用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四數學科成績
樓主: CYT1207
go

小四數學科成績 [複製鏈接]

CYT1207 發表於 18-11-30 23:09
系呀!三年級最尾果次拎九十分,全級名次即刻升左廿几名考全級二十六

今年四年級第一次測驗拎82,岩岩考 ...

2題應用題計錯扣8分?我校有列式分,列啱式,表達無問題,純計錯數只扣2分!

Olympian 發表於 18-12-10 14:16
咁係咪除數3位除2位、四邊形和周界都教埋?這是4上的課程。我意思是半個學年,打錯啫。
...
我女學校用現代出版社, 3年級下學期已教晒4上兩冊, 除咗"計算工具"那課唔教, 除數3位除2位、四邊形、周界同整除性都教埋.

tantanmama 發表於 18-12-11 14:36
我女學校用現代出版社, 3年級下學期已教晒4上兩冊, 除咗"計算工具"那課唔教, 除數3位除2位、四邊形、周界同 ...

真的快了整整半年。咁小六可教中一數。

我看過一些學校。小一是無教1A 1B ,但最終小二小三都沒教快。

tantanmama 發表於 18-12-11 14:36
我女學校用現代出版社, 3年級下學期已教晒4上兩冊, 除咗"計算工具"那課唔教, 除數3位除2位、四邊形、周界同 ...

我仔仔都係,所以數學老師講明,其實未到小六都已經可以教哂。然後就是操中一學科測驗,確保考取好成績有益師弟妹

nillnill 發表於 18-12-12 13:24
我仔仔都係,所以數學老師講明,其實未到小六都已經可以教哂。然後就是操中一學科測驗,確保考取好成績有 ...

Pre-S1係學前評估,唔係考S1數~~~

所以所謂教快,係無實質用途~~~

mcl203 發表於 18-12-12 17:17
Pre-S1係學前評估,唔係考S1數~~~

所以所謂教快,係無實質用途~~~

咁又好似係。平時都有功課和補充都有PRE S1題目。

咁會唔會係教下英文數,等佢地中學適應得好些?

Olympian 發表於 18-12-13 09:02
咁又好似係。平時都有功課和補充都有PRE S1題目。

咁會唔會係教下英文數,等佢地中學適應得好些?

我唔清楚中小情況,我小朋友當年讀英小,自少教英數~~~

mcl203 發表於 18-12-13 09:08
我唔清楚中小情況,我小朋友當年讀英小,自少教英數~~~

不過,我真覺得教快半年不太好。如遇正細仔仲慘。始終理解能力跟年齡有關,有一班人會讀得辛苦。

‹ 上一主題|下一主題