用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 luka閱讀機器人
go

luka閱讀機器人

我在淘寶買了Luka Hero. 現家裡可讀的書如下,請問還有什麼繪本可以讀呢?如有用過的用家, 可分享一下嗎?

fibe0313 發表於 18-12-1 11:41
我在淘寶買了Luka Hero. 現家裡可讀的書如下,請問還有什麼繪本可以讀呢?如有用過的用家, 可分享一下嗎?
...

這也可以

謝謝您無私的分享

helenfan888 發表於 18-12-2 15:25
謝謝您無私的分享

新增幾本家裡可以讀的書

呢 D 好似不是正版

helenfan888 發表於 18-12-12 11:58
呢 D 好似不是正版

我買的都是原版英文。它可以讀

回覆樓主

可否share link? 我見TB有$600、又有過千,點揀好?又同點讀筆有咩分別?

taiyeung 發表於 18-12-12 20:36
可否share link? 我見TB有$600、又有過千,點揀好?又同點讀筆有咩分別?

600 ,700幾既同千幾既分別在於千幾蚊既有充電座,同埋點讀功能。
我買左千幾蚊那款,但點讀功能未開發得好,現基本只支援它送的那幾本書。
我現在覺得買600或700那種就夠了。但它不能唸廣東話,跟香港出版的中文書不支援。

taiyeung 發表於 18-12-12 20:36

你在tb搜luka就有了。千幾蚊那款暫時只有一間店有售。
與點讀筆分別在於,一個是生字或句子點讀,但只能點讀那間出版社的書。
Luka是一整篇文章的讀。大部份的書都可發音原版英文,或有些英文書已被大陸翻成國語版本,通常就可在手機app選擇讀中文或英文。

回覆樓主:

昨天買的2套書,買的是英文版。可是luka掃出來的封面是國內中文版的封面。但還是可以從app裡挑英文原聲發音。

fibe0313 發表於 18-12-12 21:31
昨天買的2套書,買的是英文版。可是luka掃出來的封面是國內中文版的封面。但還是可以從app裡挑英文原聲發音 ...

咁係咪我去圖書館借既書都可以掃到讀聲?但只限佢app內有既書庫嗎?謝謝

taiyeung 發表於 18-12-12 21:36
咁係咪我去圖書館借既書都可以掃到讀聲?但只限佢app內有既書庫嗎?謝謝
...

大部份熱門英文繪本都可以。但係咪全部都得。我答你唔到。我家可讀既英文書,我都有截圖了,你可參考下。但我個人覺得剩係讀到my library系列,同埋ort已經抵過買6千幾蚊點讀版

fibe0313 發表於 18-12-12 21:40
大部份熱門英文繪本都可以。但係咪全部都得。我答你唔到。我家可讀既英文書,我都有截圖了,你可參考下。 ...

ORT我女都常睇,可以考慮下,謝謝分享!

taiyeung 發表於 18-12-12 22:24
ORT我女都常睇,可以考慮下,謝謝分享!

My library 呢一套書都很好。我同工人姐姐都看得津津有味。

fibe0313 發表於 18-12-12 22:25
My library 呢一套書都很好。我同工人姐姐都看得津津有味。

你好識貨,尼套書我同女女睇晒啦,值得推介
我女開始由橋樑書進入Chapter book,所以要研究下luka係咪支援尼類書,例如老鼠記者、captain underpants, missy......

taiyeung 發表於 18-12-12 22:46
你好識貨,尼套書我同女女睇晒啦,值得推介
我女開始由橋樑書進入Chapter book,所以要研究下 ...

其實你可以問下客服。我買之前有確認過家裡有幾套書能讀才買的。

fibe0313 發表於 18-12-12 23:19
其實你可以問下客服。我買之前有確認過家裡有幾套書能讀才買的。

係喎

fibe0313 發表於 18-12-12 22:25

請問my library 系列是那一套?有圖嗎?

ethanDad 發表於 18-12-21 04:33
請問my library 系列是那一套?有圖嗎?

fibe0313 發表於 18-12-12 21:40
大部份熱門英文繪本都可以。但係咪全部都得。我答你唔到。我家可讀既英文書,我都有截圖了,你可參考下。 ...

要安裝?