用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 嚴重濕疹好了!自閉症加過度活躍症⋯我!不會放棄! ...
go

嚴重濕疹好了!自閉症加過度活躍症⋯我!不會放棄! [複製鏈接]

嚴重濕疹好了!自閉症加過度活躍症⋯我!不會放棄!
我11年4月仔仔有嚴重濕疹,全港頭三位,用咗年多時間,終於搞掂99%!當中嘅辛酸,全部寫晒喺呢個網站!
諗住醫好左濕疹,雖然自閉症來了,相信自己都有可以克服佢嘅信心⋯點知後期仲要加埋過到活躍症!巳為可以收筆收工⋯
回想起八年前,睇咗好多任何嘅中西醫、自然療法、去醫好個仔嘅濕疹⋯
今時今日又要開始令一個嘗試(emoji)!

我!一定要令醫生要佢入兼收位同叫呀仔轉校嘅人⋯知道自己睇錯晒!努力係可以改變一切,搵啱咗做治療,就有得救!

簡單啲講,我個仔三歲已經自閉症傾向,不懂說話,只懂轉圈,沒有交談⋯政府要去入兼收為,不過我拒絕左,寧願早期訓練
不過,我相信仲可好多野以好啲,雖然佢已經冇以前咁打人,依然把口好衰,冇同理心,衝動,精神不集中,唔怕大人,連老師都唔怕,佢嘅世界佢最大,藉口多多⋯
下星期會去睇一個腦神經嘅專科,會做IQ Test,同埋類似行為認知嘅Test。
呢位博士聲稱係可以將人嘅問題重整,而且低智商也可因冶療而增加IQ及能力,亦都可以修正佢嘅行為問題⋯
我-好期待孩子可以有機會改變!

睇過以前文章嘅人,知道我唔會亂噏,好與壞都會寫出嚟!目的係同大家分享,希望在明天!同唔好浪費時間同金錢!

2019年2月2日-放棄李x頵博士所謂治療!先不停叫你做報告,之後不停吹你做多次治療!身心疲倦!
連阿仔都頂佢唔順!做心理學家會同仔仔講大話,話如果你唔跟佢方法,你媽媽會唔開心,質問之下,話開場白⋯

5    0    0    0

回覆樓主:

期待你好消息

期待你好消息

回覆樓主

努力(emoji)(emoji)期待你嘅分享

Maykhera 發表於 18-12-1 16:54
嚴重濕疹好了!自閉症加過度活躍症⋯我!不會放棄!
我11年4月仔仔有嚴重濕疹,全港頭三位,用咗年多時間, ...

現在等候孩子做test, 明天有報告。
心情緊張,緊張的不是分數,而是從分數中如何拆解問題去改善,怎樣可能連自閉症及過度活躍症可以變成正常??
用多少時間,用多少費用?
很⋯期⋯代⋯給孩子的一個夢想!

回覆 Maykhera 的帖子

依然把口好衰,冇同理心,衝動,精神不集中,唔怕大人,連老師都唔怕,佢嘅世界佢最大,藉口多多⋯  。。。。呢段好似講緊我仔,佢9歲,都係ASD加ADHD,我地遲發現, MISS晒早期訓練,琴日歲半細佬做埋評估,發展遲緩同懷疑ASD, 而家排緊S位,我本身係WORKING MA, 而家可能要轉做FTM, 比細佬上密集訓練, 但爸爸仲未接受到。。。

回覆樓主

可以分享醫濕疹經歷?是否有blog?

lbluebaby 發表於 18-12-7 09:09
可以分享醫濕疹經歷?是否有blog?

你打”共振療法的見證”嚴重濕疹
應該找到

Maykhera 發表於 18-12-5 14:13
現在等候孩子做test, 明天有報告。
心情緊張,緊張的不是分數,而是從分數中如何拆解問題去改善,怎樣可能 ...

IQ test 做了,話唔出報告,對方求多做自閉証及過度活躍証⋯⋯⋯⋯一切也要錢
一個平凡打工仔嘅我,如何決擇?

1小時45分鐘完成了 智能測驗。
另後多做一個給家長做的那個80多條嘅問題,是個度活躍衝動嘅表面表現題目(你不能獨自做,因為姑娘坐正你對面,但感覺不太好)
(測表面孩子過到活躍及衝動)只是一些平常孩子問題。但從踏足中心,我巳感到奇怪的感覺,因為很舊而焗足又沈悶的氣氛,會令人有先入為主的感受。
還有電話提示「請問早到,以免等候」,以及孩子做測驗時,家長要離開的。
但這一切只是個人感受,絕對不代表該成效與否⋯有代觀察
———————
回歸正題,接回了孩子,博士叫我多做1個「專注力衝動」的測試,我說剛剛做的為何不可,博士說因為這個是家長從平常觀察所得的,這一個是由博士從孩子內在問題找出的⋯當然感覺有道理,但心理上覺得有點忐忑.....因為之前兩個費用已經近$8000,現在這一個近$9000,之後再說,可以的話再做一個跟$9000的自閉症測試⋯我說這個已由政府測試了,為何要多做一個證實。
博士說當中測試除了是證實是否真的有自閉症,還可以在當中資料知道孩子要改善嘅問題係乜嘢。心裏感覺有做不完的測試,計算要付出的費用實際要多少,不是吝嗇、只是現實!
不能分期,每次必須先過數才可確定做測試時間日期。
但我決定明天下午會多做一個過度活躍及專注力內在測試,就像我2011年在這裏寫post! 勇敢又不斷試!才可令孩子由香港頭3位濕疹免疫系統失調變成今天皮光肉滑嘅孩子!

之後的1天
今天下午放學後但係自己上去做「專注力嗰度活躍症內在測試」,雖然昨天,我已做咗一個同樣名稱(表面測試),說昨天所做的是由家長觀察出來的問卷。

還有一個自閉証測試⋯奇望有什麼可以發生吧!

Maykhera 發表於 18-12-8 09:22
IQ test 做了,話唔出報告,對方求多做自閉証及過度活躍証⋯⋯⋯⋯一切也要錢
一個平凡打工仔嘅我,如何決 ...

我諗你搵果位應該係姓李,喺太子既博士!中心好舊,個姑娘好hea! 我話你知,你個自閉report得一頁紙,好hea,有d分數!佢會話你聽你遲d隔一段時間要再做!同埋,你預左佢會叫你喺佢度做好密既治療!

Fatfat_ball 發表於 18-12-18 12:26
我諗你搵果位應該係姓李,喺太子既博士!中心好舊,個姑娘好hea! 我話你知,你個自閉report得一頁紙,好he ...

你覺得他做的報告是否合理?有沒有做冶療?

Maykhera 發表於 18-12-21 22:56
你覺得他做的報告是否合理?有沒有做冶療?

報告好簡短,一頁紙,你問我合唔合理,我可以講佢睇到既野都算仔細同埋唔會離哂譜!但我仔係做左一個月治療後佢先叫我做評估既,咁一路講解個評估果陣,有幾個位佢會打粒星,佢話呢d位我個仔唔算太低分,點解呢?因為你做左一個月治療,已經進步左,佢已經幫我仔提升左某部份既能力,所以佢某d部分會高分d! 之後就話低分果d部份係未提升到,咁你就應該要加堂加鐘train密d去改善埋其他地方!之後我叫佢總結我仔份評估,係咪即係確診自閉,咁係幾嚴重,佢就答:唔可以叫確診,因為佢仲細,只可以話佢有自閉傾向,如果想再準確d,半年後再做一次評估!成件事係講完好似冇講!

Fatfat_ball 發表於 18-12-22 02:14
報告好簡短,一頁紙,你問我合唔合理,我可以講佢睇到既野都算仔細同埋唔會離哂譜!但我仔係做左一個月治 ...

咁仲有冇做冶療?每星期多小次?每次多小個鐘?
你覺得治療1個月,孩子有什麼變化?你孩子幾歳?

Maykhera 發表於 18-12-22 07:28
咁仲有冇做冶療?每星期多小次?每次多小個鐘?
你覺得治療1個月,孩子有什麼變化?你孩子幾歳?
...

我仔25個月開始上,一個月三堂,每次兩個鐘,係有改善既,不過唔算明顯,因為佢同時有返n,出面都有上感統加言語治療,我諗幾樣都有幫助!博士會叫你其他野咩都唔好做,只做佢,集中資源做佢一個得架喇!但一黎佢太貴,一堂2千幾,如果一星期五日上哂佢,一個月要4萬幾,所以我分散投資!我仔上左兩個月唔見太大幫助,加上佢一d野都冇同我傾過,冇update我任何野,我就停左喇!

Fatfat_ball 發表於 18-12-22 23:58
我仔25個月開始上,一個月三堂,每次兩個鐘,係有改善既,不過唔算明顯,因為佢同時有返n,出面都有上感統 ...

講錯,係一星期三堂!每次兩個鐘

回覆 Fatfat_ball 的帖子

deleted
‹ 上一主題|下一主題