用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 maths & futher maths
go

maths & futher maths

請問有同學有在lower sixth form 先考maths,而upper 才考futher maths的經驗嗎?到時會有combine cert的問題產生嗎?

回覆 Anniemun 的帖子

我見有D大學要求A level 選修之科目要同一年考,不過不是每間都會要求。

Anniemun 發表於 18-12-1 01:29
請問有同學有在lower sixth form 先考maths,而upper 才考futher maths的經驗嗎?到時會有combine cert的問 ...

考得三至四科,現在應沒有人會這樣考吧!

以前舊制,AS是可以Carry 落A2, Maths 才會早一年拿A*. 明年考的是maths 第一年新制,沒有這支歌唱了。

kls12 發表於 18-12-1 15:49
考得三至四科,現在應沒有人會這樣考吧!

以前舊制,AS是可以Carry 落A2, Maths 才會早一年拿A*. 明年考 ...
因現在讀 phy chem bio maths, 時間表沒法加入 futher maths, 但阿仔說 今年考 maths 已有信心 A*, 所以看看有沒有同學試過第一年先考maths, 出年考futher maths.

Anniemun 發表於 18-12-1 16:41
因現在讀 phy chem bio maths, 時間表沒法加入 futher maths, 但阿仔說 今年考 maths 已有信心 A*, 所以看 ...

會在lower six 教完 maths? 若是的話,在upper six 那年考maths & further maths 都沒問題吧

kls12 發表於 18-12-1 16:45
會在lower six 教完 maths? 若是的話,在upper six 那年考maths & further maths 都沒問題吧
...
不是教完,是阿仔在香港中4已讀過大部份,其餘幾個 chapter 自己睇咗都明了。

Anniemun 發表於 18-12-1 16:49
不是教完,是阿仔在香港中4已讀過大部份,其餘幾個 chapter 自己睇咗都明了。 ...

學校會安排考AS嗎?會的話可考4張paper嗎?但都要考多一㳄。

kls12 發表於 18-12-1 16:54
學校會安排考AS嗎?會的話可考4張paper嗎?但都要考多一㳄。
已叫阿仔問學校,始終如果今年能先考一科,出年應付4科的話時間上會好些,所以想問問各位經驗。

Anniemun 發表於 18-12-1 17:11
已叫阿仔問學校,始終如果今年能先考一科,出年應付4科的話時間上會好些,所以想問問各位經驗。 ...

讀醫就不用further maths. 由於都是沒有GCSE, 考AS 可能有着數。

kls12 發表於 18-12-1 18:18
讀醫就不用further maths. 由於都是沒有GCSE, 考AS 可能有着數。
小兒就是想讀醫,所以當初沒選 futher maths, 但本身喜歡數理,現在覺得 maths 不難,心態可能是想挑戰一下自己,我有和他說,maths 不難正正可以多些時間讀好其他科,但年青人好學,就試試能否有方法達成心願。

Anniemun 發表於 18-12-1 18:24
小兒就是想讀醫,所以當初沒選 futher maths, 但本身喜歡數理,現在覺得 maths 不難,心態可能是想挑戰一下 ...
你叫佢畀多啲時間操練UKCAT/BMAT, 搵hospital attachment, working experience仲好喇

yiphalook 發表於 18-12-1 18:39
你叫佢畀多啲時間操練UKCAT/BMAT, 搵hospital attachment, working experience仲好喇

現在已有修 PRE-MED, 有安排working experience, 亦有老師教UKCAT 和 BMAT 的考試內容。提出想讀 futher maths的問題已是第二次,所以想問問其他家長有冇相關經驗。

Anniemun 發表於 18-12-1 18:51
現在已有修 PRE-MED, 有安排working experience, 亦有老師教UKCAT 和 BMAT 的考試內容。提出想讀 futher m ...

最緊要問學校有無support 咁做。
阿仔2018 A level 畢業, 應該係最後一年AS, 佢學校安排top class 學生 lower six 時考8 個modules, 即係已經cover 6 modules in Math, 2 modules in F. Math, 好似全部同學都穩袋Math A*, 有啲同學F. Math modules 考得唔好,仲可以Upper six 時再考一次。
如果學校support, 你仔又覺得應付到(sixth form 係超忙,你仔考medicine 就更加),咁我覺得係可以咁做,因為AL math 似乎真係唔難,但係F.Math 就難好多。

Anniemun 發表於 18-12-1 18:51
現在已有修 PRE-MED, 有安排working experience, 亦有老師教UKCAT 和 BMAT 的考試內容。提出想讀 futher m ...

另外有家長提到話專注讀好大學要求嗰四科都啱嘅,我仔lower six 初都係讀5 科,話鍾意讀history (佢大學報science), 我都勸佢唔好咁stretch, 一路提醒佢需要時隨時drop, 佢最後讀咗一個半term 就drop 咗history. 所以我覺得你可以叫阿仔試下先,但唔好比自己太大壓力,要prioritise 得好清楚,一唔對路有fall back plan 就ok.

Anniemun 發表於 18-12-1 01:29
請問有同學有在lower sixth form 先考maths,而upper 才考futher maths的經驗嗎?到時會有combine cert的問 ...

我大仔大部分香港同學都會在Lower sixth 考AL 中文同Maths; 這個安排我們覺得好好; 可以有考公開試的經驗和下一年可以考少科

Ruby1219 發表於 18-12-2 09:58
最緊要問學校有無support 咁做。
阿仔2018 A level 畢業, 應該係最後一年AS, 佢學校安排top class 學生 l ...
係,阿仔現正聯繫學校升學組老師,因考完 IELTS 後會有些空堂,看看能否安排。

Ruby1219 發表於 18-12-2 09:58
另外有家長提到話專注讀好大學要求嗰四科都啱嘅,我仔lower six 初都係讀5 科,話鍾意讀history (佢大學報 ...
其實他都知4科夠,但原來你兒子都曾經修5科,所以我諗你會明白如果年青人有上進心,真的好難阻止,在我眼中覺得亦不應阻止。我現在有叫他自己聯繫學校,為自己爭取,學校能否配合是未知數,先作出第一步,如果有機會修,看看到時能力和時間再作取捨。

kykyma2000 發表於 18-12-2 12:22
我大仔大部分香港同學都會在Lower sixth 考AL 中文同Maths; 這個安排我們覺得好好; 可以有考公開試的經驗 ...
請教你仔香港同學的意思是他們是在香港讀書的嗎?另外,lower sixth form 已考中文同maths 的話,報香港或英國的大學會否產生combine cert 的問題呢?

Anniemun 發表於 18-12-2 13:35
請教你仔香港同學的意思是他們是在香港讀書的嗎?另外,lower sixth form 已考中文同maths 的話,報香港或 ...

是UK Boarding school 香港同學,暫時報UCAS & Non Jupus 沒有問題

kykyma2000 發表於 18-12-2 13:44
是UK Boarding school 香港同學,暫時報UCAS & Non Jupus 沒有問題
再請教一下,那些香港同學中文是自修的嗎?謝謝!