用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直屬小學預留學位
go

直屬小學預留學位 [複製鏈接]

今日聽咗德雅中學講座,校長說預留20個直屬學位給德雅小學。有點不明白,一般直屬中小學最高可以預留85%給小學,如果現有80個位,不是預留68個位嗎?十分謝謝!
   1    0    0    0

g心批 發表於 18-12-1 16:28
今日聽咗德雅中學講座,校長說預留20個直屬學位給德雅小學。有點不明白,一般直屬中小學最高可以預留85%給 ...

校長都係講事實啫
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL2_2018.pdf

今日聽咗德雅中學講座,校長說預留20個直屬學位給德雅小學。有點不明白,一般直屬中小學最高可以預留85%給 ...
德雅中小學將於2/3年後脫龍,呢個應該係得到EDB同意既過渡期安排
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

乜唔係斷左直屬?

kirstyau 發表於 18-12-1 17:21
乜唔係斷左直屬?
斷龍係由公佈個年既小一學生開始
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝回覆!

係呀,今年未斷直屬,2020年開始
如果多過20個德雅小學申請,只會選最top的20個學生,是這樣理解嗎?謝謝!

g心批 發表於 18-12-1 17:57
謝謝回覆!

係呀,今年未斷直屬,2020年開始

咁好快喎!不過較前個堆都去哂上智,聖母玫瑰,又少左男仔,所以20個可能都好夠用。

咁你就知間小學的學生有幾叻。

回覆 kirstyau 的帖子

唉!最慘今年有5班六年級,以往只有2-3班
‹ 上一主題|下一主題