學,就target乜嘢幼稚園。
SC去中文深的學校盞辛苦,同樣地叫KV學生去活動教學,可能冇咁適應,當然仲要配合孩子本身性格的。
不過,學校也很醒目,他們覺得孩子性格不配合學校的,也不會揀你。

KumamonJ 發表於 18-12-6 02:36
soft skill 是指那方邊?

自理、責任感、分享、關愛、表達能力等

garestacy 發表於 18-12-6 00:53

我女兒讀KVK3,功課完全自己攪掂。考到SPCC。除左加面試遊戲班,從冇出去補習。KV  ...

可否pm 是邊一間既面試班?上左面試班有幫助取得offer ?

回覆 ambabe 的帖子

遊戲班主要俾小朋友玩下唔同面試時會玩嘅遊戲,多d係陌生人面前講故事。到面試時唔駛啞晒口。

YY_2011 發表於 18-12-2 01:53
仔仔明年K1, 我正為他選幼稚園,想聽聽各位過來人的經驗及分享。

每星期有記憶遊戲,但唔覺好大壓力。我深信要因應小朋友嘅性格選學校,呢個經驗好好,令我將來為小朋友選小學更有信心。

回覆樓主:

當年呀仔讀學卷幼稚園,鐘意佢環境多過要求學術。學術自己教,同我最著係佢對人態度同禮貌。當年考到3間一條龍直資,好多人覺得係奇蹟。

入到小學,真係星光熠熠,身邊大部分係名幼。但一直上來,去到小三,已見真章,名次大執位。 我諗學習態度,先至係最重要。

Lingfung813    發表於 18-12-26 10:46
Lingfung813    發表於 18-12-26 10:45

monsterparentss 發表於 18-12-7 14:57
當年呀仔讀學卷幼稚園,鐘意佢環境多過要求學術。學術自己教,同我最著係佢對人態度同禮貌。當年考到3間一 ...

考小來講,始終名幼有著數

心急媽媽xxx 發表於 18-12-9 09:05
考小來講,始終名幼有著數

一定有d著數,但冇絕對優勢。教育重要嘅一環係因材施教,而唔同幼稚園又有唔同信念,SC較鍾意活潑主動嘅小朋友,KV較鍾意夠定力專注嘅小朋友,每間小學一定唔會只得一類型小朋友,學校、家長、小朋友一齊參與呢個配對遊戲。

YY_2011 發表於 18-12-2 01:53
仔仔明年K1, 我正為他選幼稚園,想聽聽各位過來人的經驗及分享。

利申 : Target 考直私。

呢個topic好。
我認為真係睇性格。我認為名幼好語境,學術好d,但可能未必自理,學習態度,開心投入都超班。
負擔到名幼好d,但考直私要全面d,性格習慣態度都要好優秀。
加油!

回覆樓主

咁大家會順住子女性格選校還是反其道而行?

我大女比較不守規,由好free既pn去了傳統女龍,依家變得較斯文

阿仔天生內歛怕醜,送了去開心幼稚園,仍然都係好內歛

諗緊幫阿仔轉去傳統教學龍幼還是繼續free既幼稚園。轉走無半龍,阿仔到考小時仲係咁怕醜就死得了!

熊寶寶樂園 發表於 18-12-9 22:39
一定有d著數,但冇絕對優勢。教育重要嘅一環係因材施教,而唔同幼稚園又有唔同信念,SC較鍾意活潑主動嘅小 ...

本身小朋友活撥主動就無需專登SC,去到邊都會活撥主動。本身小朋友夠定夠專注就無需專登揀KV,因為你去到邊都係咁性格。求其揀間普通私幼都考到好多一線學校。學術就交比自己或面試班,最重要係培養睇書興趣同認多點字,朋友就係咁樣,結果連難考嘅小學都比佢考到,到現在差不多大豐收。

回覆樓主:

非常多謝各位寶貴的意見和分享!