用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs St. Mary
樓主: kenyuenkc
go

SPCCPS vs St. Mary  

美美羊 發表於 18-12-6 09:54
你只解決了部分ECA的問題,但你冇解決以下問題:
1. 樓主細女不能跟尾讀名津,兩姊妹不同校,大人時間 ...

貴校窮孩子就過慮了。

姐妹同校,上學耗時當然要考慮!

至於係咪9分VS10分,樓主自行評估,不過兩校差別不止在成績。

我幾個回帖,唔係勸人揀邊間,係想話學費差別唔係重點,因為最後駛費差別不大,亦如版友話,如諗埋出國BOARDING SCHOOL 等等,呢D 學費差真係零頭而已。

mcl203 發表於 18-12-6 10:07

我唔會用自己狹窄既視野,去判斷所見既就係事實囉。正如我小 ...

咁你講識果D,算唔算狹窄視野?!

retriever 發表於 18-12-6 10:13
咁你講識果D,算唔算狹窄視野?!

仲未明,寫左啦喎~~~

hkpapa852 發表於 18-12-6 10:09
如果為咗入"名校"而攪到要成家人節衣縮食, 係咪仲委屈呢?
攪到要成家人節衣縮食, 係咪仲委屈呢?

呢句真!

美美羊 發表於 18-12-6 09:54
你只解決了部分ECA的問題,但你冇解決以下問題:
1. 樓主細女不能跟尾讀名津,兩姊妹不同校,大人時間 ...

完全認同,考小一吾係真係考驗到小朋友適合果間學校,只係學校咁啱揀到你,10分vs9分,無聊,除非樓主財力預計妹妹直私考吾到都仲有好多國際學校backup, 如果吾係,我吾會比佢有機會淪落大抽獎抽寶校

ysin 發表於 18-12-4 17:00
我都有一直在考慮費用與兩個小朋友的問題,我大女都有SPCC offer。
學費6K, 校車3K, 每月最少洗1萬。兩個 ...

如果你對細女冇信心,是否更應為她籌謀而不是連入名津的機會也不給她?你怎麼知道她一定讀不好名津?得5-10分,你打算抽獎?如果抽到中下的學校,你有什麼打算?如果據你說的對她沒信心,你覺得抽完後,仍可以叩到一間你會滿意的學校?
仔細思量你細女的情況,不要因為一紙SPCC的offer而影響細女的未來12年。作為父母,兩個也是寶貝。

hkpapa852 發表於 18-12-6 10:09
如果為咗入"名校"而攪到要成家人節衣縮食, 係咪仲委屈呢?

咁都要睇埋賽後結果,唔洗點理淨比$便名列前茅唔會委屈呢,若要補父母滿頭白髮但只能在中下遊就⋯

美美羊 發表於 18-12-6 11:42
如果你對細女冇信心,是否更應為她籌謀而不是連入名津的機會也不給她?你怎麼知道她一定讀不好名津?得5-1 ...

謝謝美美羊,您的意見確實值得我思考。
其中一個原因是,大女自小讀男女校,她說不想讀女校,我有點不忍因為妹妹而"屈就"家姐讀女校。妹妹確實抽又抽唔倒,叩又叩不了。

ysin 發表於 18-12-6 12:23
謝謝美美羊,您的意見確實值得我思考。
其中一個原因是,大女自小讀男女校,她說不想讀女校,我有點不忍因 ...

攞住SPCC去叩門,又怎會只局限於女校?況且,名津女校怎麼樣也比三、四線學校好得多。

美美羊 發表於 18-12-6 12:39
攞住SPCC去叩門,又怎會只局限於女校?況且,名津女校怎麼樣也比三、四線學校好得多。 ...

woo....
願聞其詳,有什麼好的男女校名津推介?
現在有SPCC offer,DGJS等緊結果(DG有offer的話會放棄的)

ysin 發表於 18-12-6 13:12

woo....

要看你願意讓大女讀低啲(只有女校),定係讀低啲啲了(有男女校)。幾歲的孩子識見有限,都全依賴父母安排,你肩頭挑的是兩個孩子的重擔,不是只你大女一人。

ysin 發表於 18-12-6 13:12

woo....

講多句,如果有日有人問你兩個女兒在那裡讀書,再唔生性咁問你細女點解唔讀埋家姐果間?設身處地的去考慮你細女的感受。做父母的,難道只為他們爭取學位而忘記了他們心靈上的需要?

好似講得遠咗,但都係果句,9分同10分之差,如果兩個都能同時得益的話,你是不是真的很在乎果1分。如果係,你應該選SPCCPD或DGJS,而放棄為細女的未來舖路。老實的回答自己。

美美羊 發表於 18-12-6 14:03
講多句,如果有日有人問你兩個女兒在那裡讀書,再唔生性咁問你細女點解唔讀埋家姐果間?設身處地的去考慮 ...

多謝您給我這個心理測試
是的,我確實在乎那一分。而大女的個性也是非常在乎自己的表現,甚至那一分。

回覆 ysin 的帖子

如果兩個都入到 SPCC 的話你會覺得今日決定英明!

如果一個 SPCC 另一個考唔到又抽唔好唔會後悔就得 ~ (聽過有當初放棄了神津而最後sibling唔收的家長後悔不已。) 一個同兩個小朋友o既家庭考慮好唔同~ 亦好睇家長o既承受能力, 如果我有兩個小朋友但唔同學校一諗起 d 測考默project已經會頭痛~

另外順帶一提, DGJS sibling 一定最少有2nd in, SPCC 就唔一定

shevachevy 發表於 18-12-6 14:27
回覆 ysin 的帖子

如果兩個都入到 SPCC 的話你會覺得今日決定英明!

明白,謝謝您的分析。

ysin 發表於 18-12-6 14:16

多謝您給我這個心理測試
祝好運!反正他們是你的女兒,可不是我的!

美美羊 發表於 18-12-6 14:32
祝好運!反正他們是你的女兒,可不是我的!

唔好嬲啦,我真喺好感激您能給我意見嘎。

回覆樓主:

其實樓主偏向spcc, 只感受大女抗拒女校,小朋友點知邊間學校係點呀,都係聽大人講,咁當然見spcc校園咁靚,更係鍾意,相信阿妹都鍾意囉,努力想辦法培育阿妹考埋入去囉,早d決定,放位比st mary waiting la

ysin 發表於 18-12-6 14:45
唔好嬲啦,我真喺好感激您能給我意見嘎。
我點會嬲呢?又唔關我事,我口多嗟!
你咁定,應該有international school back up.

1162694sd 發表於 18-12-6 14:53
其實樓主偏向spcc, 只感受大女抗拒女校,小朋友點知邊間學校係點呀,都係聽大人講,咁當然見spcc校園咁靚, ...

樓主同佢,係唔同人。

同埋樓主係未有St Mary offer的,他是想去叩門。