用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs St. Mary
樓主: kenyuenkc
go

SPCCPS vs St. Mary   [複製鏈接]

gokinjo 發表於 18-12-3 17:08
回覆 retriever 的帖子

朋友個女讀名津女校, 仲係達標就升中學果種.  朋友依然月花>6K比女上補習班(專FOR ...

你嗰位朋友好大機會就算讀SPCC 都係會補番 6000 蚊習,所以直資嘅話可能係6000再加6000

kenyuenkc 發表於 18-12-3 13:36
原來個plan 真係考名校,然後再去抽或者叩名津。

而家考到喇,阿女話勁鍾意間學校,因為間學校有室內運動 ...

想問下樓主,對考到SPCC 有咩心得可分享一下?認為你小朋友邊方面比較突出而收到offer ?

QKmommy 發表於 18-12-3 18:00
你嗰位朋友好大機會就算讀SPCC 都係會補番 6000 蚊習,所以直資嘅話可能係6000再加6000
...

正解~

回覆 QKmommy 的帖子

讚同!

回覆樓主:

其實這兩間小學是否已過了註册日期?相信樓主已揀定了

回覆 shevachevy 的帖子

同意。
姊妹間最易比較,「姐姐叻,所以我只......」「我都好想,但係......」呢D説話爸媽都不想聽到,除非你能保證SPCC收埋你個細女。但如果兩個都讀,學費每年要$120,000,這已是未計通漲及選讀IB的坐底費用。

DSE成積差遠咗都好正常,SPCC每年F1都收多100名來自四方八面的勁人,如果只比較原校的小學生,或者SPCC同St. Mary可能差不多。

小朋友喜歡那間學校好depend on大人説什麼的,樓主家人係St. Mary old girl? 對母校有一份情感想承傳下去?或者你女兒也想讀媽媽讀過的學校。

QKmommy 發表於 18-12-3 18:00
...

唔一定.

雖然話信進補, 就去到邊都補, 津校要段段爭先, 進補壓力大D.

龍校唔駛下下爭前, EASY 好多.

美美羊 發表於 18-12-3 21:03
回覆 shevachevy 的帖子

同意。

純追求成績, 無必要俾錢爭傳統直資!

kenyuenkc 發表於 18-12-3 19:36
正解~

補唔補, 自己決定, 唔駛咁擔心啦!

retriever 發表於 18-12-4 13:50
唔一定.

雖然話信進補, 就去到邊都補, 津校要段段爭先, 進補壓力大D.
也不是第一次聽,原來神校讀書沒有壓力,學生考成點都不用顧慮自己的成績。

回覆樓主:

樓主最後你選了邊間?

Penipony 發表於 18-12-2 21:56
Spccps 一來鍾意男女校多d,二來兩間畢業生都識,但喜歡spcc嘅格多d
咁如果 SPCCPS vs QC / Maryknoll ?

美美羊 發表於 18-12-4 14:33
也不是第一次聽,原來神校讀書沒有壓力,學生考成點都不用顧慮自己的成績。
...

根本跟神唔神無關,係個賽制姐。

就如跑馬,第一班賽事,可以出賽,可以唔山賽,遊馬河返來都得。

第二班賽,有馬主要爭分昇班,趕著跑打比跑國際賽,次次出賽要拼盡,當然易拼到流鼻血。

wccfgoldcard 發表於 18-12-4 15:12
咁如果 SPCCPS vs QC / Maryknoll ?

樓主揀St Mary,係咪有原因?除有細妹同免費外,你住尖沙咀?媽媽係old girl?

又有D乜嘢你想去SPCC? 你住香港?(住九龍的話,要計埋不菲的校車費)

你係想揀最top的學校,注重姊妹親情,俾公平代遇給兩姊妹,想姐姐帶埋妹妹去間好學校?

美美羊 發表於 18-12-4 15:55
樓主揀St Mary,係咪有原因?除有細妹同免費外,你住尖沙咀?媽媽係old girl?

又有D乜嘢你想去SPCC? 你住 ...

樓主都無話自己現在有曬兩個offer.他是說如果...
我估樓主現在有SPCC,計劃緊明年去st Mary 叩門. 因為他原本的計劃就是這樣,但是現在大女卻好喜歡SPCC的校舍,令他好猶豫。

回覆樓主:

SPCCPS 嗰邊已註冊~

但我問過,只要向學校要求退學,就可以返去抽獎。當然,就算呢刻唔去抽,最後仍可叩門。

我有兩個小朋友,雖然可以負擔兩個讀神校既學費,但擔心學校仍有很多昂貴雜費。另外,又怕只負擔到讀書費用,但負擔唔起佢地課外活動既,所以覺得津校雖然無咁好,但可以留多啲錢俾佢地參加課外活動。

回覆 kenyuenkc 的帖子

咁不用顧慮太多啦, 手執 SPCC , 再考慮幾個月, 諗清楚是否叩門。
SMCC 叩門是做卷, 有2ND IN 再算, 到時又可以帶小朋友睇下校舍。 我記得 2ND IN 校長有問小朋友有咩OFFER的, 有SPCC OFFER 可能睇高一線

kenyuenkc 發表於 18-12-4 16:23
SPCCPS 嗰邊已註冊~

但我問過,只要向學校要求退學,就可以返去抽獎。當然,就算呢刻唔去抽,最後仍可叩門 ...

我都有一直在考慮費用與兩個小朋友的問題,我大女都有SPCC offer。
學費6K, 校車3K, 每月最少洗1萬。兩個就兩萬。仲未計其他嘢。
我唔知樓主是否對細女有信心,我對我細女完全沒有信心的。同家姐完全唔同level,就算有st mary 都未必讀得好。
我覺得家姐有能力讀倒喺應該比她讀SPCC。妹妹再找合適她的學校。

回覆 kenyuenkc 的帖子

No need to do lucky draw (too risky to just try her luck).  Just go and knock door and see can she gets in and then decide again.

ysin 發表於 18-12-4 17:00
我都有一直在考慮費用與兩個小朋友的問題,我大女都有SPCC offer。
學費6K, 校車3K, 每月最少洗1萬。兩個 ...

‹ 上一主題|下一主題