用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs St. Mary
樓主: kenyuenkc
go

SPCCPS vs St. Mary  

C.Humphrey 發表於 18-12-4 17:56
原來有人同我一樣都擔心學費

除學費校車雜費每月一萬蚊外,有好多小朋友現在學的課程唔想cut, ...

有經濟壓力的家長,希望以下網頁幫到你

http://www.spcc.edu.hk/chi/admissions/fee-remission-and-financial-aid

樓主不用擔心,Spccps 的課外活動是全免的,另外有些樂器班都是免費的.這是一間很好的學校,只要跟足根本不用補習,希望你唔好抹殺姊姊的機會呢

kenyuenkc 發表於 18-12-4 16:23
SPCCPS 嗰邊已註冊~

但我問過,只要向學校要求退學,就可以返去抽獎。當然,就算呢刻唔去抽,最後仍可叩門 ...

雜費其實唔多,飯$間間小學差不多,課堂時間有兩樣課外活動都是免費的,另外放學後參加ECA 都係好平,以今年為例,$900學足一年游水,最後學校甚至 waive 埋嗰 900 蚊
另會有D募捐活動如 walkathon, 自由參與,捐多捐少亦隨心,一D壓力都冇

反而番放學路程時間我比較在意,如太遠真係可能會攰,始終番全日,做完功課真係冇乜時間玩了

retriever 發表於 18-12-4 13:50
唔一定.

雖然話信進補, 就去到邊都補, 津校要段段爭先, 進補壓力大D.

D 個道理我梗係明,我都只不過係根據前人對佢朋友的描述來作此推測,不用認真看待

回覆樓主:

謝謝你

rai_fc 發表於 18-12-4 17:44
回覆 kenyuenkc 的帖子

No need to do lucky draw (too risky to just try her luck).  Just go and knock ...
Agree.

Maryknoll, St. Mary, Marymount, La Salle...間間都係好有名氣,校風好的學校,讀任何一間都已經是很多人羨慕的了。身邊多留些錢以備不時之需也是重要的,孩子越大,洗費只有越多......

QKmommy 發表於 18-12-4 18:15
雜費其實唔多,飯$間間小學差不多,課堂時間有兩樣課外活動都是免費的,另外放學後參加ECA 都係好平,以 ...

$900一年?amazing

但我問過,只要向學校要求退學,就可以返去抽獎。當然,就算呢刻唔去抽,最後仍可叩門 ...

學校好,就唔駛理課外活動啦。

即係,你叫碗靚雲吞麵,廚師好湯底靚,你無奶油仲係咁加鹽加醋架,唔係一般雞粉湯喎!

樓主有冇機DGS呀?神校級,在九龍,學費平一半。

美美羊 發表於 18-12-4 23:47
樓主有冇機DGS呀?神校級,在九龍,學費平一半。

DGJS全年學費$67000.
SPCC $60000

ysin 發表於 18-12-5 00:01
SPCC $60000
唔好意思,攪錯咗。
Anyway,樓主good luck,祝你如願以償。

ysin 發表於 18-12-5 00:01
SPCC $60000

DGS 學費只係3萬幾,平過SPCC,而且近我家多啲,可惜這機會不屬於我~

kenyuenkc 發表於 18-12-5 07:26
DGS 學費只係3萬幾,平過SPCC,而且近我家多啲,可惜這機會不屬於我~
中小有別?

MrBeast 發表於 18-12-5 08:19
中小有別?

DGS 係直資,DGJS 係私校,所以中學學費平過小學

MrBeast 發表於 18-12-5 08:19
中小有別?
兩間的中學都平過小學。

回覆樓主:

SPCC 中學學費$61000 ; IB $91500
DGS 中學學費$38000

Result 都未出又點知呢?

咁啊,仲喺要keep住SPCC好D喔。
明年再去叩門,叩倒再煩幸福的選擇。

聽講 coed 好多 siblings 都收唔返。呢方面 St Mary 穩陣好多,必收生。

sailormercury 發表於 18-12-5 10:10
聽講 coed 好多 siblings 都收唔返。呢方面 St Mary 穩陣好多,必收生。

大部份收返,定大部份收唔返?